In coronatijd klussen aan en in je huis?

In coronatijd klussen aan en in je huis?

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Klussen in coronatijd? En ook extra gevarieerd en meer zelf koken? Het noodgedwongen meer thuis blijven zorgde voor mij zeker wel voor extra activiteiten. Ik geloof oprecht dat niet alleen de supermarkten, maar ook de bouwmarkten hoogtijdagen vieren tijdens de huidige coronacrisis. Los van het hamsteren in de eerste paar weken (en dan met name van toiletpapier, why?!?) wordt er volgens mij nog steeds veel gekocht. My guess is dat steeds meer mensen zich zijn gaan richten op zelf en gezond koken met veel verse groentes. Artikelen als vers fruit, melkproducten en groentes? Wij zagen vaak lege schappen. Net zoals we ineens allemaal buren in onze omgeving grote en kleinere klussen aan hun huis en tuin zagen doen.

Naar de supermarkt, laten bezorgen of juist #supportyourlocals?

Natuurlijk kan je altijd online bestellen bij de supermarkt (als daar tenminste geen wachtlijst voor is) of gebruik maken van de diensten van een totaalaanbieder (van maaltijdpakketten bedoel ik). Wij hebben destijds bewust gekozen om eens per week of twee weken af te halen om zo restaurants en kleine ondernemers zoals thuiskoks te ondersteunen. En ook hebben we weleens een voedselbox besteld met allerlei ingrediënten van lokale producenten. Iets met #supportyourlocals and I like it. Deze ingewikkelde tijd heeft wel gezorgd voor veel creatieve initiatieven van producenten, restaurants en ondernemers.

Ik klus, jij klust, wij klussen

Maar goed. Hoe zit het dan met bijvoorbeeld bouwmarkten en andere bedrijven? Overal om ons heen startten buurtbewoners met verbouwingen. Ineens verschenen er veel dakkapellen, zonnepanelen en waren mensen aanbouwen aan het realiseren. Vaak door het inschakelen van aannemers, maar velen deden het ook zelf. Kuch, dan moet ik nu iets opbiechten. Zowel H. als ik zijn ‘gezegend’ met twee behoorlijke linkerhanden. Even een badkamerlampje installeren? Niet te doen. Verleggen van een leiding? Verplaatsen van een verwarming? Controleren van een dakgoot? Dat doen wij allemaal niet zelf. Herstel, daar wagen wij ons niet aan.

Niet klussen, wel stylen

En toch merk ik dat we deze zomer veel verder zijn gegaan dan we normaal gesproken deden. Nog niet zozeer met klussen, maar wel met ‘stylen’ van onze achtertuin. Onze tuin (en we wonen inmiddels toch alweer 19 jaar in deze prachtige Jan des Bouvrie twee-onder-een-kapper) hebben we behoorlijk opgeleukt. We begonnen met tuinkleden voor op de veranda. Toen ook nog eentje voor op de tegels in de tuin. Solarlampjes want dat maakte het witte hekje om de veranda heen wel leuk kleurig. Een kleine (extra) eettafel voor de borrelmomenten op de veranda. Nog wat solarlampjes. Een prachtige bamboe relaxchair voor buiten. En natuurlijk … het zwembad.

In coronatijd klussen aan en in je huis?
In plaats van de houten planken die vies worden, met mos bedekt en überglad als het heeft geregend zouden deze mooie tegels ook ideaal zijn op onze veranda. Clean en toch gezellig

Klussen, versie ‘net niet’

Eerlijk is eerlijk. H. heeft het zwembad helemaal zelf opgezet from scratch (niet ideaal, toegegeven. We hebben bezuinigd op een stevige ondervloer van foam en dat hadden we nu juist niet moeten doen). De filterpomp geïnstalleerd (wel met hulp van een buurman) en uiteindelijk – vele accessoires later – heeft hij er oprecht lol in gekregen het zwembad schoon te houden door dagelijks met een schepnet blaadjes en insecten eruit te scheppen en het regelmatig te ‘stofzuigen’. De onderdelen grondig te reinigen en alles bij te houden qua chloorverhouding en PH-waarde van het water. Daar is de ‘zin’ tot verbetering van ons huis vermoedelijk mee begonnen.

Zullen we nu toch eens voor een nieuwe vloer gaan?

Want wat je buiten doet … kan je ook binnen doen. En laten we nu al een hele tijd nadenken over een nieuwe vloer. In ieder geval op de begane grond, van woonkamer en keuken tot en met gang. Daar ligt nu laminaat, wat eigenlijk vanaf het eerste begin niet goed is geweest. Het bleken verschillende restpartijen te zijn waarvan de groeven niet goed in elkaar pasten. Omdat we het via een vriend die bij het hoofdkantoor van een bouwmarkt werkte hadden gekocht konden we er niets mee (terugbrengen of iets dergelijks. De vriendschap is overigens verwaterd. Ik weet niet of dat daar nu wat mee van doen heeft gehad, maar afijn). Gelukkig hebben een hele lieve timmerman en zijn gezin met man en macht geholpen om het al in elkaar timmerend toch mooi te maken.

Relativeren tijdens de coronacrisis

Niet te geloven dat ik destijds in tranen erbij heb gestaan. Een wereldprobleem? Was het toch echt niet. Maar weet je, als je zo begaan bent met het mooi maken van je eerste huis wat je letterlijk van papier hebt gekocht, dan is alles al snel een ding. Zo niet in deze huidige (corona)tijd. Er zijn zóveel ergere dingen en met het ouder worden groeit het relativeringsvermogen (gelukkig) ook. Aldus zou ik best wel eens een poging willen ondernemen om wat handiger te worden en onze vloer aan te pakken. Dat laminaat ligt er nu al een jaar of 19 en mag best weleens vervangen worden.

In coronatijd klussen aan en in je huis?

Van #teamhoutenvloer naar #teamkeramischevloertegels

Waar H. altijd fan is gebleven van een ‘echte’ houten vloer ben ik zelf eigenlijk steeds meer van ’team houten vloer’ naar ’team (keramische) vloertegels’ gegaan. Waarom specifiek keramisch vraag je? Want eigenlijk viel mijn blik altijd op natuurstenen tegels. Maar wist je dat keramische vloertegels soms zelfs door kenners nauwelijks nog van echte natuursteen vloertegels zijn te onderscheiden? Ik zocht even wat voordelen op van keramische tegels. Allereerst branden ze niet (gloeiende as doet helemaal niets op een tegel) en zijn ze niet vlekgevoelig (denk aan de rode port die minime ooit over onze ecru berber heeft laten vallen).

Voordelen van keramische tegels

Het oppervlak van keramische tegels is zeer dicht. Heel fijn als je allergisch bent, want mijten of andere vervelende micro-organismen kunnen hier nagenoeg niet op overleven. Prettig, want met mijn eczeemgevoeligheid speelt dit ook zeker mee. Wat mij meteen bij het onderhoud brengt. Lekker eenvoudig te reinigen met een sopje (van water met een speciaal schoonmaakmiddel) en dus ook lekker hygiënisch. Even de dweil eroverheen en klaar. Klinkt heel duurzaam allemaal en dat spreekt mij echt aan. Milieuvriendelijk ook, want je kunt heel lang met een dergelijke vloer doen. En eerlijk gezegd denk ik ook dat een vloer van keramische vloertegels lang mooi blijft.

Komen we weer bij het klussen uit. Hoe leg je zelf vloertegels?

Maar hoe doe je dat nu precies? Dat zelf leggen van vloertegels? Daar zijn dus perfecte tips voor te vinden als je goed zoekt, zoals bij Nibo Stone. Een van de tips waar ik heel veel aan heb (en wat ik herken – al was dat een heel andere situatie – van destijds de partijen laminaatdelen) is dat als je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, eventuele kleurverschillen minder opvallen. Je zou er zelf wellicht niet aan denken, maar dat kan een wereld van verschil maken als de kleuren per doos net even wat afwijken. Op deze manier krijg je een vloer die heel natuurlijk oogt.

In coronatijd klussen aan en in je huis?
Dit is mijn favoriet! De Asperi-vloer (een van de meest populaire vloeren. De tegels zijn verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren en 8 verschillende formaten. Zeer gebruikersvriendelijke vloer; oersterk en onderhoudsarm

Advies vragen aan de expert…

Wel is het heel belangrijk – zo doen we dat met alle klussen thuis – dat je vooraf altijd de showroom bezoekt. Ik zou zelf tegels nooit van online foto’s uitzoeken. De feel & touch is in dit geval zo belangrijk. Verkoopadviseurs kunnen je daar veel beter in meenemen en per situatie (badkamer, of in ons geval de woonkamer, keuken en gang) specifiek advies geven. Zelf denk ik er namelijk over om alles door te laten lopen (zonder drempels) en omdat onze woonkamer heel licht is (ligging op het zuidwesten en drie openslaande deuren richting de tuin) wil ik graag advies of ik daarom juist beter donkere of lichtgekleurde tegels kan aanschaffen.

En als het klussen dan toch niet lukt

En wij hebben eigenlijk van te voren al besproken. Als blijkt dat – ondanks de hele handige bovengenoemde lijst met tien tips voor het leggen van vloertegels – het voor ons toch een stap te ver is, dat we dan de hulp van een expert inroepen voor het leggen van de vloer. Of dat nu een aannemer is of een specialist in vloeren leggen is dan nog te bepalen. Want soms moet je eerlijk tegenover jezelf zijn. En niet tot het uiterste of – erger nog – over je grenzen willen gaan. Het zal ons waarschijnlijk veel meer tijd kosten, dan iemand die daarin is gespecialiseerd en dan ligt de vloer er uiteindelijk waarschijnlijk ook nog minder mooi in. Aan de andere kant kunnen we het wellicht deels samen met deze expert(s) doen en er toch wat van leren!

Ben jij een echte klusser? En wat is de grootste klus die je zelf hebt gedaan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer