Een luxeprobleem of niet? Wat ga ik nu doen met mijn smartphone?

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Een luxeprobleem? We hebben er allemaal weleens ‘last’ van. Eigenlijk hebben we – in principe en zeker niet wij allemaal, dat besef ik mij terdege – nagenoeg alles wat ons hartje begeert. Natuurlijk gaat het weleens wat minder. Geloof mij, ik weet er alles van. Zonder al teveel uit te wijden, is het financieel nu best wel even pittig. Dat gezegd hebbende staat onze gezondheid voor mij voorop. Dat is in alle oprechtheid het aller-, allerbelangrijkste. De rest is maar materie.

Gezond leven? Hoe doe je dat?

We leefden al een hele tijd zo, maar sinds de komst van ons dochtertje zijn we nΓ³g meer gericht op gezond eten. Verse groente en fruit in grote hoeveelheden. Volkoren brood, zilvervliesrijst (alleen die volkoren pasta. Sorry, dat is ‘m niet). Waar ik ook eens op verzoek van het televisieprogramma Koffietijd mee heb gedaan (let wel, met het hele gezin) aan de vegan challenge – maar dan van een week – bleek dat ‘m helemaal niet te zijn. Vegan is een stap te ver voor ons. Zo nu en dan vegetarisch? Dat zeker wel. Uit alles haal je wel iets dat bij je past.

Geen luxeprobleem: je steentje willen bijdragen

Ook met het milieu zijn we meer bezig. Niet heel fanatiek moet ik bekennen, maar we proberen het gebruik van plastic terug te dringen. Slepen stoffen tasjes mee naar de winkels. En proberen meer tweedehands te kopen en verkopen. Gewoon omdat we ook ons (kleine) steentje willen bijdragen en dat mee willen geven aan ons kind. Stapje voor stapje pakken we steeds meer op.

Hoe oud is je camera?!?

Wat mij brengt bij het onderwerp van dit artikel. Het luxeprobleem. Dit hierboven klinkt allemaal heel mooi, maar wat als je serieus een aankoop overweegt die gewoon heel goed is voor het werk dat je doet. Confused? Ik leg het even uit. Ooit – alweer flink wat jaren geleden – hebben wij in Singapore dΓ© spiegelreflexcamera van dat moment gekocht, de Canon EOS 450D. Je lacht nu waarschijnlijk, want yes, het model is inmiddels behoorlijk verouderd. Destijds was het ‘da bomb’.

Lens stuk = geen luxeprobleem

En toen ging een jaar of drie geleden de lens stuk en moest ik op zoek naar een objectief. Uiteindelijk is het een 50 mm-lens geworden. Ideaal voor productfotografie, maar een tikje jammer dat ik toen niet voor een zoom-lens heb gekozen. Resultaat: ik gebruik de camera sindsdien bijna niet meer. Luxeprobleem, I know. Destijds had ik op het moment dat de lens kapot ging flink wat events en met mijn iPhone5S kon ik niet zo heel veel. Te weinig opslagcapaciteit en toch niet zo’n heel goede camera. Van het spaargeld werd vrij spontaan de fantastische compactcamera Canon Powershot G7X Mark II aangeschaft. DΓ© vlogcamera (al gebruik ik de Powershot daar niet heel frequent voor) en je kan er prachtige foto’s mee maken met een spiegelreflex kwaliteit.

Klaar als een klontje

Zo klaar als een klontje zou je denken? Nope, want tijdens events is het heel handig als je ook meteen foto’s op je social media-kanalen kan delen. Om een lang verhaal kort te maken. De apparaten combineerden niet zo goed met elkaar. Of eigenlijk helemaal niet. Zeker toen mijn iPhone waterschade had (don’t ask) en ik die dus moest vervangen, was ook nog de (door een behulpzame collega blogger gelegde) connectie met de G7X foetsie. Ik ben geen technisch wonder, dus vraag mij niet hoe het kan, maar die verbinding (b)leek ook niet meer opnieuw tot stand te brengen. Zelfs niet met mijn redelijk nieuwe iPhone7. Ja, ik weet het. Een luxeprobleem. Maar problematisch was het wel.

