Genieten van wat je hebt, doe jij dat wel genoeg?

Genieten van wat je hebt, doe jij dat wel genoeg?

In Persoonlijk by Roryblokzijl20 Comments

Genieten van wat je hebt. Iets wat vanochtend in mij opkwam. Licht mopperend omdat er maar 24 uur in een dag zit, reed ik naar de stad om even wat boodschapjes te doen. Een vrouw sneed mij af – overigens zonder dat ze het door had – vlak voordat ik de snelweg op ging. Mijzelf ergerend bedacht ik mij dat ik eigenlijk ook nog langs een buurvrouw had moeten gaan. In mijn hoofd had ik een té lang ‘to do’-lijstje. Herkenbaar?

Mopperend door het leven rennen

Bij de parkeerplaats stapte ik gehaast en geïrriteerd uit mijn comfortabele auto en wilde mij – bijna rennend – mopperend en haastend naar de eerste winkel begeven. Het to do-lijstje in mijn hand. Totdat ik letterlijk bijna stil sta.

De wereld staat stil

Voor mij wordt een klein meisje – slangetjes uit haar neus – van een jaar of twee, hooguit drie in een rolstoel gezet. Een opgezwollen gezichtje. Maar vrolijk kijkt ze naar haar moeder. De moeder die – met een kleine baby in haar draagzak – alles uit de kleine auto sjouwt en zich klaarmaakt voor een tochtje. Waar naartoe?

Mijn hart voelt mee

In een klap staat mijn wereld even stil. En voelt mijn hart enorm mee met het kindje en haar moeder. Zo kan het leven ook zijn. Wat zit ik nu dan eigenlijk te zeuren. Over drukte, to do-lijstjes en volle dagen? Of ik hen zielig vind? Daar heeft het niets mee te maken. Dat ik meevoel. Is een ding wat zeker is.

Soms loopt het anders

Op zo’n moment realiseer ik mij ineens hoe mooi mijn leven is. Wat ik allemaal heb. Dat het voor sommige mensen anders kan lopen. Maar dat hun leven ook doorgaat. En ook zij genieten. Ze genieten van wat er is. Het is een soort besef wat over mij heen komt. Niet zeuren en pluk de dag.

Mevrouw, wilt u mijn kaartje?

Alsof er iets is omgezet in mijn hoofd ben ik blijkbaar ineens benaderbaar. En voelt het anders. Zonniger. Luchtiger. Rustiger. En ‘vechten’ ineens drie mensen op de parkeerplaats om mij hun parkeerkaartje te geven. Want er is nog tijd over en zij gaan weg. Zie ik later op het schoolplein het jongetje wat ik altijd zo druk en vervelend vind. Maar zie ik ook ineens dat hij het moeilijk heeft.

Het openen van je hart, genieten van wat er is

Het is alsof sommige gebeurtenissen iets openen in je hart. Waardoor je uit de best kille, egocentrische sleur van het leven ineens vol in de lente van de mogelijkheden komt te staan. Ik voel mij zachter, lichter, positiever. Ben aan het genieten van wat er is. En hoop dit gevoel misschien ook op jullie over te dragen.

Pluk de dag. Geniet van je leven. Hoe is dat voor jullie?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Susan Zielhuis

  Heb ik ook vaak! Moet mezelf dan even tot de orde roepen en plots ga je dingen anders zien. Mooi geschreven!

 • Iedereen heeft het wel eens moeilijk om te genieten van het leven. Maar vaak is er maar één iets nodig om je te doen beseffen wat je allemaal hebt. Hier was dat toen schoonvader longkanker kreeg, zijn we veel meer begonnen met te genieten van de kleine momenten.

  • Jeetje. Wat erg. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Het is alsof je dan wakker wordt geschut en beseft hoe kort het leven kan zijn…

 • Ik kan heel goed genieten van kleine dingen en probeer deze ook altijd ergens op te schrijven. Dan kan ik het later teruglezen en er nogmaals van genieten.

