Alles raakt mij meer als moeder

In Lifestyle, Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl12 Comments

Alles raakt mij meer als moeder. Herkenbaar? Je was altijd al iemand die zich het leed van de wereld kon aantrekken. Het leed van anderen op de eigen schouders kon nemen. Daar werd je soms dan ook voor gewaarschuwd: “Doe dat nu niet. Je maakt het jezelf te moeilijk“. En toen werd je moeder… Ineens werd het allemaal nog meer en erger. Leed van kinderen? Het raakt mij. Ik kan het bijna niet aanzien. Voel het van binnen. 

In rust zie je meer dingen

Onlangs nog. Ik liep even door de stad. Op zoek naar cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst. En gaf mijzelf een kort moment van rust. Even rustig zitten op een bankje met een cappuccino, een folder en een tijdschrift erbij. Dat daarin ’toevallig’ veel stond over kanker en mensen werden geïnterviewd die met kanker te maken hebben (gehad) had ik van te voren niet ingeschat.

Het raakt mij

De interviews. De verhalen. Van vrouwen, moeders en anderen over de rotziekte. Wat het met hen heeft gedaan. Het kwam binnen op een manier die ik van te voren niet had verwacht. Het deed mij realiseren wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar. En gaf mij ook het gevoel dat ik meer mag waarderen wat er allemaal goed is in ons leven. Genieten van het moment. Minder druk maken over triviale zaken. Meer oog voor dat wat er is.

StorySign, een app die dove kinderen helpt leren lezen

Toen ik dan ook het bericht las over een nieuwe app ‘StorySign’, kwam dat vol bij mij binnen. En toen had ik het filmpje nog niet eens gezien. Waar het over gaat? Een app die dove kinderen helpt leren lezen. Door tekst om te zetten in gebarentaal. Je staat er misschien niet bij stil, maar dove kinderen leren vaak veel later lezen dan hun leeftijdsgenootjes (wereldwijd zijn er zo’n 32 miljoen dove kinderen). Vaak kunnen de ouders zelf wèl horen en hun kind niet goed helpen. De klanken kunnen de kinderen gewoonweg niet aan geschreven woorden koppelen, wat leidt tot een taalachterstand. Dat raakt mij enorm.

Een bijdrage leveren aan maatschappelijke problemen

Huawei heeft de StorySign app ontwikkeld zodat ouder en kind samen kunnen lezen in het boek ‘Waar is Dribbel?’. De app gebruikt Artificial Intelligence (AI) om tekst te vertalen naar gebarentaal. Je kijkt via de app – met je telefoon – letterlijk in het boek. Avatar Star (een vrolijk meisje) leest de woorden en laat ze zien in gebarentaal, met exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken. Fantastisch! Want weet je dat dit ontwikkeld is voor tien talen? Mimiek bepaalt 70% van de gebarentaal. Een hele klus.

Doneer jij ook aan dit project wat mij oprecht raakt?

Doneren? Ja, want voor het doorontwikkelen van de app. En om aandacht te vragen voor het probleem, is Huawei een grote campagne begonnen. Iedereen kan doneren voor dit goede doel via www.storysign.com. Waar komen de donaties terecht? Bij FODOK, Federatie voor Ouders van Dove Kinderen waar men het ontzettend belangrijk vindt dat dove kinderen worden geholpen met hun taalontwikkeling.

Waar en hoe?
StorySign is te downloaden via de Google Play Store en via de HUAWEI App gallery, in 10 talen. Naast Nederlands zijn dat Belgisch, Duits, Engels, Iers, Frans, Spaans, Italiaans, Zwitsers en Portugees. Het filmpje dat mij zo raakte is geregisseerd door Chris Overton (hij won een Oscar voor de film ‘The Silent Child’) en zie je hier.
Dit raakt mij

Ik keek net opnieuw naar het filmpje en wederom springen de tranen mij in mijn ogen. Het zou niet nodig moeten zijn, maar soms moeten externe factoren je herinneren aan al het mooie dat je (bij je) hebt. Los daarvan word ik helemaal blij van dit soort mooie initiatieven – net zoals de actie van Thule waar ik eerder over schreef – omdat het hierom gaat in het leven en de (huidige) maatschappij. Dit is de oorspronkelijke kerstgedachte. Niet de cadeautjes of het tig-gangen diner. De mooie jurkjes en de feesten. Tel je zegeningen en waardeer wat je hebt.

Heeft het moederschap jou veranderd? En kijk je ook met een andere blik naar (moeilijke) dingen die kinderen aangaan? Hoe ga jij daarmee om?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is niet gesponsord. Het is een onderwerp wat mij erg raakt

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]