Het belang van een goede BH, waar moet je op letten?

Het belang van een goede BH, waar moet je op letten?

In Lifestyle by Roryblokzijl20 Comments

Een goede BH? Ja, dat is wel iets waar je op moet letten. Wist je dat heel veel vrouwen (zo’n 80 procent) zich vergissen in de maat bustehouder die ze denken te hebben? En dat heeft wel gevolgen. Voor de manier waarop je BH zit, het je borsten (ver)vormt en vergeet ook zeker niet het comfortabel aanvoelen. Want knellende bandjes of vetrollen die boven of onder het rugpand uitkomen zijn behalve niet charmant, ook niet heel prettig voor het draagcomfort.

Een BH vangt het gewicht van je borsten op

Wist je dat het rugpand van je BH wel tot 80 procent van het gewicht van je borsten opvangt? Dat vind ik ik nogal wat. Ik las het ooit ergens en dat ben ik nooit vergeten. Nu heb ik zelf niet heel grote borsten (een bescheiden B-cup), maar ik weet wel hoe belangrijk het is dat je het gewicht goed opvangt. Want je wilt niet afknellen, maar ook zeker niet een te losse BH dragen want dat is ook niet goed voor je borsten. En al helemaal niet bij sporten (onderschat niet het belang van een goede, ondersteunende sport BH).

Te strak of te los? De maat is zรณ belangrijk

Afijn, we kennen de ‘bloopers‘ allemaal wel denk ik. De te strakke bustehouder, waardoor het rugpand spontaan in je nek zit als je jouw armen in de lucht steekt. Of juist de BH zonder enige vorm van ondersteuning waardoor je net niet van die fijne hangborsten krijgt. Weleens geprobeerd om touwtje te springen met een dergelijke bustehouder? Het resultaat … auw! Daarom is het wel belangrijk – voordat je lingerie online gaat bestellen – dat je weet welke maat (maar ook de mate van ondersteuning en het model van de BH) het beste bij jouw borsten past. Maar hoe kom je daar nu precies achter?

Je (BH) maat goed op laten nemen

Een professional zoals een adviseuse in een gespecialiseerde winkel weet dat het beste. Als ik heel eerlijk ben heb ik zelf pas twee keer in mijn leven iemand mee laten kijken toen ik BH’s ging passen. De eerste keer was – weet ik nog goed – bij het filiaal van een lingeriewinkel in Bussum. Het blijft iets geks. Iemand komt je pashokje binnen en gaat sjorren aan jou en de bustehouder die je draagt. Maar toch, het is voor een goed doel zal ik maar zeggen. Destijds bleek dat ik eigenlijk een te grote BH had uitgezocht. Een 70B moest het zijn (omtrek van 70 centimeter en een B-cup). En dat heb ik vervolgens jarenlang gedragen.

Het belang van een goede BH, waar moet je op letten?

“Excuse me. Can you show me your boobs please?”

Totdat – jaren later – in New York bij een filiaal van Victoria’s Secret bleek dat ook diezelfde BH-maat in de loop der tijd nog kan veranderen. Ik bleek inmiddels maat 34B te hebben (omgerekend naar Nederlandse maat: 75B) en dat was zeker een opluchting. Want ineens zat het rugpand een stuk beter en nu je het zegt… de cup ook! Tip van deze mevrouw die mij goed heeft geholpen: “Sluit het rugpand van je bustehouder met het middelste haakje en probeer of er ook nog ruimte is (een paar vingers eronder plaatsen). En … vergeet dus ook niet je armen omhoog te doen om te kijken of je rugpand niet omhoog kruipt“.

Maatje 65 AA alstublieft!

Spontaan moet ik terugdenken aan mijn allereerste BH-tje ever. Ik weet nog precies hoe die eruit zag en waar mama en ik ‘m gekocht hebben. Bij de Hema, maat 65 AA (jawel, het bestond destijds) en hij was van dat lieve, zachte katoen. Gestreept en in de kleurtjes wit/lichtblauw. Hoe we dat hebben kunnen bepalen weet ik niet, want je had (en hebt) geen paskamers in de Hema. Afijn, om een lang verhaal kort te maken. Dat bleek ook niet de meest ideale maat te zijn, want op een gegeven moment is het haakje losgeschoten en tijdens het buiten lopen met klasgenoten schoot de BH – vraag mij niet hoe het kan – ineens uit de mouw van mijn jas. Geen fijne ervaring als puber, dat kan ik je wel vertellen.

Van push up tot bralette … 51 jaar (BH) ervaring

Maar goed. Inmiddels ben ik dus 51 jaar en heb ik in mijn leven wel het een en ander aan soorten BH’s de revue zien passeren. Van balconette (cups zijn horizontaal uitgesneden en staan dicht tegen elkaar aan) tot beugel (door de beugel onderaan ervaar je meer comfort en ondersteuning). Zonder beugel (accentueert de natuurlijke vorm van je borsten), bralette (niet voorgevormd en zonder beugels. Zit lekkerder, maar biedt minder steun), full cup (hoog uitgesneden en bedekt je hele borst)en demi cup (bedekt minder van je borst en is lager uitgesneden). En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Je ziet door het enorme aanbod bijna door het bos de BH’s niet meer.

Online bestellen

Zelf heb ik een voorkeur voor bralettes ontwikkeld, ook al zijn ze minder ondersteunend. Tegelijkertijd kan ik een mooie push up BH ook echt wel waarderen. Draag ik daarentegen alleen een strak shirt of jurkje? Dan ga ik ook goed op een eenvoudige en naadloze t-shirt BH (waardoor je geen storende en knellende randjes door je kleding heen ziet). Elk moment zijn eigen bustehouder zou je wel kunnen zeggen. Doordat ik weet waar ik op moet letten (en inmiddels mijn BH-maat ook goed ken) durf ik ook online lingerie te bestellen (zoals bij de webshop van LASCANA. Daar heb je trouwens ontzettend veel keuze in allerlei soorten BH’s). Elk merk en elke BH is anders, maar als je goed kijkt naar de maattabel en het model bustehouder, dan kom je er echt wel uit.

BH’s, ik kan er veel over vertellen (maar bijna 1000 woorden had ik niet verwacht!). Wat is jouw favoriete model BH en waarom? En hoe heb jij jouw ideale BH-maat bepaald?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl