Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

In Lifestyle by Roryblokzijl27 Comments

Goede nachtrust. Het is belangrijker dan je denkt. Want wanneer je te weinig slaap krijgt en je dus eigenlijk niet genoeg uitrust en ‘bijtankt’, dan ervaar je het leven toch een stuk zwaarder. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Dan voel ik mij wankel en wiebelig. Kan ik niet realistisch meer (na)denken en ben ik letterlijk een stuk zwaarmoediger. Alles lijkt en voelt ingewikkeld. Ik kan wat ‘huileriger’ zijn en vol in de hypochondrie gaan zitten.

Een goede nachtrust zorgt voor lichtheid

Terwijl ik – als ik de nacht erop zo uitgeput ben dat ik wèl goed slaap – de dag erna echt met een lach en lichtheid kijk naar dat wat er is. Ik kan mij dan echt niet voorstellen dat ik alles de dag ervoor als zo moeilijk heb ervaren. Ik ‘huppel’ dan de dag door. Niets is teveel. Ik kan alles aan. Zowel aan dansen (work-out) als sporten (yoga) doen. En passant een flinke wandeling in de buitenlucht maken. Wat aan krachttraining doen en daarna even een paar uur in de keuken bezig zijn om een mooi gerecht te maken. As easy as that. Niets is dan teveel.

Goed slapen = goed gedrag?

Dus ja, een goede nachtrust is echt essentieel voor hoe ik mij voel en gedraag. Maar hoe krijg je nu precies voldoende nachtrust? Zijn er bepaalde randvoorwaarden waar je aan moet voldoen? Eigenlijk zijn er legio artikelen te vinden waarin je wordt verteld wat je wel en niet moet doen. Het grootste gedeelte van de tips is eigenlijk super logisch. Alleen moet je er wel af en toe naar luisteren en het ‘op je laten inwerken’ (lees: niet eigenwijs zijn). Laat ik maar met een grote tip beginnen… zet jij je mobiele telefoon ’s nachts uit?

Wie zet er ’s nachts nu écht zijn telefoon uit? Eerlijk zeggen!

Ja ja, dat is meteen al een confronterende hè? Ook voor mij trouwens, want toen iemand het onlangs suggereerde dacht ik echt letterlijk: “Een uit-knop? Zit die dan op mijn iPhone?“. Oei, dat was wel een eye-opener. En nog doe ik ‘m niet uit overigens. Maar dat komt omdat ik naar affirmaties van Louise Hay luister voor het slapen gaan. En sinds kort ook (heel) regelmatig de slaaphypnose van Menno Bandini volg. Ik zie jouw wenkbrauwen omhoog gaan nu. Hoeft niet! Want ook dit soort dingen kunnen heel goed zijn voor een gezonde nachtrust, is mijn ervaring.

How about hypnose voor je nachtrust?

I admit. Ik was èn heel sceptisch de eerste keer èn tegelijkertijd vond ik het best eng. Want ja, hypnose betekent de controle loslaten en dat is wel een dingetje voor mij. Los daarvan vond ik het heel spannend. Hoe voelt dat aan, hypnose? Ben ik dan in een keer weg? Val ik in slaap? Of is het een hulpmiddel om langzaam in een slaap te zakken? Soms moet je dingen gewoon uitproberen. En het werkt! Niet iedere avond even goed overigens, maar het is ook iets waar je aan moet wennen. Die overgave. Feit is wel dat ik steeds beter (en sneller) in slaap val.

Hoe lang slaap jij door?

Ander dingetje. Het in een ruk doorslapen. Kan jij dat? Ik niet hoor. Ik moet er sowieso een paar keer per nacht uit om naar het toilet te gaan. En los daarvan word ik wakker van de meest zachte geluidjes. Mila die niest midden in de nacht? Ik hoor het. H. die zich omdraait in zijn slaap? Ik ben wakker. Of zelfs maar een zacht brommend geluidje (hij snurkte vroeger behoorlijk dus ik ben gespitst op elk geluidje wat hij maakt)? Mijn ogen schieten open. Heel vermoeiend. Maar eerlijk gezegd vermoed ik dat het er ook aan lag, dat we al jaren op te harde (kwaliteits)matrassen op onze boxspring lagen. De basis van het matras bestond uit pocketveren. En die voelde ik af en toe.

Iets met slapen op een plank

En ze waren dus te hard. Vroeger dacht ik dat ik het beste op een plank sliep. Maar als je 53 kilo weegt is dat helemaal niet nodig. En is het zelfs niet wenselijk. Maar ja, wist ik veel. Eenmaal hoogzwanger besloten we een boxspring te kopen en ik vond echt dat ik het meest harde matras moest hebben. Het werd mij afgeraden, maar je voelt ‘m al. Ik dacht echt dat een extra hard matras essentieel was voor mijn nachtrust. Na een paar weken, heeft de fabrikant het matras weer bij ons opgehaald om het na een paar dagen in een ‘iets zachtere versie’ terug te brengen (op zich een goede service). Ik denk alleen wel dat dit matras er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik in de jaren erna slechter en slechter ben gaan slapen.

