Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen’s

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl19 Comments

Hoe doe je dat? Elkaar blijven inspireren. Ook na een fiks aantal jaren. Want die inspiratie is niet geheel onbelangrijk, vind ik. En dat is nog een understatement. Ik heb het over inspireren in de breedste zin van het woord. Als in: samen dingen blijven ondernemen. Het delen van je ervaringen en verhalen met elkaar. Maar ook het delen van je zorgen. Je wensen. Je idealen.

Vroeger … was alles beter

Helemaal in het prille begin (en bij ons is dat alweer ruim 26 jaar geleden) was dat inspireren niet zo ingewikkeld. Huib en ik kenden elkaar net en vertellen deed ik sowieso al veel. Praten, kletsen, misschien wel een soort van ‘story telling‘. En dat deed ik voor twee. Al hoorde ik natuurlijk ook heel veel van Huib. Waarom hij al jong besloot om naar de hotelschool te willen gaan. En daar uiteindelijk toch niet voor gekozen te hebben. Maar wèl een winterseizoen (drie maanden) in Frankrijk èn een half jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond en gewerkt. Elkaar inspireren dus. Want mijn jeugd was heel anders. Ik had juist níet de stap genomen om een jaar naar het buitenland te gaan.

Elkaar blijven inspireren. Hoe doe je dat toch?

Hoe je dat doet? Elkaar blijven inspireren? Met stip bovenaan staat toch echt wel de tijd voor elkaar nemen. Je inleven in de ander. Waar houdt hij van? Pasta of rijst? New York of Parijs? Wat zijn zijn toekomstwensen? Wil hij kinderen? Wat wil hij in zijn carrière bereiken? Heerlijk vond ik dat. Het samen ‘bomen’. Maar ook het kneuterige van het begin van de relatie. Samenwonen. Je eigen huis inrichten. Zelfs boodschappen doen. Het ging allemaal zo vanzelf. Zo automatisch.

Iets met een zuurstokroze wolk en grijze barstjes

En dan. Na de grote zuurstokroze wolk, kwamen de eerste grijze barstjes in zicht. Wat in het begin nog zo’n fijne eigenschap van hem was, werd ineens best irritant. En vond hij je neiging tot het zorgvuldig plannen van dingen ineens niet meer zo prettig, maar pusherig en zó niet spontaan. Ik noem maar wat voorbeelden. Maar toch. Als je oprecht van elkaar houdt, gaat ook dat weer langzaam over in een andere fase. En ga je toch weer plannen, maar dan samen. Geïnspireerd.

Postnatale recessie

Hoe dan ook. Je bent niet voor niets al zoveel jaren samen. Zo lang. Dat gooi je niet zomaar weg. Ik schreef al eerder over het onderwerp ‘Postnatale recessie‘. Het lijkt wel of we tegenwoordig veel gemakkelijker opgeven en sneller uit elkaar gaan. Het gras lijkt aan de andere kant zoveel groener. Maar vergis je niet. In mijn beleving kom je ook hier in de situatie terecht waar je met je geliefde ineens clashte. Alleen nu veel sneller. Zo jammer. Zeker als er ook kinderen in het spel zijn.

Claesen’s

Ik vond het dan ook geweldig om te lezen over de geschiedenis en het leven van Claesen’s oprichters Debora Blaauw en Gerard den Boer. Ook zij zijn al een flinke tijd bij elkaar (in 1985 hebben zij elkaar ontmoet) en hebben samen kinderen gekregen. En inspireren elkaar. Op meerdere manieren zelfs. Want behalve partners (ze zijn getrouwd) zijn ze ook zakenpartners. Vanaf de start van het modebedrijf (in 1993) wat Claesen’s heet. Niet veel later is daar officieel Maarten Klaassen bijgekomen als derde partner en Head of Sales. Ook dat is elkaar inspireren. Aanvoelen dat de tijd is aangebroken om een derde partner te vinden en aan te stellen.

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora en Gerard van Claesen's
Debora en Gerard toen

Hoe doen zij dat nou? Elkaar blijven inspireren

Ik vind het verhaal van Debora en Gerard prachtig. Zeker in deze – zich verhardende – wereld waarin het heel makkelijk lijkt om maar over te stappen – op een andere baan, partner of leven – als het je even begint te vervelen of als je het niet meer ziet zitten. Al zo lang samen en dan ook nog samen een succesvol bedrijf hebben. Ik was heel benieuwd naar de verhalen erachter. En hoe het – na al die jaren – op alle vlakken nog zo goed werkt.

Liefde is een werkwoord

Zelf ben ik alweer ruim 26 jaar samen met Huib (en toevallig hebben wij elkaar leren kennen in de modewereld). 5 jaar geleden hebben we – gelukkig – toch nog ons mooie en lieve dochtertje mogen krijgen. En zijn we een gezin geworden. Het gaat goed. We zijn heel gelukkig. Maar dat het altijd even makkelijk is? Nou nee. Liefde is inderdaad een werkwoord. Laat staan als je ook nog samen een bedrijf hebt. Daarom leek het mij een leuk idee om Debora wat vragen te stellen. Te horen hoe Debora en Gerard elkaar inspireren…

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's
Debora en Gerard nu

Het interview

Als je elkaar net kent en ook nog relatief jong bent. Dan is alles nog zo nieuw en heb je eigenlijk je hele leven nog voor je. Hoe kom je er dan toe om jezelf te ‘committen’ aan niet alleen een partner maar ook nog aan een bedrijf, een onderneming?

“Mijn man en ik zijn gelukkig allebei vrij impulsief en luisteren eerder naar ons onderbuikgevoel, dan dat we teveel in ons hoofd leven. In principe hebben wij geen “fears” en zien we niet zo snel beren op de weg!

Het idee van samen een bedrijf beginnen groeide organisch (je leven is als een kabbelend bergbeekje, waar af en toe een rotsje in de weg ligt). Door op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn en natuurlijk de juiste beslissingen te nemen zijn we gekomen waar we nu zijn. We geloofden – en geloven – erg in onszelf en we waren ervan overtuigd dat het een geslaagde route was die we hadden gekozen!”

Hoe ga je om met spanningen in je privé-leven en in je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat dat niet zijn weerslag heeft?

“Dat is inderdaad niet altijd even makkelijk. Ik ken zoveel mensen die zeggen dat ze nooit van hun leven met hun man zouden kunnen samenwerken. Maar bij ons vormt dat geen probleem. Voor ons dan hè… Ik weet niet wat onze collega’s en onze business partner Maarten ervan vinden, hahaha! 

Het is eigenlijk wel grappig dat we ook nog in dezelfde kamer zitten op ons kantoor (twee meter van elkaar vandaan). Wel moeten we elkaar af en toe even terugfluiten en afspreken om het niet WEER over Claesen’s te hebben, vooral thuis tijdens het eten bijvoorbeeld”.

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Hoe zijn de kinderen hiermee opgegroeid? Want een eigen bedrijf betekent volgens mij eigenlijk alle (vrije) tijd in je onderneming stoppen.

“Ik vind het eerlijk gezegd met kinderen beter om je eigen bedrijf te hebben, dan een “9 tot 5-baan”. Natuurlijk ben je 24/7 met je eigen bedrijf bezig en kan je niet stoppen, omdat anders het kaartenhuis in elkaar zou vallen. Maar vergeet niet dat je ook ontzettend veel vrijheden hebt, zoals thuisblijven als er eentje ziek, zwak of misselijk is. Of thuiswerken na schooltijd als ze toch uit spelen zijn, of als er vriendjes na school met ons mee naar huis gingen!”

Een gouden tip om na al die jaren nog bij elkaar te zijn èn een succesvol bedrijf te runnen is er wellicht niet. Toch ben ik heel benieuwd naar jullie antwoord(en).

“Hahaha! Een gouden tip! Trouw met je soulmate; samen kan je – in jullie eigen gecreëerde kleine wereldje – de hele wereld aan!”

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Hoe blijf je elkaar – zowel privé als zakelijk – prikkelen? 

” Door veel samen te praten, te reizen, te lezen en rond te kijken, worden de meeste creatieve ideeën geboren. Het liefst reizen we met het hele gezin. Onze kinderen hebben wij van jongs af meegenomen op al onze reizen. En opnieuw konden we weer zo genieten in ons kleine wereldje, om zo de hele wereld te veroveren!

Hoe blijf je innovatief en creatief?

Ik ben een Ram en ik begin elke keer weer met frisse moed aan iets nieuws. Ik heb innovatieve ideeën op elk gebied. Het ene idee slaagt beter dan het andere, maar dat remt mij niet. Mijn motto is dan ook: “Niet geschoten is altijd mis. En gewoon weer doorgaan….”

Ik heb overigens ook een hele irritante eigenschap; Ik ontwerp 24/7. Dat wil zeggen dat ik dat ook rustig ’s nachts doe. Het gekke is dat er de meest mooie dingen in mijn dromen worden gecreëerd. Wel lastig de volgende dag…. Met die gebroken nachten.

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Heel leuk om te lezen over de premium luxury lijn Claesen’s No.1 voor heren en dames. Ik ben ontzettend benieuwd! 

“We merkten dat er in het hogere segment vraag was naar comfortabel, chique en zacht ondergoed (katoen / lycra). Voor zowel hem als haar. Het idee van de combinaties van oude vijftiger jaren paisleys werd geboren door de Dandy style waar ik al mijn hele leven gek op ben. Ik heb een grote verzameling van wel honderden zijden vintage sjaaltjes in de prachtigste paisleys en klassieke prints. Daar wilde ik iets mee doen: en Claesen’s No.1 is geboren. 

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Waar komt de inspiratie voor de naam vandaan? Chanel No. 5?

No. 5 spreek je uiteraard uit op zijn Frans: ‘Numero Cinq’. Bij ons spreek je het uit als ‘Number One’, wat suggereert dat Claesen’s No.1 een èchte Number One, een premium lijn van hoge kwaliteit is.

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Hetzelfde hebben we bij Claesen’s MINI gedaan. We hadden het gevoel dat er vraag was naar een premium 100% katoenen lieve baby-lijn. Niet alleen met superzacht katoen maar ook met een chique uitstraling. We hebben een lijn ontwikkeld met alleen maar roze, lichtblauw en wit. Met de achterliggende gedachte dat een baby weer baby mag zijn. Alle producten hebben een handige front opening, zodat geen enkel kledingstuk over het fragiele babyhoofdje getrokken hoeft te worden.”

Wat is jullie kijk op de wereld van nu en wat wil je jullie kinderen meegeven?

“Iets wat wij erg belangrijk vinden: liefde en respect voor jezelf en je medemens. Met een goede dosis zelfvertrouwen kom je in deze wereld een heel eind. Verbreed je horizon door veel te reizen. Luister naar anderen en doe er je voordeel mee. Kijk veel om je heen en geniet van de kleinste dingen, zoals mooie wolkenluchten, prachtige bomen, luister naar de vogels, ruik aan bloemen en je dag is prachtig!  Als ik het in een zin mag samenvatten: Maak van elke dag een speciale dag!'”

Over hoe je elkaar blijft inspireren + interview met Debora van Claesen's

Wat een mooie en inspirerende antwoorden Debora. Dankjewel daarvoor. Ik geloof er oprecht in dat het mogelijk is dat je – ook in de huidige veeleisende en drukke tijd – bij elkaar kunt blijven. Elkaar kunt inspireren en op een positieve manier alles uit het leven kunt halen wat het je te bieden heeft. Mijn motto is dan ook niet voor niets: “Everything is possible“.

Hoe lang zijn jullie bij elkaar en vind jij de antwoorden op dit interview net zo inspirerend als ik?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

De kleding op de foto’s van Mila (Claesen’s kinderlijn) en mijzelf (Claesen’s No.1) heb ik ontvangen van Claesen’s

Hooded Sweater Dress: 39,95
Girls Leggings: 22,50
Ladies Pima Night Dress No.1: 39,95
Ladies Pima Boxer No.1: 19,95

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]