Coronatijd - als je de ander achter het behang kan plakken

Coronatijd – als je de ander achter het behang kan plakken

In Persoonlijk by Roryblokzijl16 Comments

Achter het behang plakken? Ja, je leest het goed. Het is een tikje gekkigheid natuurlijk maar het is wel degelijk zoals ik het soms ervaar. In deze coronatijd. De eerste paar weken stonden in het teken van wennen aan de nieuwe, onwerkelijke en af en toe zelfs beangstigende tijden. Scholen gingen dicht. Thuisonderwijs kwam erbij. En men moest zoveel mogelijk thuiswerken. Iedereen mocht alleen de deur uit wanneer het echt moest.

Van Conspiracy theory tot toiletpapier hamsteren

Ik weet niet of je het nog weet, maar de ‘conspiracy theories‘ vlogen je om de oren. Van: “Dit is een ziekte die vanuit de overheid komt” tot “Morgen komen er bewakers bij de supermarkt staan en je komt er niet zomaar meer in“. Al die onzekerheid en angst leidden tot vervelende situaties zoals het door iedereen wel bekende hamsteren van toiletpapier. Tot op de dag van vandaag begrijp ik dat overigens nog steeds niet. Toiletpapier? Hoezo dan?

Baby boom? Echt niet

Afijn, daar ging het nu niet om. Laten we – in deze coronatijd – eens oprecht en eerlijk zijn. Al die verhalen over dat er nu veel meer baby’s geboren gaan worden? Yeah right. Ik geloof het niet helemaal hoor. Want nu we allemaal letterlijk op elkaars lip zitten, merken we dan ècht dat we daar heel blij van worden? Ik werk als zelfstandig ondernemer vanuit huis dus ik was / ben het wel gewend. Maar H. – die normaal gesproken heel Nederland doorreist – kent dat niet. En heeft er serieus veel moeite mee.

Online vergaderen is de oplossing?

Lastig ook natuurlijk als je een team moet aansturen en je dat nu alleen maar via de digitale kanalen kunt doen. Mazzel dat we tablets en laptops hebben, FaceTime, Zoom, Teams en meer van dit soort apps. Maar toch. Hij mist het reizen. Het afspreken met elkaar. De fysieke vergaderingen en de afwisseling. Ik daarentegen krijg – en ik biecht het eerlijk op – de kriebels van het continu bij elkaar zijn. In de vakantieperiode is dat natuurlijk ook zo, maar dan zit je in een heel andere situatie, namelijk die van ontspanning.

Je móet nu die roze wolk ervaren!

Als je Facebook er op naslaat krijg je allerlei dingen te horen en lezen van stellen en gezinnen die juist nu op een roze wolk zitten (really?!?) en pretenderen dat als het goed zit, je nu met zijn allen heel blij bent om bij elkaar te zijn. En anders is je relatie sowieso niet goed. Say whut? Tikje kort door de bocht hier? Wederom een reden waarom je niet te vaak op social media moet rondscrollen. Voor je het weet zorg je ervoor dat je slechter over jezelf gaat denken dan je zou moeten doen.

Deze coronatijd? Ik vind het pittig!

Want mensen. Laten we ook eerlijk zijn. Echt zijn. En ook eens laten weten hoe we ons echt voelen. In deze huidige situatie zit er een continue ‘undercurrent‘ van spanning, angst misschien in je hoofd en lichaam. Onzekerheid voert de boventoon. Als je jezelf dan in een situatie bevindt waarin de kostwinner (H.) zich dagelijks opsluit om de hele dag te werken. Jijzelf je als enige bezighoudt met het thuisonderwijs van de 8-jarige. Ergens tussendoor maar je eigen werk – als je dat nog hebt. Want het is geen vetpot op dit moment – moet proppen. En gewoon heel-erg-weinig ‘alleen-tijd’ hebt (waar ik wel altijd aan gewend was). Dan is het gewoon pittig. Zo!

Tel je zegeningen en gebruik je gezond verstand

Yup, het is niet anders in deze coronatijd. Want ook al klaag ik wel (ik vind dat iedereen dat mag doen overigens. Zeker nu). Ik tel ook zeker mijn zegeningen. We zijn gezond (daar ga ik wel vanuit). We mogen in onze tuin, op ons balkon zitten. Naar buiten gaan voor een rondje in de wijk of in de natuur. Boodschappen doen (al is dat zeker niet altijd een hele fijne ervaring) en sinds de persconferentie van afgelopen week is er nog meer versoepeld. Vooralsnog dan! Ik hoop en duim dat de medemens zijn gezonde verstand blijft gebruiken.

Gezeik en bulten achter het behang in coronatijd

O ja, ik had het over het achter het behang plakken. En dan met name als partners. Mag ik even een niet sociaal wenselijke opmerking plaatsen dat ik serieus denk dat dit bij iedereen wel het geval is? Een plaatje ‘popt up‘ in mijn hoofd van een Brooke Shields en haar mede-acteur in ‘The Blue Lagoon’ en eerlijk. Dit is toch niet waar iemand van ons nu zit? Zelfs niet in je hoofd? Je maakt mij ècht niet wijs dat er nul spanningen zijn. En dat zou ook echt niet gezond zijn denk ik. In iedere relatie heb je wel gezeik. Ja, dat is nu – in deze coronatijd – misschien even wat erger. Bij ons in ieder geval wel. So sue me.

Deal with it!

Ik ga ervan uit dat het logisch is en dat – naarmate de tijd vordert – het wel minder wordt. Of niet, maar dat zie je dan wel weer. Je kunt er denk ik alleen maar het beste van maken. En vertrouwen hebben. In jezelf, je partner en de toekomst. Laat je niet gek maken door mensen die overal wat van vinden. Accepteer de situatie zoals die is. Probeer er het beste van maken en respecteer elkaar. Ook in een situatie dat het even wat minder voelt. Het is coronatijd baby. Deal with it.

Hoe gaat het bij jullie? Een grote roze wolk of ook van die bulten achter het behang?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]