Waarom zou ik eigenlijk kiezen voor dubbel glas in mijn eigen woning?

Waarom zou ik eigenlijk kiezen voor dubbel glas in mijn eigen woning?

In Lifestyle by Roryblokzijl16 Comments

Wat heb jij voor glas in – bijvoorbeeld – de ramen van je eigen woning en welke soorten glas zijn er eigenlijk allemaal verkrijgbaar? Online onderzoek wijst uit dat er allerlei soorten te koop zijn. Denk aan enkel glas, dubbel glas, hr++ glas en zelfs triple glas. Wat is er allemaal mogelijk, waarom en waar kies je dan voor? Heb je wel altijd zelf een keuze? Ik vond en vind het interessant en het doet mij tegelijkertijd ook terugdenken aan een aantal situaties.

Van enkel glas naar glas-in-lood

Allereerst denk ik terug aan het moment dat mijn beste vriendin besloot dat ze enkele ramen in haar woning wilde vervangen door glas-in-lood ramen. Vlak voor de plaatsing kwam ze erachter dat lood een zwaar metaal is en dat in de glasindustrie gebruik wordt gemaakt van lood bij het maken van glas in lood-panelen. Dat vond ze te spannend voor in haar eigen woning en ze zag er toch vanaf.

Wat voor glas in een oude arbeiderswoning?

Vanaf dat moment ben ik mij een beetje gaan verdiepen in glas en de mogelijkheden daarvan. Mijn vriendin woont namelijk in een oude arbeiderswoning – gesitueerd in een voormalige achterstandswijk – en beneden zijn de ramen gewoon nog van enkel glas (bestaat uit één glasplaat). Wist je dat enkel glas minder stevig is en dat het best veel geluid doorlaat? Ook is de kans op een breuk veel groter dan bij bijvoorbeeld dubbel glas.

Enkel glas heeft veel nadelen

Wat ik ook niet wist… een ander nadeel van enkel glas is dat de ramen vaak beslaan. Toevallig zag ik dat onlangs bij een ontzettend leuk – maar oud – huis in Naarden-Vesting. Ik verbaasde mij over het condens op alle ramen. Dat komt dus doordat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zo verschillen en die enkele laag zo dun is dat er al snel condens op de ruit komt.

Waarom zou ik eigenlijk kiezen voor dubbel glas?
Wij hebben dubbel glas

Maar hoe was het vroeger dan?

Grappig eigenlijk, want was het vroeger juist niet heel gebruikelijk dat alle ramen ‘gewoon’ voorzien waren van enkel glas? Als ik dan kijk naar de huidige tijd waarin de energieprijzen de pan uitrijzen, dan is dat eigenlijk heel erg zonde. Want met enkel glas verlies je volgens mij ook heel veel warmte in huis. En dat kost geld.

Opties in het kiezen van glas?

Toen wij zelf ons nieuwbouwhuis kochten (alweer 21 jaar geleden) hadden wij simpelweg geen opties. Er was standaard dubbel glas in alle ramen en deuren. Wij hebben namelijk aan de achterzijde van ons huis zes openslaande deuren (drie in de woonkamer en drie in de slaapkamers op de eerste verdieping). Deze zijn onderverdeeld in ruitjes door middel van een roedeverdeling. Alleen loopt het glas wel als één stuk door. Op zich heel goed (en erg mooi), want dubbel glas houdt  de warmte in de woning. Maar op het moment dat wij een kattenluikje wilden laten plaatsen was het ineens wel een ding. Dat gaat dan dus niet, tenzij je de volledige glasplaat eruit sloopt.

Isolatie van je huis is key

Afijn, dat heeft eigenlijk weinig met het glas zelf te maken en helaas overleden onze huisdieren veel te jong. Toen speelde het kattenluik niet meer en hebben we het zo gelaten. Ook omdat we ons huis graag intact willen houden en goed met de isolatie om willen gaan. Zo hebben wij ook vanaf het begin een WTW-installatie (warmte terugwin. Een ingenieus maar ook ingewikkeld systeem. Als ik zou mogen kiezen dan ga ik toch voor de oldskool roostertjes boven de ramen). Maar waar het mij om gaat, zoveel jaar geleden was men dus ook al bezig met het goed isoleren van je woning.

Waarom zou ik eigenlijk kiezen voor dubbel glas?

Dubbel glas, de voordelen

Dan begin je goed met dubbel glas in je ramen en (bij ons ook in de) deuren. Wat is een kenmerk van dubbel glas? Ik keek meteen even naar de ramen in onze keuken. Je herkent dubbel glas het beste aan de aluminium strip tussen de twee glasplaten in. Dankzij de lucht in die isolerende ruimte heeft dubbel glas een warmte-isolerende werking. Je noemt dubbel glas ook wel ’thermopane’, het bespaart energie en het isoleert ook beter (houdt de warmte binnenshuis). Er wordt minder CO² uitgestoten dus het is tevens beter voor het milieu, want duurzaam. En je bespaart er geld (energiekosten) mee, ook niet geheel onbelangrijk.

Maar wat is hr++ glas dan?

Nog een positieve eigenschap waar je niet meteen aan denkt, maar dubbel glas is ook nog eens inbraakwerend! Even zo’n ‘glass cutter‘ tegen het raam aanzetten werkt niet met deze dubbele laag. Prettig! Dat over dubbel glas. Maar mijn blik viel bij online winkel GlasGigant ook nog op hr++ glas.

Wat is dat dan? Eigenlijk hetzelfde principe als dubbel glas, alleen dan gecombineerd met een Hoog Rendementscoating (hr) aan één zijde. Waar bij standaard dubbel glas de ruimte tussen de twee glasplaten wordt gevuld met lucht is dat bij hr++ glas gevuld met edelgas (dat isoleert maar liefst 2,5 keer beter, want het voorkomt dat koude lucht binnenkomt en warme lucht onsnapt). En… het is te verkrijgen in een geluid- en zonwerende optie.

Wat een opties allemaal! Weet jij wat jij voor glas in de ramen (of deuren) hebt in jouw woning?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer