Will you be my Valentijntje?

Will you be my Valentijntje?

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl13 Comments

Valentijntje? Ja, je leest het goed. Het is geen typo of een verspreking. Met Valentijnsdag draait alles om je ‘loved one‘, maar dat kan toch ook prima (of juist) je kind zijn? Je ‘Valentijntje’ dus. Ik vind het een goede. Heel eerlijk deden H. en ik vroeger best veel aan Valentijnsdag (de gênante herinnering aan een pluchen beer die ik ooit op zijn werk heb laten bezorgen – echt waar – probeer ik angstvallig te vermijden en tegelijkertijd voor eeuwig te vergeten). Maar inmiddels doen we er eerlijk gezegd al jaren vrij weinig aan. Dat is zo gegroeid. Niet eens om een specifieke reden.

Het is zó commercieel!

Het is zo commercieel!” Hoor je aan alle kanten. Of: “Het komt uit Amerika overwaaien en dus doen we maar mee“. Of nog erger: “We spekken hiermee de winkeliers“. Nou, dát zou op zichzelf na alweer twee jaar met het virus te hebben geleefd niet eens zo gek zijn trouwens. Die ondernemers kunnen allemaal wel wat extra aandacht en inkomsten gebruiken. Let’s face it. Er zit wat in. En het heeft wel iets. Idealiter verkondig je jouw liefde voor je dierbare(n) – als je dat al doet, misschien laat je het op een andere manier zien – het liefste regelmatig en niet persé alleen op 14 februari.

Will you be my Valentijntje?

Valentijntje

Maar het kan ook anders. Als die dag bijvoorbeeld om een andere reden heel belangrijk voor je is. Zoals in ons geval. Op de 14e februari in het jaar 2012 rond een uur of acht begon namelijk mijn bevalling. Ons meisje is vervolgens in de ochtend van de dag erna geboren. Toch een soort van Valentijntje toch? En dat zorgt voor ons toch wel voor een extra vibe op Valentijnsdag. Omdat Mila op 15 februari jarig is krijgt ze natuurlijk al genoeg cadeaus en is die dag al super feestelijk. Maar daarom is het meenemen van die 14e februari in de feestelijkheden op zichzelf niet eens zo gek.

Will you be my Valentijntje?

Ladybird (= lieveheersbeestje)

Toen ik dan ook het een en ander mocht uitzoeken bij KAYA sieraden wist ik het eigenlijk al heel snel. Ik wilde in ieder geval dat Mila iets moois zou krijgen. Of dat nu voor haar verjaardag of voor Valentijnsdag is. Dat laatste vond ik dan net iets leuker. Als een extra herinnering. Iets dat ik zelf als kind al heel erg leuk vond (maar nooit heb gekregen waar overigens niets mis mee is) is een kinder sieradensetje van een zilveren ketting en oorbelletjes van … een lieveheersbeestje. Schattig! Dierbaar. Voor altijd. Het enige puntje? Mijn meisje heeft nog geen gaatjes in haar oren. En wanneer die er precies gaan komen ben ik nog niet helemaal uit. Daar moeten we als moeder (als ouders) en dochter nog samen uitkomen.

Oorbellen voor je kind?

Even een ‘detour‘ in deze blogpost om het wat beter uit te kunnen leggen. Het ligt voor mij persoonlijk namelijk een tikje gevoelig. Om eerlijk te zijn mocht ik zelf absoluut geen gaatjes in mijn oren vroeger. Mijn moeder vond het iets dat zó definitief was. Om het verminking te noemen gaat wat ver. Maar je brengt wel een onomkeerbare verandering aan (in principe gaan de gaatjes nooit meer weg. Ja, tenzij ze dichtgroeien natuurlijk). Lang verhaal kort. Ik mocht dat niet. Totdat ik het zelf spontaan liet doen door mijn – destijds – schoonmoeder die toevallig goudsmid was. Ik was toen twintig en mijn moeder was laaiend toen ze erachter kwam. Zo kan het lopen. Gelukkig ging dat toen (natuurlijk) ook weer over.

Wat is de juiste leeftijd voor oorbellen?

Nu ben ik zelf de moeder en is mijn dochter bijna tien. En mijn kleine Valentijntje wil graag … je raadt het al. Gaatjes in haar oren. In deze tijd is het helemaal niet ongebruikelijk voor jonge kinderen om gaatjes in hun oren te hebben. Dat realiseer ik mij ook goed. Al wil ik wel dat ze goed beseft wat ze doet. Waar een Marokkaanse vriendin – toen Mila 3 maanden was – vroeg wanneer Mila oorbellen zou krijgen (en dus gaatjes in haar oorlel). Ben ik dus wat voorzichtiger daarin. Maar hé, tussen drie maanden en twintig jaar zit heel wat. Ik bemerk ook een neiging bij mij om het toch wel goed te vinden als Mila het zelf graag wil..

Zweerknopjes, what’s in a name?

En dat wilde ik even voor zijn. Dat áls Mila uiteindelijk gaatjes in haar oren mag laten zetten. Dat ze dan ook het vooruitzicht heeft op echt mooie oorbelletjes (laten we eerlijk wezen, die verplichte ‘zweerknopjes’ – zoals ze dat vroeger noemden – moeten er echt wel zes weken in blijven zitten, maar daarna?) zoals die schattige lieveheersbeestjes uit het mooie setje. En dat vind ik meteen wel een prachtig cadeau voor mijn Valentijntje.

Will you be my Valentijntje?

Iets met een geboortesteen

En wist je dat je pas goed voor een ander kan zorgen als je dat ook voor jezelf doet? Dat heb ik dan ook gedaan, want ook ik mocht iets moois uitzoeken. Op de website van KAYA Sieraden viel mijn blik op het woord geboortesteen. Daar had ik mij eigenlijk nog niet eerder in verdiept. Heel interessant (en leuk!) want waar mijn belangstelling bij edelstenen vaak uitgaat naar een rozenkwarts of amethist blijkt mijn geboortesteen een prachtige saffier te zijn. KAYA Sieraden heeft een heel assortiment sieraden waarin deze edelsteen is verwerkt. Van ring tot oorbellen, van armband tot ketting. Ik word heel blij van de ketting op de foto’s, die ik graag combineer met een armband. Een mooie set. Verfijnd, sierlijk en gewoon heel erg mooi.

Will you be my Valentijntje?

Giving back

Maar het gaat natuurlijk niet alleen maar om krijgen, om iets voor jezelf te kopen. Het is belangrijk – vind ik – dat alles in balans is en dat er ook gekeken wordt naar diegenen die een steuntje in de rug verdienen. En dat is iets waar KAYA Sieraden voor staat. Voor ieder sieraad dat wordt verkocht, wordt er een klein bedrag afgestaan aan stichting Eduki in Gambia. De afgelopen jaren heeft KAYA ruim 23 duizend euro overgemaakt aan deze Stichting die zich inzet voor kinderen in Gambia. Inmiddels zijn er 22 kinderen op een school geplaatst, waarvan er 5 zelfs alweer klaar zijn! KAYA financiert voor deze kinderen maaltijden, boeken, schoenen & schooluniformen. Dat vind ik fantastisch!

Weet jij wat jouw geboortesteen is? En wat denk jij dat de beste leeftijd is voor gaatjes in de oren? Mijn Valentijntje is benieuwd naar jullie antwoord!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

De genoemde sieraden heb ik toegestuurd gekregen

disclaimer