Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?

In Lifestyle by Roryblokzijl16 Comments

Hoe ga je om met alcohol? Je zou nu kunnen denken dat ik dit bedoel als een soort gebruiksaanwijzing van moeders naar kinderen toe. Gelukkig is dat nu nog láng niet het geval met een zevenjarige in huis. Wel realiseerde ik mij dat ik al eerder heb geschreven over het gebruik van alcohol in relatie tot zwangerschap. De eventuele gevolgen daarvan. Die tot een ziekte als FAS zouden kunnen leiden bij je (ongeboren) kind. Daar was en ben ik nog steeds heel strikt in (voor mijzelf). Bij een zwangerschap moet je gewoon niet drinken. Helemaal niet. Geen druppel.

Geen alcohol tijdens de zwangerschap. Punt

Dat is een duidelijk oordeel, Rory? Dat klopt. Ook al moet iedereen zelf weten wat hij doet, hoopte ik met het artikel over FAS wel wat duidelijkheid te verschaffen over de risico’s en gevolgen voor je ongeboren kind. Nadat ik mij hierin heb verdiept kwam bij mij sterk het gevoel omhoog dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap echt ‘not done‘ is. Het komt natuurlijk voort uit mijn eigen verkrampte gedrag tijdens mijn zwangerschap. Inmiddels alweer ruim 7 jaar geleden. Ik weigerde zelfs om alcoholvrij bier te drinken. Omdat het niet alcoholvrij maar eigenlijk alcohol-arm was en het zomaar wel eens 0,0003 procent alcohol zou kunnen bevatten. Voor anderen te verwaarlozen, voor mij niet.

Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?
Een heerlijke lunch en een fijne, landelijke sfeer bij Het Rijk van de Keizer in Amsterdam

Iets met 19 maanden geen druppel drinken

Afijn, dit even als voorgeschiedenis om uit te leggen hoe ik destijds tegen alcohol aankeek. Tijdens de zwangerschap dan. En ook tijdens de periode dat ik borstvoeding gaf. Uiteindelijk heb ik overigens 19 maanden helemaal niets gedronken (tijdens mijn zwangerschap en toen ik borstvoeding gaf). Eigenlijk hoefde het voor mij ook helemaal niet, al vond H. dat zo nu en dan toch wel ongezellig. Waarom? Omdat we daarvóór oprecht konden genieten van een heerlijk diner met een bijpassend (half) wijn-arrangement. Een heerlijke combinatie van spijzen en smaken (aangevuld met lekkere drankjes) was – en is – aan ons echt wel besteed.

Oh lekker, een glas wijn!

Even er samen op uit. Zeker in die eerste paar jaar na de geboorte van je kind kon ik daar best van genieten. Na verloop van tijd kreeg ik toch ook weer meer zin in een glaasje wijn bij het diner. Na die 19 maanden begon ik dan ook voorzichtig weer wat alcohol te consumeren (tip: geef je zelf de tijd om er weer aan te wennen. Want in het begin komt alles behoorlijk binnen; bij mij tenminste). En werd het uiteindelijk weer ‘normaal’ om een glas wijn, om alcohol te bestellen in het café of bij de maaltijd in het restaurant. Uiteindelijk ook weer thuis.  En dat laatste is waar ik een tikje mee zit. Dat ‘normaal’ vinden van een glas wijn, een speciaalbiertje, een borreltje. Alleen is dat eigenlijk wel echt zo? En laat je jezelf niet gek maken dan?

Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?
Altijd gezellig, met zijn allen aan een lange tafel

Alcohol is slecht voor je!

De magazines, sites en online kranten staan er namelijk tegenwoordig vol van. Vol van de – al dan niet wetenschappelijk gestaafde – beweringen over het negatieve effect van alcohol. Een glas per dag zou de kans op allerlei nare ziektes kunnen vergroten. Je wordt om de oren geslagen met testen die aan kunnen geven of je een gewoonte- of probleemdrinker bent of wordt. Kijk, dat teveel drinken niet goed is, begrijp ik echt wel. Alleen heb ik soms het gevoel dat angst wordt gebruikt als raadgever. En dat vind ik eerlijk gezegd nooit een goed idee.

