Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt

In Lifestyle by Roryblokzijl5 Comments

Ja, op school hebben wij een luizenmoeder. Hartstikke fijn vind ik dat. Ik merk dat er steeds meer betrokkenheid onderling tussen de ouders ontstaat. De een heeft zitting in de MR (Medezeggenschapsraad), de ander gaat mee op schoolreisje. Weer een ander rijdt zo nu en dan als er een uitje is. En er is een luizenmoeder. Hoe fijn is het dat je dit soort klusjes kunt verdelen en dat niet altijd dezelfde mensen voor de verschillende taken opdraaien?

De li-la-luizenmoeder!

Wat een luizenmoeder precies doet? Zij komt eens in de zoveel tijd de klas in en controleert de haren van – in dit geval – de kleuters op de aanwezigheid van luizen en neten. Ontzettend nodig, deze klus. Want voor je het weet lopen luizen over op andere hoofden en kan je zomaar een luizenplaag hebben. Heb je al kriebel? Ik wel. Zo secuur als ik ben, ga ik graag preventief te werk.

Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt
Ik gebruik de Daily Tonic structureel (sinds vorig jaar, daar is deze foto van)

Iets met Daily Tonic en de tangle teezer

En dus heb ik ook een luizenkam (van Prioderm) in huis. Maar wat mij tot nu toe echt heel goed heeft geholpen? De Daily Tonic van eco.kid. Ik schreef er al eerder vrij uitgebreid over. Want met de – destijds – volle en krullerige haardos van ons kleine meisje zag ik de bui al hangen. Kammen en borstelen doet gewoon best veel pijn. Het enige wat tot nu toe werkt is het haar natmaken met de plantenspuit, anti-klit spray eroverheen (de Daily Tonic is niet alleen een anti-klit spray, maar werkt ook luiswerend!) en borstelen met de – one and only – tangle teezer.

Met een meewarig gezicht kwam de luizenmoeder op mij af…

Gaat goed zo! Zou je zeggen. Want inmiddels ben ik alweer een tijd terug aan de tweede flacon Daily Tonic begonnen (online verkrijgbaar maar eventueel ook bij bijvoorbeeld een Vitamin Store of een Eco Plaza). Dus het voelde helemaal goed. Totdat van de week de luizenmoeder met een meewarig gezicht op mij afkwam…

Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt

Help! Luizen!

Ik schrok. Toen de luizenmoeder recht op mij af kwam lopen en mij meewarig aankeek. Zeker van de boodschap dat er luizen waren gevonden bij een van de kindjes uit de groep. Ineens zag ik rampscenario’s van het krullende en moeilijk doorkambare haar van mijn dochtertje en een extreem veelvuldig gebruik van de luizenkam op mijn netvlies verschijnen. Gelukkig was het niet bij ons dochtertje geconstateerd, maar ze bleek die ochtend wel naast het kindje te hebben gezeten waarbij wèl luizen waren geconstateerd. Dus of ik even extra wilde opletten.

Jongens, éven relativeren

Een punt wat ik ook nog kwijt wil. Ik ben blij dat het niet mijn dochtertje betrof. Maar niet omdat het vies is. Of dat mijn kind – of een ander kind – vies is. Absoluut niet! Wist je dat kinderen er echt niets aan kunnen doen? Het betekent niet dat er iets mis is met de hygiëne van een kind. Luizen komen juist graag op (te) schone haren af. De reden dat ik zo opgelucht was, is omdat het erg moeilijk is om door het volle, krullerige haar van mijn dochtertje te komen met een smalle (luizen)kam.

