Waarom verhuizen een echte stressfactor kan zijn

In Lifestyle by Roryblokzijl15 Comments

Verhuizen? Een stressfactor? Ja, dat klopt. Want wát valt er veel te regelen. En wat hangt er veel met elkaar samen (als het laminaat er al ligt dan is verven iets minder handig. En oh ja, het plafond moet ook nog gespoten worden). Eén puntje wat er tussenuit valt en het hele kaartenhuis stort in. Hoe ik dat precies bedoel? Lees en huiver wanneer ik je vertel over onze pittige verhuisperikelen. Verhuizen, zo makkelijk nog niet.

Verhuizen? Bereid je goed voor!

Bereid je goed voor! Je kan denken dat je het nog zo goed voor elkaar hebt. Maar toch gebeuren er soms rare dingen. Ook buiten jouw macht om. Neem de verhuizing van ons huurappartement naar ons eerste koophuis, een eengezinswoning. We hadden ons goed georiënteerd. Niet zomaar een verhuisbedrijf maar zelfs een aantal specialisten laten komen. En uiteindelijk gekozen voor diegene waarbij we dachten een goed gevoel te hebben (niet eens de goedkoopste).

Iets met een inschattingsfout

Ik zeg bewust ‘dachten’ want tijdens de uiteindelijke verhuizing bleken ze een inschattingsfout te hebben gemaakt met de trap naar zolder. Helaas konden ze onze archiefkast niet naar zolder tillen. Ze konden de draai niet maken. Of we de kast alsjeblieft in een andere kamer wilden plaatsen? Nou nee, ik dacht het niet. Want de zolder werd onze studeerkamer. Aldus moest er – met behoorlijk wat extra kosten – een traplift worden ingehuurd. Of wij de kosten even wilden betalen. Echt niet, op dat punt hebben we voet bij stuk gehouden.

Stress van verhuizen

Dat gaf een hoop stress. Maar dat was nog niets bij de volgende verhuizing. De verhuizing naar ons droomhuis. Een huis wat we letterlijk van de tekening hebben gekocht. Spannend natuurlijk, want je kocht destijds een nieuwbouwhuis nog vóórdat je jouw eigen woning had verkocht. Dat kon toen nog. Helaas bleek – nadat de koopovereenkomst voor ons ‘oude’ huis was gesloten – het gezin een paar weken later in scheiding te liggen en wilden ze van de koop afzien.

En ineens is daar paniek

Paniek aan onze kant. Want dan zouden we tóch weer twee huizen hebben en dito kosten. Gelukkig konden we een deal sluiten met de verkoper, na een periode van enorme onzekerheid. Maar dat betekende wel dat – terwijl wij met inpakken en ons nieuwe huis bezig waren – ons huis open moesten stellen voor een makelaar en bezichtigingen. Stressloos verhuizen? Nou nee.

Verbouwen? Ja hoor, maar pas ná het verhuizen

In het nieuwe huis – waar we nu nog steeds wonen – waren we bezig met mogelijkheden voor een verbouwing. Gek genoeg mocht er van te voren (en ook tijdens de bouw) niets. Dit had te maken met dat het huis ‘onder architectuur’ werd gebouwd. Geen andere indeling, wijziging sanitair, vloerverwarming, open haard of andere verbouwingswensen werden gehonoreerd. Alles wat je eventueel extra of anders wilde doen kon wel, maar pas ná de oplevering. Gekkenhuis natuurlijk. Want dan wordt er eerst iets gebouwd, wat je vervolgens weer open moet gooien. Ik vind het nog steeds een onlogische gang van zaken. Maar hé, soms moet je een situatie accepteren zoals die is. En uiteindelijk zijn we nog steeds erg blij met ons huis.

Het is het een of het ander

Na het verhuizen konden we ons dan ook pas ècht oriënteren op zaken als: een open haard of niet. Een dakkapel of toch een dakraam op zolder. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee schuine dakramen. Al was dat meer omdat we de sores van een vergunning bij de gemeente aanvragen te ingewikkeld vonden. Los daarvan waren we – door alles wat er bij een nieuw huis komt kijken (vloeren, muren, gordijnen, tuinaanleg, en menig onvoorziene bezoekje aan de plaatselijke bouwmarkt) – zo’n beetje door ons spaargeld heen. Het verhuizen zelf was al een enorme organisatie waar ik een compleet draaiboek voor had geschreven. Laat staan als er nog meer administratieve rompslomp bij kwam kijken.

Misschien in de toekomst

Vooralsnog hebben we vrij weinig laten doen. We hebben een aantal jaren na de verhuizing wel de zolder verbouwd, zodat we een afzonderlijke wasruimte hebben en een volwaardige slaapkamer. Leuk voor ons dochtertje later, als ze wat ouder is. Al moet ik eerst eens héél goed gaan opruimen. Ook hebben we – met het oog daarop – gekozen voor twee schuine dakramen. Maar het idee van een dakkapel lonkt. Het schept meer ruimte. Het staat gezellig. Het is de overweging waard, dus misschien komt het daar nog wel een keer van.

Vond of vind jij verhuizen ook zo stressvol? En wat zou jij in jouw huis willen verbouwen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer