Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl19 Comments

‘Het grote belang van slaap’ of ‘Wat weinig slaap met je kan doen’. ‘Het effect van te weinig slaap op je lijf’ of bijvoorbeeld ‘Slaapgebrek, je ergste vijand’. Allemaal concept-titels waar ik aan denk om het belang van goed en voldoende slapen te belichten.

Pas als je iets niet meer hebt, besef je hoe belangrijk het is

Een voorbeeld? Vroegah, toen ik nog ergens begin dertig was. Een leventje leidde als een luis op een zeer hoofd. Nou ja, ik werkte hard en maakte lange dagen, dus dat is niet helemaal waar. Maar goed. Laten we zeggen: “Life was good”. Ik deed veel leuks en sliep zo nu en dan eens een keertje wat slechter. Wat een dráma kon ik er dan van maken. Dan kwam ik ’s ochtends op mijn werk met de boodschap: “Ik ben kápot” (lekker theatraal).

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven
Dit Silky Eye Pillow is lékker! Voor thuis maar ook voor bij de eindontspanning bij een yogales

Van zondag op maandag niet slapen van de stress

Later, toen mijn baan meer een burden dan een plezier begon te worden en ik van zondag op maandag amper sliep van de stress, spanning en het piekeren. Tja, toen kon ik – op die maandag – wèl oprecht zeggen dat ik moe was. Stom hè, dat ik dat dus jaren heb volgehouden. In een baan blijven hangen die zó niet meer bij je past. Terwijl je lichaam je zo’n duidelijke boodschap geeft. Namelijk dat een bepaalde situatie niet goed meer voor je is. Luisteren naar jezelf en je lichaam is zó belangrijk. Waarom doen we dat dan zo vaak niet (voldoende)?

Moe? Moe? Als je net een baby hebt gekregen, dan ben je pas moe

Maar pas toen ik op mijn 41ste ons eerste kind kreeg… Toen kon ik pas ècht zeggen dat ik moe was. En wat heet? Ik was uitgeput. Door de borstvoeding om de twee uur en de luttele slaapmomenten trok ik het oprecht bijna niet meer. Ik woog op een gegeven moment minder dan 50 kilo, werd graatmager en kreeg diepe kringen onder mijn ogen. Op dat moment besefte ik pas goed wat daadwerkelijk slaapgebrek was. En wat dat met je doet. Fysiek èn psychisch.

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven
Jemig, als ik mijzelf zo terugzie. Sterk vermagerd, hartstikke moe en afgeknoedeld

Van stemmingswisselingen tot de sleutels in de koelkast

Ik zei al: vermagerd, holle ogen. Tel daarbij op: stemmingswisselingen, hoofdpijn, verwardheid. Been there, done that. Sleutels in de koelkast en pak melk op de plank in de gang? Guilty! Dat ik op een gegeven moment zo’n vier maanden in het weekend twee nachten mocht bijslapen bij mijn schoonouders en dat H. dan met (vooraf gekolfde) flesjes moedermelk die nachten de voedingen kon doen was wel heel fijn. Maar goed, al met al heeft die situatie met écht slaapgebrek toch wel bijna een jaar geduurd en eerlijk? Dat vond ik best lang. Ik weet nog goed dat mijn moeder mij vertelde dat ze in de beginperiode na de bevalling zelfs twee keer per week (twee uur met het openbaar vervoer enkele reis) naar mij toekwam om mij te helpen.

Gaaaaaaap, ik heb zo’n slaap

Maar nu is dat allemaal voorbij… Dacht ik. Ineens is daar toch weer ‘Jan met de hamer’. Helaas hebben we allemaal weleens momenten in ons leven dat het wat minder goed gaat. Ik noem een aantal dingen:. Verdriet, ziekte, stress, vage lichamelijke klachtjes of gewoon even niet lekker in je vel zitten. En dat wreekt zich bij iedereen anders. In mijn geval? Een groot gebrek aan slaap. Veelvuldig wakker worden en erg onrustig slapen.

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven
Alle producten van Physalis dragen bij aan een betere slaap. De ‘Good Night pocket roll-on’ is fijn! En het is altijd genieten met de ‘essential oil synergy’ in de diffuser

Dossier gebrek aan slaap

Begrijp mij niet verkeerd. Op zich gaan we (achterlijk) vroeg naar bed, al rond kwart over negen gaan wij op doordeweekse dagen naar boven (de wekker van H. staat op kwart over 5). Say what?!? Dus je begrijpt, dat is het probleem niet. Wel het in- en doorslapen. Een paar keer per nacht wakker worden is bij mij heel normaal. Heel onrustig. Als ik dan ook maar een druppeltje voel (ik ben een buikslaper, dus dat is helaas al snel) dan ga ik meteen maar naar het toilet. Alleen krijg ik het dan koud (de verwarming staat bij ons boven niet aan), moet ik niezen et voilà, ik ben klaarwakker. Slaap dan maar weer eens snel in.