Luiswerende shampoo en conditioner van eco.kid

Afijn, nu er steeds meer meldingen zijn van luizen – niet alleen in onze woonplaats, maar dus ook in de groep van ons dochtertje – begon ik mij toch wat ongemakkelijk te voelen. Ik was erg blij dat ik een tijd terug van Puur Company al mocht beginnen met het testen van de eco.kid shampoo èn crèmespoeling (behorende bij de Daily Tonic). Zonder siliconen, parabenen en sulfaten is dit duo een absolute aanrader. Sowieso zijn de haren van ons dochtertje nog nooit zo zacht geweest. En ruikt onze badkamer na een wasbeurt van de haren van Mila heerlijk. Dat het óók nog eens luiswerend werkt is een enorme pre. Ik wil niet anders meer.

Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt
Heel fijn zoals haar haartjes na het wassen aanvoelen. Soepel, makkelijk doorkambaar. En het ruikt … heerlijk! (maar niet voor luizen!)

Wat zegt Puur Company zelf?

eco.kid Prevent shampoo voor dagelijks gebruik: “We gebruiken we geen kunstmatige geurstoffen, siliconen of chemische stoffen. Ideaal voor dagelijks gebruik, rijk aan pure Australische essentiële oliën… het ruikt lekker voor ons, maar is niet leuk voor luizen. We stoppen alléén de beste duurzame natuurlijke ingrediënten in de flesjes“.

eco.kid Hydrate intensieve conditioner: “Een intensief voedende, biologische conditioner die zorgt voor mooie gezonde, glanzende en gladde haren. Vooral geschikt voor haar met slag of krullen of droog en beschadigd haar. Daarnaast is deze conditioner ook heel geschikt voor een gevoelige, schilferige, jeukende hoofdhuid. Deze conditioner wordt gemaakt met gecertificeerde zuivere Australische biologische ingrediënten die niet lekker ruiken voor luizen. Dus naast de ideale verzorging voor lange lokken, korte stekels of grote bossen haar houden de essentiële oliën in deze conditioner luizen op veilige afstand!

eco.kid Daily tonic:” Daily Tonic antiklit spray bestaat uit gecertificeerde biologische ingrediënten om knopen en klitten uit het haar te verwijderen en maakt het haar zacht en gemakkelijker doorkambaar. Neten zijn gemakkelijker uit het haar te verwijderen. De plantenextracten en etherische oliën ruiken lekker voor ons, alleen niet voor luizen. Ook legt de Daily tonic een klein olielaagje op het haar waardoor neten minder goed hechten“.

Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

Ja, het kost wat. Meer dan een reguliere (kinder)shampoo in de schappen van de drogisterij. Maar het effect van deze producten? Is onbetaalbaar. Let op. Ik zeg niet dat je luizen honderd procent kunt voorkomen, maar ik heb oprecht het gevoel dat deze producten van eco.kid heel goed helpen het te voorkomen. Een ander pluspunt? De biologische ingrediënten. Het feit dat er geen kunstmatige geurstoffen, siliconen of chemische stoffen worden gebruikt. En de haren van mijn dochtertje hebben er serieus nog niet eerder zo goed en soepelvallend uit gezien. Let alone dat het borstelen nu zoveel makkelijker is geworden.

Als de luizenmoeder met een meewarig gezicht op je afkomt

Moeders (en de luizenmoeder zelf ook) zijn er enthousiast over!

Mijn enthousiasme hierover is niet onopgemerkt gebleven. As we speak hebben twee moeders van kleuters uit de groep van Mila zowel de Daily Tonic als de shampoo en crèmespoeling aangeschaft. Omdat we allemaal geloven in preventie. Maar ook dat het mogelijk is om luizen te voorkomen met natuurlijke middelen (en natuurlijk een regelmatige controle van de haren en hoofdhuid, al dan niet met een luizenkam).

Hoe vaak hebben jouw kinderen luizen gehad? En wat doe jij ertegen? Preventief of op het moment suprême?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De shampoo en de conditioner heb ik toegezonden gekregen

eco.kid Prevent shampoo voor dagelijks gebruik – 225 ml – € 16,95
Hydrate intensieve conditioner van eco.kid – 225 ml – € 16,95
eco.kid Daily tonic anti-klit spray – 200 ml – € 16,95