Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl18 Comments

Om te beginnen wil ik een statement maken – en dat klinkt wellicht wat over the top (maar dat is het niet) – dat het collageen van éclat daadwerkelijk de conditie van mijn (toch inmiddels echt veertigplus) huid heeft veranderd. Hoe je dat kunt meten dan, Rory? Heel eenvoudig. Ik gebruikte de collageen booster (zowel vis- als vegan) alweer zo’n vier maanden, waardoor ik daadwerkelijk de effecten ervan kon (en kan) ervaren, zien en opnoemen. In deze periode van het jaar – vanaf september – kreeg ik altijd, echt altijd, last van eczeem. Ik heb een eczeemgevoelige huid en dat komt nog meer naar boven nu ik ouder word. Maar dit jaar dus niet!

Éclatant Beauty… éclat

Ik ben dan ook heel blij dat ik het team van éclat online heb ontmoet en dat we deze samenwerking aan zijn gegaan. Wat ik precies tot mij heb genomen? Allereerst mocht ik drie maanden lang (een gedegen periode dus) – de marine collageen beauty blend gebruiken. In een full size (maand)verpakking vind je 30 aparte zakjes (voor elke dag een). De inhoud van een zakje meng je met 250 ml (koud, dat vind ik het lekkerst) water. Je mengt het goed met een lepeltje en drinkt het op. Easy does it. En omdat er een tropisch smaakje aan zit is het net alsof je een glas limonade drinkt.

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

Wat zit er precies in het collageen van éclat?

Achterop de full size verpakking vind je alle informatie over de voedingswaarden (energie, vet, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suiker, voedingsvezels, proteïne en zout). Ook vind je er informatie over de rest van de ingrediënten en welke vitamines en mineralen erin verwerkt zijn. Heel transparant dus. Wat ik zelf ook heel fijn vind is de serieuze en zorgvuldige manier waarop het team van éclat met alles omgaat. Voordat onze samenwerking begon hebben zij mij goed geholpen om uit te vinden of ik het collageen veilig kon gebruiken in combinatie met de supplementen die ik al slikte. Ook moest ik eerst mijn collageen opmaken vóórdat ik met de beauty vitamin gummies (deze test ik momenteel) mocht beginnen. Dat samen gebruiken is niet goed omdat je dan een overdaad van bepaalde stoffen binnenkrijgt.

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

Marine collagen beauty blend versus vegan collagen booster

Daardoor heb ik juiste keuzes kunnen maken en heb ik dus gekozen voor een periode van drie maanden marine collageen beauty blend en vervolgens één maand vegan collagen booster (overigens hebben ze allebei een ’tropical flavour’. Dat is prettig want dat maakt het fijn om in te nemen. Ik vind oprecht dat je pas na een gedegen en ruime periode kunt zeggen wat producten voor je doen. En natuurlijk blijft het altijd lastig om dat met bewijs te staven. Ik ben iemand die goed voor zichzelf en haar huid zorgt, dus naast het collageen poeder ben ik ook huidverzorgingsproducten blijven gebruiken om de huid van buitenaf ook te hydrateren en verzorgen.

Wat merk ik aan mijn huid, haren en nagels?

Maar toch. Ik merk oprecht verschil na het gebruik van deze fijne producten van éclat. Ik merk het ten eerste aan mijn huid. Het feit dat ik voor het eerst dit jaar géén eczeem heb ervaren om mijn ogen, mijn mond en bij mijn keel is echt verrassend. Verder zie ik dat mijn gezichtshuid gladder oogt, voller ook (als in minder rimpeltjes) en goed gehydrateerd. Mijn nagels splijten minder dan voorheen, de ‘halve maantjes’ lijken meer zichtbaar en ook over mijn haar kreeg en krijg ik veel complimenten. Onlangs nog door Mika van Leeuwen, toen ik haarmodel mocht zijn bij een aflevering van de Koffietijdclub.

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

Marine en vegan collageen, de verschillen

Wat de verschillen zijn tussen het marine en vegan collageen? Als je op de verpakking kijkt zie je het een en ander verschillen qua samenstelling. Wat ik zelf merkte is dat het mengen van het poeder met water bij de vegan variant wat minder makkelijk leek te gaan. Maar misschien komt dat wel omdat ik na drie maanden marine collageen helemaal daaraan gewend was. Wist je trouwens dat – als je vriend Google raadpleegt – je verschillende soorten collageen voorbij ziet komen? Denk aan vis- en rundercollageen. Wat is nu precies het verschil?

Marine collageen van éclat

Marine collageen (viscollageen) wordt vaak gewonnen uit de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder enige toevoegingen en is afkomstig van een duurzaam wild gevangen kabeljauw. Deze vissoort, bedoeld voor collageen productie, heeft geen behandelingen of antibiotica ondergaan. Oftewel, collageen gewonnen uit kabeljauw is natuurlijk en duurzaam!

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

How about rundercollageen?

Rundercollageen is afkomstig van de huid en beenderen van runderen. Wanneer de runderen zijn verwerkt voor vleesproducten, worden de huiden en beenderen gebruikt om collageen eiwitten te maken. Het collageen wordt in dit geval behandeld met enzymen. Éclat heeft ervoor gekozen – ondanks dat rundercollageen het meest gebruikt wordt in supplementen – om gebruik te maken van viscollageen. Waarom? Omdat dat het meest overeenkomt met het menselijk collageen (en dus wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam).

Vegan collagen booster

Maar hoe zit het dan met het vegan collageen? Want planten maken toch geen collageen aan, dat wat mensen en dieren wel doen? Dat klopt. En toch is het mogelijk om veganistisch collageen te produceren. Dit leg ik even uit aan de hand van de tekst die je kunt vinden op de site van éclat. Ik ben namelijk geen wetenschapper en dus is het lastiger voor mij om uit te leggen: “De natuurlijke productie van collageen is een bijzondere ontwikkeling in de wetenschap. Om het simpel uit te leggen, moet er onthouden worden dat eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren.

Marine en vegan collageen van éclat. Wat zijn de voordelen en wat zijn de verschillen?

Éclat legt uit

“In het eiwit collageen zitten de meest aanwezige aminozuren; glycine, proline en hydroxyproline. Hydroxyproline wordt op haar beurt weer gemaakt door proline en lysine te combineren en voor dit proces is vitamine C vereist. Met een combinatie van de aminozuren en vitamine C kun je het lichaam stimuleren om (meer) collageen aan te maken. Op deze manier gebeurt het 100% natuurlijk en 100% plantaardig. Kort gezegd, de combinatie van plantaardige stoffen in collageen supplementen helpt het lichaam om zelf natuurlijke collageen te produceren“.

Is vegan collageen dan net zo goed als dierlijk collageen?

Ik denk dat iedereen zijn eigen afwegingen moet maken. Met plantaardige collageen supplementen geef je jouw lichaam de bouwstenen om zelf collageen aan te maken. Wist je dat na de inname van dierlijk collageen het supplement door het lichaam eerst wordt afgebroken en dan omgezet in aminozuren en peptiden? Bij vegan collageen is dat afbreek proces niet nodig. Ook zou je kunnen kijken naar de vertering. Bij vegan collageen gaat dat iets makkelijker. Ik keek zelf nog even wat uitgebreider naar de mineralen (in het marine collageen vind je – in tegenstelling tot het vegan collageen – ook koper, jodium, ijzer, selenium en zink. Omdat ik last heb gehad van bloedarmoede door ijzertekort is voor mij het marine collageen juist heel goed geweest. En zo heeft iedereen zijn voorkeur.

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik het collageenpoeder van éclat zo uitgebreid heb mogen gebruiken. Dat het daadwerkelijk wat voor mij heeft gedaan is duidelijk. Zou jij kiezen voor marine- of vegan collageen? En waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Let op! Volg mij op Instagram want binnenkort komt er een fijne winactie online waarbij je een voorraad vegan collageen van éclat voor een maand kan winnen!

Wil je niet wachten? Met code ‘Rory5’ krijg je 5 euro korting bij aanschaf van je marine of vegan collageen!

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

De producten heb ik ontvangen, dit verandert niets aan mijn oprechte mening

disclaimer