Zullen we naar een hotel gaan?

Ken je dat gevoel dat je in hotels als een roos slaapt? Vaak zijn dat juist de zachtere matrassen. In ieder geval matrassen die zich meer naar je lichaam vormen. Als buik- en zijslaper had ik vaak last van pijn in mijn schouder en heup. Waarschijnlijk omdat het pocketveren matras veel te weinig meegaf. En zich niet richtte op de vormen van mijn lichaam. Ik ben dan ook erg blij dat ik in contact ben gekomen met de professionals van Decupré. Wist je dat je een adviespaneel kunt invullen? En dat je aan de hand daarvan in contact komt met een professional die samen met jou alles doorloopt en je brengt tot de keuze voor een van de zes matrassen?

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Adviespaneel van Decupré

In een gesprek van maar liefst 45 minuten was ik ineens op de hoogte van de ins and outs van een goede nachtrust en de werking van de matrassen van Decupré. Geen vraag die ik stelde was te gek. Op alles kreeg ik een zeer informatief en gedegen antwoord. Dat gaf mij direct zoveel vertrouwen dat ik bijna ademloos heb geluisterd naar alles wat ik te horen kreeg. Waarom pocketveren prima zijn, maar niet in een matras. De voordelen van traag- en koudschuim. Hoe het precies zit met de open celstructuur die zorgt voor de benodigde ventilatie in het matras (zodat het vocht eruit kan en de temperatuur beter wordt gereguleerd).

Let’s talk about your nachtrust

Decupré is marktleider in de zorg en heeft al meer dan 25 jaar ervaring. Dit vertalen zij nu – op uitdrukkelijk verzoek van patiënten – naar matrassen voor particulieren. Er is ook goed nagedacht over de features. Zoals bijvoorbeeld de tijk die je in twee keer kunt wassen. Of alleen de bovenkant en een andere keer de onderkant (zijn aan elkaar geritst) zodat de losse delen in je wasmachine passen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hypoallergeen materiaal. Koudschuim vind je in de steviger onderste lagen van het matras. Traagschuim juist in de bovenlagen omdat dit zich vormt naar je lichaam.

Technische informatie versus gebruikerservaring

Ik kan een waanzinnig lange technische opsomming geven van alle tips and tops van deze matrassen. Maar waar jullie meer aan hebben is mijn (onze) ongezouten gebruikerservaring. Zeker als ervaringsdeskundigen met slecht slapen (ik), of pijn in de onderrug krijgen bij het – langer – liggen op een matras (H.). Ik vertelde al eerder op Instagram dat ik na een nacht al om was. Sprookje? Nee, absoluut niet. Ik was huiverig, vond het spannend. Want hoe anders is traagschuim dan pocketveren. De eerste keer zitten op het matras was een bijzondere ervaring. Je voelt jezelf in het matras zakken. Als je opstaat zie je dat de ingedeukte plek langzaam weer omhoog komt. Bijna futuristisch.

Nachtrust!

Maar mensen, het ligt écht lekker! Nee, mijn slaapproblemen (die ook met veel andere factoren te maken hebben) zijn heus niet ineens over. Maar wat wel zo is? Ik word minder vaak wakker in de nacht dan voorheen. Ik lig véél lekkerder. Zachter en toch stevig. Ik merk dat ik ’s nachts veel minder vaak, onrustig draai. Mijn lichaam vindt een fijne positie en blijft daar langer in rusten. Draaien op zich is ook veel minder een probleem. Waar ik eerst zowat gelanceerd werd wanneer H. zich omdraaide merk ik er nu niets meer van. Ja, ik hoor het dekbed ritselen, but that’s it.

Opmerkingen of vragen?

Of er ook nadelen zijn? Heel eerlijk? Ik heb ze nog niet ontdekt. Maar daar is deze uitgebreide testperiode voor. Want ik wil jullie natuurlijk wel in alle oprechtheid vertellen wat deze Decupré-matrassen voor ons doen en gedaan hebben. Hebben jullie bepaalde opmerkingen of vragen? Let me know en dan zal ik deze zo uitgebreid mogelijk beantwoorden in een tweede blogpost over een paar maanden, wanneer we nog meer ‘slaapervaring’ hebben opgedaan.

Zeg eens eerlijk. Hoe goed is jouw nachtrust?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De beide Sept Core traagschuimmatrassen heb ik ontvangen van Decupré

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]