4 waardevolle inzichten uit de Happi.kidz

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl15 Comments

Maar Rory, zijn inzichten niet altijd waardevol? Klopt. Mee eens. Maar het is niet zo dat je die altijd opvolgt. Zo wel de inzichten die ik heb opgedaan uit de Happi.kidz (een uitgave van het magazine Happinez). Toegegeven, ik neem zelden de tijd om eens lekker te lezen. Maar áls ik dat doe. En de inhoud raakt mij. Dan heb je ook echt een hele trouwe, geïnteresseerde lezer aan mij. Ik deel graag een aantal persoonlijke inzichten met je.

Inzicht 1: Wij-tijd met je kind

Genietend van een klein beetje me-time (dat mag ik weleens vaker doen) lees ik juist over het belang van we-time. Tijd met je kind. Want die kindertijd. Die eerste paar – hele belangrijke – jaren waarin de basis wordt gelegd voor een kind. Gaan zó snel voorbij. Voordat je het weet zijn ze groot. Koester de momenten samen. Neem de tijd voor iets waar je denkt geen tijd voor te hebben. Het zal je verrassen hoe je dan zelf ook ontspant. Een persoonlijk voorbeeld? Uit school samen tekenen. Tijdens het creatieve proces bespreken we ook de dag. Ander voorbeeld. Sinds ik de Happi.kidz heb gelezen gaan bij ons de telefoons van de eettafel af. En hebben we veel meer en kwalitatief betere gesprekken. Met ons drietjes.

Inzicht 2: Hoe het alledaagse heel bijzonder kan zijn

Wat kinderen willen voelen is verbinding met jou. Als ouder. Dat je ze accepteert en respecteert zoals ze zijn. Elk kind mag er zijn toch, gewoon en puur zoals ze zijn? Je kan je kind willen kneden tot de persoon waarvan jij wilt dat hij of zij die wordt. Een kind dat bijzondere dingen gaat doen. Maar dat is niet gezond (is mijn mening). Ik vind het prachtig gezegd en praktiseer dat heel graag, dat het zo mooi is om een kind te laten genieten van het alledaagse. Want juist het alledaagse kan heel bijzonder zijn.

“Hou nou toch eens op!”

Waar ik het allermeest aan heb gehad? De wijsheden van hoogleraar orthopedagogiek Susan Bögels. De journaliste die haar heeft geïnterviewd gaf zich bijzonder bloot. Zij gaf als voorbeeld dat zij vanuit het niets tegen haar dochter krijste: “Hou nou toch eens op!“. Die vervolgens huilend wegrende terwijl de journaliste haar hoofd liet hangen. Dat had haar dochter niet verdiend. Heel herkenbaar, ik schreef al eerder over een soortgelijke situatie.

Hoe inzichten je helpen. Inzicht 3: Repareren van de ruzie

Wat ik mij niet realiseerde – voor nu een van de mooiste levenslessen voor mij – is dat als een kind niet terugkomt op een ruzie, zij of hij het voorval niet vergeten is. Juist niet. Ze durven er alleen uit zichzelf niet op terug te komen. Bang dat de ruzie weer aanwakkert, ze je kwetsen of zichzelf schamen voor hun aandeel in de ruzie. Kinderen gaan dan pleasen in de hoop op reparatie van de ruzie. Het is dus de taak van ons – ouders – om (zonder ‘ja maar’) excuses aan te bieden voor het stuk waar je zelf fout bent geweest. Een eye-opener voor mij.

Girl crush

Ik vertelde al eerder dat ik bij het JAN Netwerk Event eindelijk Susan Smit live heb gezien. Een prachtige vrouw. Intelligent, welbespraakt, mooi, grappig, leuk. Als ik op vrouwen zou vallen, dan stond Susan hoog bovenaan mijn lijstje. Het eerste boek wat ik van haar heb gelezen was tijdens mijn zwangerschap: ‘Zwanger met lichaam en ziel‘. Een prachtig spiritueel boek waarin ze ervan uit gaat dat: “… het ongeboren kind een bewuste ziel is met een eigen levensplan en dat je tijdens de zwangerschap contact met die ziel kunt leggen…“.

Inzicht 4: Ouderliefde is pure en onvoorwaardelijke liefde

Een prachtige opmerking van dezelfde Susan uit de Happi.kidz waar ik – lezend in de trein – spontaan tranen van in mijn ogen kreeg: “Als we onze ouderliefde tot op de diepste bodem van hun hart weten te krijgen, dan geven we ze een intrinsiek gevoel van de moeite waard zijn.” Hoe prachtig is het dat je dat alleen als ouders aan je kind kan geven. En hoe ontzettend belangrijk is het voor de eigenwaarde van je kind. Dat je kind zichzelf geliefd voelt, dat kan zó worden onderschat.

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd

Natuurlijk valt er nog véél meer te lezen en kan je nog veel meer inzichten en wijsheden uit dit fijne blad halen. Toch zijn de bovenstaande punten de dingen die ik er – voor mijzelf – uit heb gehaald. Ze hebben mij tot in het diepst van mijn ziel geraakt. Ik voel letterlijk de waarheid ervan. ‘Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd’ (het levensmotto van mijn man) is hier bij uitstek op van toepassing.

Welke inzichten (specifiek voor ouders) heb jij zelf opgedaan? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De Happi.kidz heb ik toegezonden gekregen

De Happi.kidz is te koop via de webshop en ligt nu in de winkel voor € 7,95

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]