Mooie momenten die je deelt met elkaar, vrienden en familie

Begrijp mij niet verkeerd. Alles wat té is, is niet goed. Maar zo nu en dan samen, of met vrienden en familie genieten van een glas lekkere wijn? Ik vind dat het kan. Onlangs was ik – samen met andere bloggers – te gast bij een heel leuk event van Puklavec Family Wines op een hele mooie locatie in Amsterdam. Denk aan ruimte en mooie natuur om je heen, een lange tafel met heerlijke broodjes en ander lekkers en … een glas wijn. Het was een lunch, een groot deel van ons moest nog rijden. Maar met kleine nipjes – in combinatie met een heerlijke lunch – proef je daarentegen ook veel van de smaak.

Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?
Kirsten (Miss Publicity), Marieke, Kim (Miss Publicity) en ondergetekende

puklavec&friends

Wist jij dat de familie Puklavec sinds 1934 al de heerlijkste wijnen maakt in Jeruzalem Ormož (een gebied in het noordoosten van Slovenië)? De druiven krijgen door de glooiende heuvels en uitgestrekte, prachtige terrassen behoorlijk wat zonuren en dat komt de wijn echt ten goede. Net als het feit dat de druiven elke oogst met de hand worden geplukt. Liefde en aandacht voor de druiven, voor de wijn. Dat proef je dan ook in de wijnen van Puklavec. Dat dragen ze dan ook graag uit. Door het gezellige samenzijn met vrienden en familie te benadrukken.

Van Pinot Grigio tot Furmint

Welke druivensoorten worden er dan verbouwd vraag je? Denk aan pinot blanc, sauvignon blanc, pinot grigio, furmint (lokale druivensoort) en nog veel meer. Ook een mousserende wijn mochten wij proeven. De lijn ‘puklavec&friends’ biedt toegankelijke wijnen voor iedereen, bestemd voor de supermarkt. Welke wijnen wij hebben geproefd? De Sauvignon Blanc – Pinot Grigio (fris, vol aroma. Met een smaak van citrus en geurige passievrucht). Een droge wijn, perfect passend bij vis, asperges en salades.

Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?
puklavec&friends

Genieten van zo nu en dan een glas wijn

De witte wijn van puklavec&friends die ik het meest speciaal vond is de Sauvignon Blanc – Furmint. Spannend, kruidig en heel anders. Heerlijk bij onze lunch en ook bij salades en bijvoorbeeld een gerecht met kip. Aanrader! Maar wist je dat ook de Cabernet Sauvignon – Merlot (een stevige maar zachte rode wijn met aroma’s van chocolade en gestoofd fruit) heerlijk is als je ‘m wat gekoeld drinkt? Wij namen een nipje (en genoten erbij van een heerlijke brownie).

Je leest. Ik kan oprecht genieten van een heerlijk glas wijn. Bij een lekkere maaltijd. Maar ook bij een gezellig samenzijn met vrienden of familie. Heb je daar per definitie alcohol voor nodig dan? Nee. Absoluut niet. Er zijn voldoende alternatieven zoals een frisje, water, thee, koffie of anders. Maar ik kan er wel van genieten. En daar is – vind ik – niets mis mee.

Overpeinzingen van een veertigplus moeder: hoe ga je om met alcohol?

Geniet jij – op zijn tijd – van een glas wijn? En welke druivensoort heeft jouw voorkeur?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Voor deze lunch en wijnproeverij ben ik uitgenodigd

De wijnen van puklavec&friends zijn exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn

 

Ook op de uitgelichte foto (bovenaan): Mariska van Marvelousz, Frieda van Beauty By Frieda en Marieke van ShopaholiekMama en MariePer

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]