Slaap bevorderen doe je door…

Hoe kan je dat nu tegengaan? Alles heb ik al geprobeerd. Een glas rode wijn per dag (maar van alcohol slaap je niet beter). Een grote mok thee (zes keer naar het toilet in de nacht is geen uitzondering). Lezen voor het slapen gaan (ook niet ideaal, want H. heeft dan last van het nachtlampje). Ontspanningsoefeningen doen (werkt ook niet echt in het donker als de ander slaapt). Een warm bad of warme douche vlak voordat je naar bed gaat. En ga zo maar door.

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven

Relax & Sleep

Maar wat is nu dé oplossing, Rory? I’ve got news for you. Niet schrikken, de ideale oplossing is er niet. Maar de combinatie van een aantal dingen werkt – voor mij – wel heel fijn. Na het eten neem ik – in een beetje yoghurt – twee gecrushte (ik kan geen pillen slikken) – vegan capsules ‘Relax & Sleep’ van Physalis. Een voedingssupplement op basis van drie biologische plantenextracten. Het bevat valeriaan, passiebloem en slaapmutsje en veroorzaakte geen gewenning. Om 19 uur, uiterlijk half acht neem ik een (normale grootte) mok thee / biokruideninfusie (eveneens uit de Relax & Sleep-lijn). Het smaakt goed en draagt bij tot een goede nachtrust (let op! de mix bevat zoethout dus voor mensen met een hoge bloeddruk: drink niet meer dan een kop per avond). Tel daarbij op dat het je ook ondersteunt bij spanningen en stress et voilà.

Louise Hay is there for you

Vlak voor het slapen gaan – maar wel al in bed – luister ik naar affirmaties van Louise Hay via mijn oeroude iPod (met oortjes in). En lees ik in mijn e-reader een luchtige roman (momenteel van Karen Swan, in het Engels overigens. Vergroot ik mijn Engelse woordenschat ook weer een beetje). Met een beetje mazzel val ik vanzelf in slaap. En anders ben ik inmiddels rustig genoeg om ontspannen te kunnen liggen met mijn ogen dicht. Mijn moeder vertelde mij vroeger altijd dat je dan in elk geval al uitrust.

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven
Fles nummer twee van Floradix Magnesium staat op het boodschappenlijstje

Wat kun je overdag al doen?

Sinds kort probeer ik weer wat meer te sporten, zo’n 3 tot 4 keer in de week. Ik heb het dan over yoga. Hot of reguliere yoga. Restorative-, yin-, hormoon- of easy flow yoga. Het maakt mij rustiger, minder gespannen. En ook maakt het natuurlijk je lichaam wat meer moe, zodat je lijf in de avond als vanzelf meer ontspant. O en ook nog een tip voor een fijn supplement. Wist je dat Floradix Magnesium (vloeibaar, wat ideaal is voor iemand die geen pillen kan slikken) ervoor zorgt dat je minder last hebt van je spieren èn ook goed is voor je zenuwstelsel? Dat neem ik er ook nog bij (20 ml per dag).

Rust, reinheid en regelmaat

En natuurlijk regelmaat. Op tijd naar bed. Niet teveel uitslapen en zoveel mogelijk hetzelfde ritme van naar bed gaan en opstaan aanhouden. Probeer gezond te eten. Voor mij is dat drie maaltijden per dag zonder al teveel tussendoortjes. De dag starten met een ontbijt van vers fruit, walnoten en yoghurt (al is variatie altijd een goed idee). En sinds kort voeg ik overigens aan die ontbijtbowl ook raw powder ginger (gember) toe van Biotona. Ik merk dat de combinatie van dit alles goed voelt voor mij.

Wanneer een tekort aan slaap gevolgen heeft voor je dagelijks leven
Heerlijk! Maar wees voorzichtig met de dosering. Een theelepel (of de helft daarvan) van het Biotona ‘Ginger Raw Powder’ is meer dan genoeg in je yoghurt en / of thee…

Sleep like a baby

Niet dat ik ineens als een baby slaap overigens. De ene nacht is beter dan de andere. Maar als je meer in het genieten, in het plezier gaat zitten. Waardeert wie je om je heen hebt, wat je hebt. En jezelf realiseert waar het leven echt om gaat. Dan vind je als vanzelf meer rust. En dus ontspanning en een betere slaap. Genieten, plezier, lichtheid, rust, minder stress en acceptatie van dat wat er is. Dat is key voor mij. En alle hulpmiddelen die ik hiervoor heb genoemd dragen ook bij aan een goede nachtrust..

Hoe is het met jouw slaappatroon gesteld? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De genoemde producten heb ik gekregen

 

Physalis Relax & Sleep – 45 tabletten – consumentenadviesprijs € 15,29

Relax & Sleep kruidenthee van Physalis – 20 theezakjes – consumentenadviesprijs € 4,09

Physalis Good Night Synergie – 10 ml – consumentenadviesprijs € 11,49

Good Night Pocket Roll-On – 10 ml – consumentenadviesprijs € 11,99

Treets Eye Pillow – ongeveer € 14,99

Floradix Magnesium – flacon 250 ml – consumentenadviesprijs € 14,99 (verkrijgbaar bij o.a. Etos, Holland & Barrett, DA en Kruidvat.nl en bij diverse – online – gezondheidswinkels)

Biotona ginger raw powder – 200 gr – € 12,89 bij Holland & Barrett

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]