Hoe laat je jouw kind gezond eten? Een stappenplan

In Babytalk, Opvoeding by Roryblokzijl5 Comments

Gezond eten. Klinkt heel eenvoudig. Maar is niet zo simpel. In deze tijden van drukte zou het er zomaar bij in kunnen schieten om gezond te koken. Maar niet voor mij. Ik vind het heel belangrijk dat Mila de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet op een hysterische manier overigens. Al kan ik die neiging wel eens hebben (*kuch*).

Het begint al tijdens de zwangerschap

Het begon al tijdens de zwangerschap. Vanaf het eerste moment was het kleine frummeltje, mijn kleine pindaatje mij ontzettend dierbaar. Het kostte mij dan ook geen enkele moeite om te stoppen met het drinken van alcohol. Terwijl ik daarvoor best van een drankje hield. Ik wist nog niet eens van het bestaan van FAS. Maar het was vanzelfsprekend voor mij. Als je zwanger bent dan drink je niet. Geen druppel. Tikje rigide? Kan zijn. Ik ben er trots op.

Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent

Het eten daarentegen was wel een issue. Ingewikkeld voor mensen die zó ontzettend precies zijn als ik. Uit verschillende fora en sites had ik een lijst samengesteld. De lijsten varieerden van ‘liever niet‘ tot ‘absoluut niet‘. Je voelt hem al. Alles werd bij mij gevoegd onder ‘absoluut niet‘. Dat zorgde voor zoveel ingewikkelde toestanden bij etentjes dat ik uiteindelijk maar besloot om helemaal maar niet meer uit eten te gaan. Het werd wat sober voor mij. Wat kan je het jezelf moeilijk maken. Trust me, ik ben een expert daarin.

Fri Fra Fruit!

Wat ik dan wel weer heel goed heb gedaan. Vind ik zelf dan. Is dat ik heel erg veel fruit heb gegeten. Ik voelde echt dat ik dat nodig had. Zelfs zo daarin doorgeschoten ik (in de winter nota bene) de jongen van de groentenafdeling zowat te lijf ging dat er geen Minneola’s (kruising tussen een handsinaasappel en een mandarijn) te krijgen waren. “Maar mevrouw, het is helaas geen periode meer voor de Minneola’s. De kwaliteit is te slecht“. Ik: “Dat kan mij niet schelen. Ik moet Minneola’s hebben“. Hmmm, een lichte blos kleurt mijn wangen nu ik dit schrijf.

Borstvoeding, hot topic

Na de bevalling heb ik de eerste tien tot elf maanden borstvoeding kunnen geven. Gelukkig, want dat is (vind ik) een hele goede basis voor een baby. Nee, je hoort mij niet zeggen dat dit het beste is en dat iedereen dit maar moet doen. Dit was voor mij persoonlijk de beste keuze. Om en nabij de zes maanden zijn wij begonnen met de eerste vaste hapjes. Geïnspireerd door babyboekjes heb ik vooral mijn eigen pad gevolgd en lekker vers eten gemaakt in een fantastisch stoom- en blendapparaat van Philips Avent. Nee, dit is geen gesponsorde post, maar volledig mijn eigen mening en een zelf gekocht product. Ik vind het een aanrader!

Hapjes vast voedsel

Het allereerste hapje was natuurlijk de geprakte banaan, maar al vrij snel zijn we gaan experimenteren met heel veel fruit en nog belangrijker. Met heel veel groente. Weer iets later kwam daar de zoete aardappel bij. En af en toe wat tartaar, zalm of kabeljauw. Heel handig omdat je alles bij elkaar kunt stomen en blenden. Het is gezond. Je gebruikt weinig vet. Wel een drupje olijfolie in het eten op het laatst. Voor de ‘goede’ vetten. Voor mij was het heel fijn om haar eten zelf te maken. Ook hier geldt weer. Ieder moet voor zichzelf beslissen wat hij of zij wil en kan doen. Want wie ben ik om te bepalen wat jij moet doen?

Een hele goede eter!

Ik ben er wel van overtuigd dat dit alles eraan heeft bijgedragen dat onze Mila een hele goede eter is geworden. Ze proeft in ieder geval alles. Aziatisch eten, een tikje sambal, een quiche met groene asperges. En fruit, lekker veel fruit. Niks is te gek. Wij zijn er erg blij mee.

Wat is jouw definitie van gezond eten?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Schrijf je in! En ontvang mijn artikelen direct in je mailbox.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]