Je bent nooit te oud om een nieuwe droom te dromen

In Persoonlijk by Roryblokzijl32 Comments

Laat ik volledig zijn. De quote zoals ik die las op de cover van de nieuwste Flow (nummer 3 van 2018) is: “Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of om een nieuwe droom te dromen“, van C.S. Lewis. Prach-tig. Super inspirerend. Letterlijk, want ik plukte de Flow een minuut geleden – toen ik dit schreef dan, op een drukke zaterdagochtend – van de deurmat en direct voel ik de inspiratie opkomen. Want hóe waar is dit? Heel waar!

Je bent nooit te oud om een nieuwe droom te dromen

Vroeger, toen ik nog een (net) twintiger was en van school af ging (na het Atheneum heb ik nog twee jaar ‘MTS voor Mode & Kleding’ gedaan) om te starten in mijn eerste baan als assistente van de boekhouder bij een bedrijf in het hippe World Fashion Center in Amsterdam. Had ik in mijn hoofd geprent wat mijn ouders mij altijd hadden geleerd: “Als je eenmaal werkt, dan moet je zo snel mogelijk iets vinden wat ‘vast’ is. Waar je altijd blijft. Want als je straks in de dertig bent, dan kan je echt niet meer zo snel wisselen van baan. Dan ben je ’te oud’. Dus vind zo snel mogelijk een vaste baan “. Dat is in ieder geval zoals ik het heb onthouden.

Dertig? Dan ben je stokoud

Waar ik al eerder zei dat ik als kind dacht dat mijn ooms en tantes van in de dertig stokoud waren (lachwekkend) ben ik ook hiervan (van het idee om zo snel mogelijk een vaste baan vinden en die vast te houden) terug gekomen. Want dat paste ook zó niet bij mij. Vergis je niet in wat ik die eerste jaren (uiteindelijk heb ik 21 jaar in loondienst gewerkt) allemaal heb gedaan. Na ruim een jaar in mijn eerste baan te hebben gewerkt – eerst als assistente van de boekhouder maar als snel als medewerkster die de ins and outs regelde voor wat betreft de after sales – sloot het bedrijf haar deuren.

Iets met ‘job hopping’

Daarna volgden nog drie banen (bij een textielbedrijf, een groot modeconcern en vervolgens een Amerikaans ICT-bedrijf) voordat ik bij een klein familiebedrijf op een afgelegen industrieterrein belandde waar ik heel veel heb geleerd. Maar vooral over hoe ik het níet wilde. Over omgang met (extreem) moeilijke mensen, over mijzelf en wat mijn valkuilen waren, totdat ik uiteindelijk – via een overwerktheid – belandde bij mijn belangrijkste werkgever (waar ik ook 15 jaar heb gewerkt), een grote Nederlandse bank. Al met al heb ik het best goed gedaan, al zeg ik het zelf. Overal heb ik weer iets uit gehaald, iets van geleerd. Dat ik bij mijn laatste werkgever op niet zo’n fijne manier ben weg gegaan is jammer. Maar ook dat was voor mij een leerpunt.

Een van mijn belangrijkste dromen? Mijzelf meer ontwikkelen

Tijdens die laatste 15 jaar ben ik mijzelf nog meer gaan ontwikkelen. Stelde ik hele andere doelen. Droomde ik hele andere dromen. En deed ik veel naast mijn vaste baan bij de bank. Schrijven voor de lokale krant, fotografie, acteerlessen, als figurant werken. Ik vond mijzelf als het ware opnieuw uit. Dat het gepaard ging met een bepaalde levensfase en uiteindelijk zelfs met een fikse burn out? Tja, dat is mijn pad geweest. Het pad wat ervoor heeft gezorgd dat ik steeds nieuwe doelen ben gaan stellen. Droom voor droom ben gaan onderzoeken.

Roadtrip naar een oude boerderij in Frankrijk

Hoe gaaf is het wel niet dat ik dat allemaal heb kunnen en willen doen? Met de auto met een stel onbekenden naar Frankrijk rijden. Waar we in een boerderij op een slaapzaal hebben geslapen. En 24/7 acteerles hadden. Je grenzen leren kennen (wat durf ik en wat niet. Hoe zorg ik ervoor dat ik het tóch durf, qua acteren), je masker af durven laten glijden. Laten zien en voelen wie je diep van binnen bent. Geen gêne voelen. Gewoon doen. Fantastisch. Hoe zwaar het op sommige momenten ook is geweest. Ik heb geleefd, ik heb gedurfd, ik heb mijn dromen gevolgd.

Van dromen naar werkelijkheid: 40envoorheteerstmoeder

En nu is daar weer de volgende fase. Nadat ik eind 2013 eindelijk – na het juiste duwtje in de rug van Jelle van Growthinkers – mijn blog ben gestart is er zoveel gebeurd. Met een langere opstarttijd (want in dit alles staat mijn dochtertje áltijd op nummer 1), weinig werktijd (ik werk alleen als Mila op school zit, de avonden en weekends) maar wel met een gedegen en standvastig doel voor ogen leefde ik mijn droom. En waar dat nu in heeft geresulteerd? Een van de Koffietijdvrouwen van dit seizoen te zijn. Veel leuke events. Prachtige merken, PR-bureaus en bedrijven die op mijn pad komen. Samenwerkingen (barterdeals maar ook betaalde opdrachten) en het realiseren van de wens om alles nog steeds op mijn eigen manier te doen.

Droom je nieuwe dromen

Vandaar dat ik het helemaal eens ben met de quote van C.S. Lewis: “Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of om een nieuwe droom te dromen“. Integendeel zelfs. Iedere dag is een nieuw begin. Om te koesteren. Om van te genieten. Droom je dromen. Geniet van je leven. En stel iedere keer- wanneer je dat zo voelt – je doel en of je droom bij. Dat is wat ik nu heb gedaan. Heel spontaan is gebeurd wat ik al maanden, jaren uitstelde. Mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Waarom ik twijfelde? Het was spannend. Het was even ‘met de billen bloot gaan’. Want wat vindt een ander van mijn doelen? Ben ik niet ’te klein’? Wat zal een ander denken?

Aangenaam, ik ben Rory en dit is mijn bedrijf

Weg ermee. Uiteindelijk bleek dit mijn pad te zien. In de flow. Hoe dit eruit zag? Als een droom. ’s Ochtends om kwart voor elf rondde ik mijn inschrijving af. Ik drukte op de link om een fysieke afspraak te maken met de Kamer van Koophandel. En zag dat de enige mogelijkheid in april diezelfde dag was. Een half uurtje later. Om 11.10 uur. Gelukkig heb ik een dijk van een vent die volledig achter mij staat. Want zijn reactie? “Bevestigen en meteen gaan rijden!”. Zonder aarzelen reed ik – in mijn eentje – naar mijn afspraak. Waar ik nog fijn even kon sparren met de medewerkster die mij direct voor vol aanzag. Met mij meedacht. Mij hielp mijn doelen naar boven bij te stellen. En mij een dik half uur later met een grote grijns feliciteerde: “En nu ga je knallen!“.

Droom jij je dromen? En wat zijn die dromen eigenlijk? #dtv (durf te vragen)

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]