Wat er allemaal vergoed wordt? Bij een zorgverzekering bedoel je? Geen sinecure om je daar in te verdiepen, dat kan ik je wel zeggen. Waar is de tijd gebleven dat een zorgverzekering gewoon nog lekker collectief was. Gekoppeld aan je (vaste)ย baan in loondienst, zodat je gewoon weinig keuzemogelijkheden had. Of wacht. Weet je nog, vroeger? Toen het nog ‘ziekenfonds’ heette? “Lekker makkelijk Rory“. Ik hoor het je zeggen. “Waar is de aandacht en focus gebleven?”
Als een pitbull
Want – ik ben even eerlijk – รกls ik mij ergens op stort. Ben ik net een pitbull. Had ik jullie al verteld over de aankoop van onze eerste woning? Daar hoorde natuurlijk een hypotheek bij. De verstrekker die bij de verkopende makelaar hoorde dacht ons wel ergens in te duwen. Met alle respect overigens, want die mensen hebben waarschijnlijk gewoon het beste met ons voor gehad. Maar een hypotheek met als grootste component een beleggingsvorm? Ik dacht het niet.
Oh nee, daar komt ze weer!
Aldus ben ik mij in gaan lezen. Internet werd destijds mijn grootste vriend. Heb ik veel kennis opgedaan. Ben ik na gaan vragen bij familie en vrienden. En kwam ik – al zeg ik het zelf – goed beslagen ten ijs toen H. en ik ons gesprek met de hypotheekverstrekker aangingen. Ik weet niet of het iets is om trots op te zijn. Maar de meneer in kwestie werd op een gegeven moment letterlijk bang voor mij. Want alles wat hij aandroeg, letterlijk alles. Wilde ik van top tot teen analyseren. Bekijken. Rentepercentages vergelijken. Volgens mij was het vooral mijn: “Waarom, waarom, waarom?” waar hij gek van werd.
100% beleggingshypotheek!?
Om een lang verhaal kort te maken. De voorgestelde 100% beleggingshypotheek ging de prullenbak in (gelukkig! Ik weet niet of je de ontwikkelingen vanaf 2000 hebt gevolgd. Maar dat zou erg spannend zijn geworden). En (mijn)ย onze keuze ging uit naar een constructie van een derde aflossingsvrij, een derde beleggen en een derde spaarhypotheek. Dolblij dat ik mij van te voren zo goed heb ingelezen. En dat we hebben gekozen voor de voor ons beste oplossing.
Wat wordt er allemaal vergoed?
Zo werkt het natuurlijk ook wanneer je kiest voor een zorgverzekeraar. In ieder geval. Zo geldt dat voor mij. Toenย mijn werkgever destijds een contract aanging met een andere zorgverzekeraar moesten wij mee. En had je vrij weinig keuze als werknemer. Ja, uit zaken als de hoogte van je eigen risico. Wil ik een restitutie-, natura- of budgetpolis. En natuurlijk de aanvullende verzekeringen. Wat kies je en waarom? Zo kwam ik erachter dat ik voor mijn gebit vanaf mijn twintigste tot en met mijn veertigste de meest luxe tandartsverzekering had afgesloten. Maar waarom?!? Want ik heb geen gaatjes. Ik had (en heb) geen probleemgebit. Al met al heb ik behoorlijk wat geld ‘weggegooid’ aan iets wat ik serieus nooit nodig heb gehad (de meest dure ‘ingreep’ was een foto van mijn kiezen).
Het universum houdt alles in balans
Maar weet je. Soms heb je niet door dat het universum goed voor je zorgt. Klinkt wazig? Ik geloof erin. Op het moment dat ikย – eindelijk – wat extra verzekerde zorg nodig had. Namelijk die van een verloskundige. Bleek het pakket wat ik destijds – bij mijn vorige werkgever – had gekozen juist heel goed te zijn. Alles wat ik nodig had? Bevallen in het ziekenhuis met medische indicatie. Extra controles tijdens mijn zwangerschap. Verblijf in een speciale ‘bevalkamer’ in het ziekenhuis? Alles was verzekerd. En dat was maar goed ook, want uiteindelijk bleek ik – nadat ik 10 centimeter ontsluiting had – toch nog een spoedkeizersnede nodig te hebben. De gynaecologe werd midden in de nacht opgetrommeld. De anesthesist ook. Het werd allemaal vergoed.
Wordt de kraamzorg volledig vergoed?
Achteraf gezien had ik trouwens best nog wat extra aandacht van te voren mogen geven aan het grondig uitzoeken van de vergoedingen vanย mijn polis (maar hรฉ, ik ging bevallen. Mijn focus en aandacht gingen uit naar ons nieuwe leven met een kindje. Niet naar papierwerk), want doordat ik geopereerd was (een keizersnede staat gelijk aan een flinke buikoperatie) en ik daardoor een dag langer in het ziekenhuis moest blijven, ging er wel behoorlijk wat tijd af van de ‘kraamhulp-tijd’. We hebben met zijn allen flink moeten rekenen en aanpassen, zodatย de kraamhulpย in ieder geval nog wel wat dagen zorg bij ons thuis mocht verlenen. Mocht ik het nu over doen, dan zou ik zeker de vergoeding van de zorg post-bevalling goed uitpluizen.
Wijze woorden van een wijze Rory? Vertel eens, lees jij jezelf helemaal in de materie voordat je een keuze maakt?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking