Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

In Lifestyle by Roryblokzijl15 Comments

De dagelijkse maaltijd een feestje? Eigenlijk is dat sowieso het geval, toch? Hoe fijn is het dat we – in principe – altijd genoeg te eten hebben. De mogelijkheid er is om verse groentes te kopen. Mooie producten aan te schaffen die de maaltijd net even dat beetje extra geven. Ik ben daar in ieder geval oprecht dankbaar voor. En daar geef ik uiting aan door graag veel verse groentes en fruit te eten. Door te kijken naar hoge kwaliteit producten die de maaltijd nog feestelijker maken.

Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

Mila heeft een (kinder)champagneglas met limonade en een tikje bruisend water en wij een glas cava

De maaltijd nog feestelijker maken

Hoe we dat doen? En waarom? Van jongs af aan hebben we ons dochtertje mee willen geven dat gevarieerd en gezond eten belangrijk, en lekker is. Voor je lijf en leden. Al toen ik zwanger was heb ik bewust veel verschillende smaken en texturen tot mij genomen. Als het ware om haar voor te bereiden op alles wat mogelijk is, qua eten en tussendoortjes. Als baby – toen ze zes maanden was – zijn we begonnen met zelf vast voedsel voor haar te bereiden. Vis, zoete aardappel, veel verschillende groentes, alles kwam aan bod. We hebben echt nooit van die kant en klare potjes babyvoeding gebruikt en de ene keer dat we dit probeerden vond ze het niet eens lekker.

Iets moet je als kind tien keer proeven

Nu is ze inmiddels zeven jaar, eet ze nagenoeg alles en blijft er ruimte om te leren. Want natuurlijk, als ze iets ècht niet lust. Dan hoeft ze het niet op te eten, die keer dan. Ik heb gelezen dat een kind een smaak tien keer moet hebben geproefd om te weten dat hij of zij iets ècht niet lekker vindt. Blijven proberen dus. En ondertussen houden we ons – als we uit eten gaan – in principe zover mogelijk van kindermenu’s. Niet gevarieerd, vaak hetzelfde en zeker niet gezond, is mijn ervaring. Laten we eerlijk zijn: patat met appelmoes, kipnuggets, pannenkoeken en meer. Dat willen we toch niet iedere keer voor ons kind?

Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

Kindermenu? Liever niet

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kan het best weleens voorkomen, dat ze dat wèl mag eten. Tijdens een kinderfeestje, omdat ze er zoveel zin in heeft, just because. Over het algemeen? Doen we dat niet en krijgt ze een bordje, zodat ze van onze maaltijd mee kan eten. En Rory, hoe doen jullie dat thuis dan? Jarenlang heb ik de dagelijkse kooksessie van het avondeten op mij genomen. Omdat ik het leuk vind (lezen van kookboeken is fijn, maar er ook recepten uit koken vind ik oprecht spannend en leuk). De laatste maanden heeft H. het overgenomen, wat ik eerlijk gezegd ook heerlijk vind.

Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

Wie kookt de dagelijkse maaltijd?

Mama zei vroeger altijd: “Als je zelf kookt, dan heb je vaak geen trek meer“. Destijds – als kind – leek mij dat onzin, maar er zit wel wat in. Waar ik nogal experimenteel ben met koken van een maaltijd neemt H. dat nu ook steeds meer over. Verrassend en fijn! Nu heb ik meer ruimte om te besteden aan mijn werk, maar ook meer tijd om mij bezig te houden met bijvoorbeeld het dekken van de tafel. Sinds een paar jaar hebben wij echt een ‘oertafel’, een tafel waar aan wordt gewerkt, gelezen en natuurlijk ook gegeten.

Maak je maaltijd feestelijk met een mooi servies

Een tafel chique dekken met tafelkleed en al? Hartstikke leuk voor een feestdag, met Pasen of met Kerst. Maar op een ‘gewone’ dag? Kun je de maaltijd al feestelijk maken met mooi servies en maak je een salade een stukje exclusiever door de dressing nu eens te maken van echt heerlijke olijfolie. Gun jezelf de luxe van een upgrade. Door een eenvoudige salade net dat kleine beetje meer te geven met een premium extra virgines olijfolie. Alcohol daarbij is absoluut niet nodig, maar ik geloof er wel in om die heerlijke cava niet te bewaren en juist te nuttigen op een ‘gewone’ zaterdag.

Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

Bowls and Dishes, geef een extra touch aan je maaltijd

Ik was dan ook erg blij met de prachtige producten die ik van het mooie merk Bowls and Dishes heb ontvangen. De prachtige schalen van de nieuwe Skyline-serie, het Pure Olive Wood slabestek en het bijzondere olijfolie pakket. Wist je dat het olijfhout dat wordt gebruikt afkomstig is van oude olijfbomen die hun productiefunctie voor olijven verloren hebben? En kijk eens hoe robuust, stoer en bijzonder dit slabestek eruit ziet.

Hoe je de dagelijkse maaltijd tot een feestje kan maken

Olijfolie pakket van LA Organic

Even over de prachtige en verschillende soorten olijfolie van LA Organic. De Oro (betekenis: goud) is een premium, limited edition extra virgine pittige olijfolie gemaakt van Picudo olijven. Denk aan een (sterke) geur met tonen van bloemen en kruiden, complexe aroma’s met de smaak van vers gemaaid gras en olijfblad. Deze olijfolie is heerlijk als een dip of door salades. Maar ook als smaakmaker over – houd je vast – vers fruit zoals banaan of ananas is deze olie geschikt.

De LA Organic Original Suave is gemaakt van Arbequin en Picudo olijven. Is middelzacht van intensiteit, fris en heeft een bijzonder fruitig karakter. Een zachte smaak, lichtzuur en heerlijk als dip met vers (zuurdesem)brood of voor dressings.

De LA Organic Cuisine olijfolie (gemaakt van Picual, Picudo, Hojiblanca en Arbequina olijven) is daarentegen dé olijfolie voor dagelijks gebruik. Dus geschikt om in te bakken en braden, maar ook fijn in salades, dressings en sauzen.

Kortom, doe eens gek en maak een feestje van je maaltijd. Hoe sta jij daarin?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Het olijfolie pakket, de prachtige schalen en het keukengerei heb ik gekregen van Bowls and Dishes

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]