  • Dat is een mooie. Ik heb alweer een hele tijd niet meer in mijn (soortement van dag-)boekje geschreven. Drie dingen per dag die je een mooi, vrolijk gevoel hebben gegeven. Het is zo fijn om dat terug te lezen als je het even niet meer ziet zitten.

 • Mirjam

  Dat schrijf je heel mooi! Ik moet mezelf soms ook even dwingen om even anders te kijken. Dan krijg je toch een heel ander gevoel bij de dingen om je heen!

  • Dankjewel Mirjam. Mooi om te lezen dat we ons eigenlijk allemaal er wel bewust van zijn.

 • Dinosetenkoekjes

  Ik vergeet soms te genieten en binnen 3 maand gaat mijn zoontje naar school! Dan denk ik: hoe? Ik wilde nog zoveel doen met hem en genieten…

  • Heel herkenbaar. Maar iedere dag is er een nieuwe kans hè? Ik weet nog dat ik dacht destijds (toen zij 4 jaar werd): “Ooooh nu zijn de periodes van gezellig bij elkaar in bed kroelen voorbij”. Maar dan heb je nog weekends, studiedagen en vakanties. Het komt goed. Alles wat je met hem wilt doen kan nog steeds. Het is nooit te laat <3

 • Melissaschrijft

  Soms zit ik op automatische piloot. Moet inderdaad meer gaan genieten.

 • Chantal Van Malssen

  Ja ik probeer zoveel mogelijk dankbaar te zijn voor wat ik heb en daarmee meer te genieten van het leven. Het is wel iets wat ik nog goed moet trainen. Maar het gaat steeds beter.

  • Niets moet hè Chantal. Maar het kan jezelf echt helpen om meer te genieten van wat je doet. Ik heb ooit de tip gelezen om – bijvoorbeeld – eens met je linkerhand (als je rechts bent) je tanden te gaan poetsen. Dan ben je namelijk echt heel erg in het moment bezig. Een tip die ik zelf ook wat meer ter harte mag nemen trouwens 🙂

 • Beauty Unboxing

  Wat heb je het mooi omschreven, soms moeten we er gewoon iets meer bij stil staan.

  • Het leven is zo jachtig soms. Het is zonde om daarin mee te gaan (al gaat dat soms automatisch) want voor je het weet vliegt de tijd voorbij en geniet je niet echt van de momenten. Straks zal jullie kleintje daar wel bij helpen hoor trouwens, om in het hier en nu te blijven. Mila heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer in het moment ben gaan leven.

 • DhiniNL | Dhinivh

  Elke dag probeer ik te genieten vooral nu mijn zoon groeit zo snel, bijna 8 jaar. OMG

  http://dhini.nl

  • Wow, alweer bijna 8 jaar. Wat gaat het snel! Dat is inderdaad een wijze tip die ik van meer mensen om mij heen hoor.

 • momfever

  Het is absoluut belangrijk om je zegeningen te tellen, en je bewust te zijn van het goede in je leven. Tegelijkertijd is dat verplichte Genieten soms ook wel weer belastend vind ik. #genieten ; )
  Nicole Orriëns

 • Patricia Ommeren

  Wat heb je dat mooi gezegd. Ik merk dat ik ook vaak mee ga in de dingen van alle dag, en de stress snel toeslaat. Het is allemaal niet zo erg maar in ons hoofd blazen we alles snel op. Ik ben de laatste tijd wel bewuster bezig met die momenten en ik merk dat het je weer even met beide benen op de grond zet.

  • Dankjewel Patricia! En wat goed wat je zegt. Bewuster ergens mee bezig zijn zorgt er ook voor dat je dichter bij jezelf blijft. Althans, dat is mijn ervaring. Dan adem je ook dieper en vanuit je buik. Ik vergelijk het maar met ’s nachts piekeren. Dan lijkt het allemaal onoverkomelijk, terwijl je in de ochtend (met name als je net wakker bent) denkt: wat is nu precies het probleem?

 • Pingback: Lees mee 52: de leukste en opvallendste blogs van afgelopen week - Lotus Writings()