Een mantelzorgwoning? Het klinkt misschien als een enorme ‘ver van je bed’-show. Maar je weet nooit wat er in de toekomst verscholen ligt. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik er – gek genoeg – als twintiger juist veel over nadacht. Diegenen die mij kennen weten dat ik Indisch ben en in onze cultuur is het (normaal gesproken) heel gebruikelijk om de zorg voor je ouders op je te nemen als ze te oud of ziek zijn om voor zichzelf te zorgen.
Oma en opa komen in dezelfde straat wonen
Hoe ik daarbij zo kom? Toen mijn Indische Oma en opa echt ouder werden, zochten ze een huurhuis in de buurt bij hun kinderen. Dat deden ze niet zelf, maar dit werd geregeld door de kinderen (mijn moeder en ooms en tantes). De meesten woonden – en wonen – in de regio Utrecht, dus als vanzelf kwamen ze in de buurt wonen. Toevalligerwijs (of juist niet) in dezelfde straat als ‘ons’ huis, waar ik als kind met mijn ouders woonde. Op die manier kunnen ze zelfstandig blijven wonen, maar kan je ze toch beter in de gaten houden. Maar die optie of het geluk heeft niet iedereen. Zeker niet als je het woningaanbod en de vraag naar woningen nu ziet. Laat ik het maar helemaal niet over de prijzen hebben.
Soms loopt het leven anders
Helaas loopt het leven soms anders en
ontglippen je dierbaren je soms veel te vroeg. Of hebben ouders (of kinderen) niet de specifieke wens om dichtbij familie te wonen. Maar ik vermoed dat over het algemeen veel mensen het fijn vinden om hun ouders en / of hun kinderen in de buurt te hebben. Het kan grote voordelen hebben voor alle kanten. Opa’s en oma’s zouden bijvoorbeeld gemakkelijker hun kleinkinderen kunnen zien. Het zorgt – in mijn beleving – voor nog meer verbinding binnen de familie.
Kan dat? Een (mantel)zorgwoning in je eigen tuin?
Hoe makkelijk zou het dan eigenlijk zijn wanneer je een mantelzorgwoning in je eigen tuin zou kunnen laten plaatsen.
First things first, Rory. Want wat ís een mantelzorgwoning eigenlijk precies? Ik zie het zelf als het ware als een ‘huis in het huis’-concept, alleen dan moet je denken aan een aangepaste
zorgwoning die – rekening houdend met de wettelijke eisen – in je eigen tuin wordt geplaatst. Ik zocht en vond een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is met de toepasselijke naam: ‘Mantelzorgwoningen’.
Hoe werkt het dan in de praktijk?
De woning wordt gebouwd met duurzaam, onderhoudsvriendelijk materiaal in hun eigen fabriek. Daardoor zijn er korte lijntjes, kan er snel geschakeld én snel geplaatst worden. Wat ook handig is om van tevoren te beseffen. Mocht de mantelzorg – om wat voor reden dan ook – niet meer nodig zijn, dan kan de woning ook weer snel en efficiënt worden weggehaald. ‘Mantelzorgwoningen’ kan eventueel bemiddelen bij de verkoop van deze zorgwoning.
Belangrijk om te weten
Dit wist ik niet: “Een mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen is mogelijk. Wanneer u of uw naasten mantelzorg nodig hebben, is een mantelzorgwoning de ideale oplossing. Sinds 1 november 2014 heeft u normaal gesproken geen zorgwoning vergunning meer nodig voor het verkrijgen van een mantelzorgwoning. Wanneer u kiest voor een pré-mantelzorgwoning is er wel een vergunning nodig. Hier gelden ook andere eisen en voorwaarden op dan bij een mantelzorgwoning.“
Maar hoe zoek je alles uit? Of krijg je gedegen advies?
Ja, hoe ziet het aanschaffen van een zorgwoning er dan precies uit? En hoe lastig is het om over dit soort zaken na te denken terwijl je eigenlijk niet weet waar je over praat. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om advies te krijgen tijdens een gesprek. En dat niet alleen want je kunt ook verschillende inspiratiemodellen van zorgwoningen op locatie zien en misschien zelfs ook een kijkje nemen in de fabriek. Zelf denk ik dat het je meer houvast geeft en daadwerkelijk kan helpen met het nemen van een dergelijke beslissing.
Photocredits: Mantelzorgwoningen (type Bellagio)
The sky is the limit
Want heb je de ruimte in je tuin en denk je na over een mantelzorgwoning 100m2 of kijk je juist liever naar een kleinere woning? Waar kun je allemaal uit kiezen bij het ontwerpen van een zorgwoning? Er is echt heel veel mogelijk qua indeling, voorkeur voor een keuken of badkamer. Maar wist je dat er ook luxe opties bestaan zoals airconditioning, vloerverwarming en zonnepanelen? Ik had geen idee dat er zoveel mogelijk was. Zelf keek ik eigenlijk als vanzelf naar een speelse, maar toch luxe woning zoals ‘Bellagio’. Hout, gelijkvloers, veel licht door de grote raampartijen. Een zorgwoning die ruim is en handig – brede doorgangen heeft.
Nogmaals, ik weet niet of ik dit ooit nodig zal hebben. Of dat nu bijvoorbeeld voor mijn vader is of juist voor onszelf later. Toch denk ik dat het goed is om je vooraf in te lezen. Want door het onderwerp te vermijden ontneem je jezelf ook de mogelijkheid om iets te leren en kennis op te doen. Heb jij weleens gehoord van een mantelzorgwoning?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Mantelzorgwoningen heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel