Waarom een ontbijt een goede start van de dag is

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl34 Comments

Ontbijt? Ja, maar natuurlijk. Is het eerste wat in mij opkomt als je vraagt of ik wel ontbijt iedere ochtend. Want waarom zou ik dat  niet doen. Natuurlijk is het best druk in de ‘ochtendspits’ van een gezin, maar de tijd nemen voor een goed ontbijt vind ik persoonlijk erg belangrijk. Niet alleen voor mij, maar ook voor ons kind.

Hoog energieverbruik bij kleuters

Want ga er maar aan staan. Iedere dag weer leert een kind heel wat bij. Los daarvan speelt een kleuter (ons dochtertje is 5 jaar en zit in groep 2) wat af. Laat staan als ze ook nog een gymles krijgen of buiten even lekker rondrennen in een pauze. Daar wordt wat energie verbruikt. En ikzelf? Op goede momenten – helaas nu even niet – sport ik zo twee tot drie keer in de week. Vaak ’s ochtends als ik die kleine naar school heb gebracht.

Zonder ontbijt val ik om

Als ik dan niet zou ontbijten? Dan kan je mij van de (sport)vloer wegdragen. Ik herken het nog van vroeger. Toen ik in loondienst werkte bij een grote bank. Door de afstand (enorme files naar Amsterdam) begon ik altijd vrij vroeg. Tussen kwart over zeven en half acht aankomen en beginnen? Dat was geen uitzondering. Hartstikke leuk hoor, maar om 11 uur begon mijn buik al flink te knorren. En dan had ik nog goed ontbeten. Maar ook hard werken kost energie.

06.15 uur. Opstaan Rory!

Wat we dan zoal eten in die vroege ochtend? Laten we eerst beginnen met het tijdstip. H.’s wekker gaat om 5.30 uur. Hij doet het allemaal wat sneller dan wij, maar hij moet dan ook eerder weg. Om half 7 fietst hij richting station om zijn trein te pakken. Ik sta zelf om 6.15 uur op. Dochtertje Mila heeft een extreem goed gehoor, want al na een paar geluidjes van mijn wekker hoor ik blote voetjes over de gang rennen. Onze traditie is dat we altijd even 5 – 10 minuutjes in bed knuffelen en chillen, voordat de drukte van de dag begint.

Waarom een ontbijt een goede start van de dag is
Soms met frambozen, soms met aardbeien, maar altijd met vers fruit

Tussendoortje maken en ons ontbijt

Na douchen en aankleden zijn we over het algemeen rond 7.00 uur beneden. Waar ik het broodje en het fruit voor het tussendoortje op school maak. Een drinkbeker met water (en een drupje Karvan Cevitam) vul. En natuurlijk ons ontbijt maak. Wat we ontbijten vraag je? Eigenlijk meestal hetzelfde qua ingrediënten. Alleen het soort fruit verschilt nog. De basics? Muesli (of cruesli), walnoten, vers fruit en Griekse yoghurt (10% vet, dat dan weer wel. Maar hé, we praten over 2/3 eetlepels). Gecombineerd met vers geperst sap (sinaasappel, citroen en grapefruit) en een kopje thee.

Je fruit eten (maar het lekker ook persen)

Ja ja, ik weet het. Eerder schreef ik over de vernieuwde Schijf van Vijf en kreeg ik van het Voedingscentrum te horen dat ik toch echt beter fruit kon eten in plaats van het te persen. Maar wat ik toen ook als reactie gaf, geldt nu ook nog. Dat ene glas sap per dag? Moet kunnen (vind ik). Want verder eten we voldoende fruit op een dag. Ons dochtertje neemt fruit mee naar school. ’s Middags na school eten we altijd een appel en een handje (ongezouten) noten.

Als ontbijt: My Muesli

Hoe leuk was het dat ik nu eens een luxe merk muesli mocht uitproberen? Ik had er wel van gehoord, maar het nog nooit gekocht. Ik heb het over ‘My Muesli‘ en dan een hele specifieke en speciale smaak, namelijk de ‘Christmas Granola’-variant. Biologische granola met kerstspecerijen zoals kaneel, muskaatnoot, kruidnagel, kardemom, piment, foelie en gember en als lekkere toevoeging (en verrassing): witte chocolade sterretjes! Heel eerlijk? H. was er niet kapot van (maar hij houdt niet van chocola), ons dochtertje vond het lekker maar iets te ‘kanelig’ en ik … ik vond het heerlijk.

Waarom een ontbijt een goede start van de dag is
Check het witte chocolade sterretje rechts

Hoeveel voor een koker muesli?!?

Een koker Christmas Granola kost 8,90 voor 575 gram. Best aan de prijs, dat geef ik toe. Toch is het een feestje om zo’n mooie koker in je keuken te hebben staan. Het is biologisch, goed gevuld, anders dan anders en gewoon erg lekker. Natuurlijk zit ook hier wat suiker in, maar als ik het vergelijk met de merken die we normaal gesproken gebruiken dan valt het reuze mee. Niet substantieel meer eigenlijk. En I am a sucker voor leuke teksten. Want bij de ingrediënten staat ook gewoon: ‘Viel Liebe‘. Het enige is dat ik na ruim een maand ook niet meer zo enthousiast ben over de smaak van kaneel, toch iets te specifiek om veel dagen achter elkaar te eten.

Ga je het zelf nog eens kopen?

Zou ik zelf dan nog eens My Muesli kopen? Waarschijnlijk wel, al is het dan wel als traktatie (dus tussen onze ‘reguliere’ merken door). Mijn interesse gaat vooralsnog uit naar de Balance-Muesli of Kickstart-Muesli (575 gr voor 7,90) of misschien ga ik wel de Muesli Mixer gebruiken. Je kiest een basismix en voegt daar losse ingrediënten (zoals amandelen, of juist bosbessen) aan toe. Enige nadeel is dat ik geloof ik al op 17,50 voor 575 gr zat en dat vind ik toch wat te gek.

Ontbijt met vers fruit

Plus, weet je wat we zelf al in ons bakje doen iedere dag? Standaard banaan, kiwi en walnoten. En afhankelijk van de verkrijgbaarheid aardbeien, rode bessen, blauwe bessen of frambozen. Heerlijk! Ja maar Rory, hoe zit het dan met de andere maaltijden of tussendoortjes? Weet je, ik ben geen voedingsdeskundige. Soms lees je dat kleine hapjes verdeeld over de hele dag beter is. Dan weer hoor ik dat je maar drie maaltijden per dag zou moeten eten. Ik doe graag wat goed voelt. Wat mijn lichaam aangeeft. En mijn lichaam vaart wel bij een goed ontbijt.

Ontbijt. Voor de een is dat een broodje, voor de ander een cracker of juist muesli. Wat ontbijt jij en onbijt jij iedere ochtend?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De koker ‘Christmas Granola’ van My Muesli heb ik toegezonden gekregen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]