Verschillende apparaten voor hetzelfde doel

Ja maar, wat is nu precies je (luxe)probleem Rory? Ik loop tegen het feit aan dat ik verschillende apparaten meesleep voor hetzelfde doel. Geen tas is groot genoeg. Tijdens events stoot ik daardoor regelmatig dingen om of tegen mensen aan (trust me, they are seriously not amused) en zit ik met name mijzelf erg in de weg. Wat ik dus nu eigenlijk wil? Een smartphone die dit alles combineert. Een goede (het liefst) dubbele camera voor zowel selfies als reguliere foto’s. Verschillende standen (portret, focus, automatisch) net zoals een spiegelreflex die biedt. En genoeg geheugen om de juiste apps Β (Instagram, Layout, Hyperlapse, Snapseed) te kunnen gebruiken.

Hoe kan je nu zeggen dat je op het milieu let?

Dat is dubbel. Willen letten op het milieu en dan toch een nieuwe smartphone willen aanschaffen terwijl je huidige nog geen jaar oud en nog prima is? I feel you. Dat klopt ook. Vandaar dat ik er al maanden over nadenk. En goed de afweging wil maken van de voor- en nadelen van de smartphones die er allemaal te koop zijn. Iets waar ik bijvoorbeeld over twijfel is of ik voor een ‘refurbished’ smartphoneΒ wil gaan. Of toch voor een nieuwe zoals de Samsung Galaxy S10 bij KPN (dan denk ik aan de Plus-variant vanwege het revolutionaire 5-camerasysteem) en dan vervolgens de EOS en de iPhone7 te koop aanbieden. Dat laatste is ook beter voor het milieu dan wanneer je het gewoon maar bewaart of wegdoet, toch?

Android of iOs?

Manlief kwam met de optie van de Huawei P30. Wat daar zo bijzonder aan is? Dit lees ik op de site: “De Huawei P30 Pro heeft een spectaculaire Leica Quad camera boordevol A.I. Hiermee maak je adembenemende foto’s vol kleur, sfeer en details. Zelfs in het donker! De Time-of-flight camera is perfect voor driedimensionaal beeld en scherpere portretfoto’s met professioneel bokeh-effect.” Los van het feit dat ik in eerste instantie niet wist wat een ‘bokeh-effect’ is klinkt het – voor mij – geweldig. En één apparaat in plaats van drie biedt ook perspectief. Het neemt makkelijk mee. Nooit meer tijdens het fotograferen wisselen van apparaat (met het risico dat je er een laat stuiteren).

Wat het ook wordt, er komt beslist een goede bescherming omheen

Zelf ben ik een echte Apple-addict dus natuurlijk heeft de iPhone Xs ook in mijn gedachte gespeeld (en doet die dat nog). Vervelend is alleen dat mijn – in mijn ogen – nog best nieuwe iPhone7 (in zéér goede staat dankzij mijn OtterBox-hoes) maar € 250,- inruilwaarde oplevert als ik de Xs bij Apple zou bestellen. Kortom, ik ben er nog niet over uit. Wordt het een Android zoals de Samsung Galaxy S10 Plus of de Huawei P30 of blijf ik toch bij Apple? Ik zei het al. Een luxeprobleem. Maar wel eentje dat mij zo nu en dan bezighoudt. Gewoon omdat ik af wil van al die apparaten en ik het versimpelen van alles om ons heen ook zie zitten.

Man, man, man, wat een geld

Qua prijs zitten ze alledrie (nieuw aangeschaft dan) aan de – behoorlijk – hoge kant. HΓ©, het wordt ervoor betaald moet je maar denken. Of ik dat ga – of eerder gezegd kΓ‘n – doen is nog de vraag. Ik blijf nog even nadenken over de opties (nieuw of refurbished). Los van de opties die ik belangrijk vind twijfel ik overigens ook nog over de grootte. Ik wil de smartphone ook nog fatsoenlijk vast kunnen houden bij het nemen van selfies of foto’s (of het maken van video’s). Waar ik in ieder geval niet op ga bezuinigen is de optimale bescherming (hoes) van de smartphone. Otterbox it is, dat weet ik nu al zeker.

Luxeprobleem of niet? Heb jij een camera naast je smartphone of ben jij ook van ‘alles in een’? En welk type en model zou jij adviseren?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer