Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl24 Comments

Een kerstkaart sturen? Met kaarten voor de feestdagen bezig zijn? Nu al? Vroeger begon ik zelfs al in oktober. De adressenlijst doornemen (controleren of alle informatie nog klopte). Nadenken over de boodschap (ik ben denk ik een van de weinigen die per kaart een uitgebreide, persoonlijke boodschap schrijft – vanzelfsprekend met de hand). En natuurlijk een mooie, geschikte kaart uitkiezen. Dat is tegenwoordig niet zo moeilijk. Ik zag bij Kaartje2go zóveel mogelijkheden, al was het al vrij snel duidelijk welke kaart het zou worden.

Vroeger was alles anders

Destijds – jaren terug alweer – was de keuze best beperkt. Hoe ik dan een kerstkaart uitzocht? Ik ging naar V&D om verschillende boxen te bekijken. Of – als we wat meer te besteden hadden – naar de Bijenkorf om ook wat kaarten per stuk te kopen. Voor onze ouders èn onze Opa’s en Oma’s. Dat is iets waar ik mee ben opgegroeid. Mijn moeder was wat dat betreft mijn voorbeeld. Zij kocht – vaak in de sale – de meest prachtige kerstkaarten per stuk. Alvast voor het jaar erna. Weet je dat ik ieder jaar een heel bijzondere kerstbal kreeg van mama? Waardoor de boom ieder jaar steeds persoonlijker werd.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar
Oma had alle (kerst)kaarten van ons bewaard…

Een moment van oprechte aandacht

Dat was vroeger. Mooie herinneringen aan fijne kerstdagen. Daarna volgden wat jaren waarin we soms zomaar een Kerst en Nieuwjaar oversloegen (omdat we bijvoorbeeld die periode in New York waren) en geen kaarten verzonden, al voelde dat niet goed en kregen de ouders en de Oma’s en Opa’s alsnog een kerstkaart. Want een kaart is meer dan dat. Meer dan een stukje papier met een kerstwens. Het is een moment van oprechte aandacht, een teken van genegenheid. Van liefde. Voor de ander. De ontvanger.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar
Even een ‘real life’ foto van onze studeerkamer, zonder de kabels en frutsels weg te halen

Met een cadeautje en een kerstkaart in je hand

Ook Opa’s en Oma’s willen zich graag gezien voelen. Hoe makkelijk is het niet om in de drukte van het dagelijkse leven dat te vergeten? Toch is het iets om jezelf te realiseren. Het is zo’n kleine moeite met zo’n groot effect. Ik kan mij nog herinneren hoe gezellig het was als je spontaan bij ze langskwam tijdens de feestdagen. Een cadeautje en een kerstkaart in onze hand. Natuurlijk heb je vaak plannen in die periode. Je verdeelt de feestdagen vaak over ouders en soms feesten met vrienden. Toch is er  altijd wel een moment vinden om even een kopje thee te gaan drinken bij Oma en Opa, vind je niet?

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar
Een gratis proefdruk van Kaartje2go, compleet met stalen van de papiersoorten. Ik koos voor premium mat (meerprijs 0,10 per kaart)

Wanneer kom je weer lieverd?

Toen ik nog een tiener was ging ik zelfs iedere week naar mijn grootouders. Ofwel met mijn ouders mee of ik ging alleen. Later, toen H. in mijn leven kwam en we gingen samenwonen, ging hij gewoon mee op deze wekelijkse bezoekjes. Je realiseert jezelf soms niet hoe anders je het leven kan ervaren zijn als je op leeftijd bent. De kinderen werken, de kleinkinderen zijn ook druk met voetbal-, hockey- of andere clubjes, speeldagen en later feestjes. Daarentegen is het altijd een leuke verrassing als je wél komt. De petit fourtjes stonden standaard klaar in de koelkast. Thee was zó gezet. Mijn persoonlijke tip: trek er iets meer tijd voor uit. Geniet van alle mooie verhalen die je kunt horen over de jeugd van zowel je Oma of Opa als over die van je vader of moeder.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar
Zorgvuldig verpakt (de kaarten als pakketje in vloeipapier) en kreukvrij heb ik alles ontvangen. De rode enveloppen zijn gratis, de sluitzegels kosten 4,95 per vel van 24 stuks

Feestdagen = dagen van feest?

Om terug te komen op de feestdagen. Dagen waarbij ik denk aan: winter. Sneeuwvlokken. IJs. Schaatsen. Vuurkorf. Wanten, muts en sjaal. Koud buiten en warm binnen. Warme chocolademelk. Glühwein. Cadeautjes onder de kerstboom. Kalkoen. Kerstmis. Vuurwerk. Kerstkaarten aan een slinger door de woonkamer. Dat geldt alleen niet voor iedereen. Het zijn feestelijke en soms ook moeilijke dagen. Samen en alleen. Hoe bijzonder is het dat je die dagen met oprechte aandacht, door een persoonlijke kerstkaart te sturen, een beetje mooier kunt maken? En dat het enorm op waarde wordt geschat en wordt gewaardeerd daar kwam ik onlangs achter.

Al mijn kaartjes zijn bewaard gebleven

Toen ik de spulletjes van mijn Oma doorliep (ik erfde haar kastje waar ik sinds kinds af aan dol op was) en de lades weer eens opende vond ik daar gewoon alle kaartjes die ik haar in al die tijd heb verzonden. Vanaf een vakantieadres, soms zomaar, maar altijd met Kerst. Zo grappig om te zien hoe ik door de jaren heen mijn kerstwensen aanpaste. Van traditionele kerstkaarten, naar een supermoderne neon-kaart met daarop de karakteristieke traditionele afbeelding van een Zeeuws meisje op schaatsen op het ijs. Hoe leuk ze het vond dat de kaarten ieder jaar anders waren. De gesprekken die we voerden als ze wilde weten hoe we een foto in een kaart hadden verwerkt, om maar een voorbeeld te noemen.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar

En toen was daar Kaartje2go

Zó fijn en ‘in the flow’ dat Kaartje2go op mijn pad kwam. Er is tegenwoordig namelijk zóveel meer mogelijk. Een specifiek dessin, je eigen foto, een fotocollage, of boodschap? Op je kerstkaart? Alles kan. Het wordt zelfs nóg feestelijker met de gratis rode enveloppen die je bij je bestelling ontvangt. Zo kom je nog meer (zowel de verzender als de ontvanger) in de kerstsfeer. En wat vind je van deze sluitzegels? Het maakt het – voor mij – nog meer af. Ik mocht zelf een kaart uitkiezen en deze geheel naar mijn zin bewerken, zowel met foto’s als tekst. De sky is – letterlijk – the limit.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar
Puntje van aandacht: de sluitzegels koop je per 24 stuks op een vel (€ 4,95). Bestel je – zoals ik – 30 kaarten dan worden er automatisch 2 vellen sluitzegels in je winkelmand geplaatst (48 stuks). Dit kun je nu nog niet handmatig wijzigen (maar daar zijn ze wel mee bezig)

Iets met twee linkerhanden op technisch gebied

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik niet zo’n held met online fotoalbums of collages maken. Het is vaak een gedoe met software downloaden en überhaupt uitvinden hoe het werkt. Eigenlijk zorgt dat ervoor dat ik al vrij snel afhaak. Iets met te weinig tijd en aandacht. Daarom dacht ik ook bij mijzelf: dit moet ik eerst zelf in alle rust uitproberen voordat ik jullie erover kan vertellen.

Kan het zo eenvoudig zijn?

Allereerst was ik blij verrast dat ik niets hoefde te downloaden. Je maakt een account aan en dan kan je eigenlijk direct aan de slag. De keuze is heel groot – en wordt zelfs in categorieën ingedeeld – al zag ik vrij snel ‘mijn’ kaart. Waar ik in het begin nog wat zoekende was (hoe ik foto’s onderling kon wisselen, teksten kon wijzigen, vergroten of verkleinen) werd het – omdat ik er nu echt even de tijd voor had genomen – steeds eenvoudiger om mijn weg te vinden.

Kerstkaart sturen? Kleine moeite en een groot gebaar

Alles is liefde

Ik wilde namelijk een kaart met veel foto’s. Foto’s van Mila, van ons en natuurlijk van ons drietjes samen. En ook wilde ik een foto van drie generaties in de kerstkaart verwerkt hebben: mijn moeder, ikzelf en Mila. Blijheid en verdriet (mijn moeder is dit jaar overleden), een kaart gevuld met plezier en emotie. Het een kan naast het ander bestaan. Dat wilde ik combineren in een kaart. Want dat is voor mij een mooie (kerst)boodschap: denk aan je geliefden, kijk terug op mooie herinneringen, geniet van het heden en bereid je voor op een mooie toekomst. Een nieuw levensjaar. Een kerstkaart is zoveel meer dan dat. Het is liefde.

Ga jij dit jaar kerstkaarten versturen? En welk type kerstkaart zou jij kiezen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

 

disclaimer