Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant in Amsterdam? Yup, deze stad – onder andere – zie ik toch wel als de bakermat van allerlei lekkers op food-gebied. Wist je trouwens dat ik jarenlang in Amsterdam heb gewerkt? Van buiten het centrum – het World Fashion Center (bij diverse modebedrijven) – via een uitstapje in Amstelveen (in de ICT) tot de Utrechtsestraat (bij DNB). En in al die jaren heb ik mijzelf veel te weinig in het uitgaansleven begeven. Langzaam maar zeker begon ik de restaurants, café’s en bars te ontdekken. Maar toen ging ik weg bij DNB, tevens mijn laatste job in loondienst.

Waarom genoot ik niet wat vaker van een restaurant?

Zo jammer dat ik er niet veel meer mee heb gedaan. Met mijn omgeving ontdekken. In plaats van alleen maar (hard) te werken en daarna snel richting huis om braaf je eten te koken en op tijd naar bed te gaan. Al kun je ook blij zijn met alles dat je in de laatste (werk)jaren in het Amsterdamse wél hebt ontdekt. Het is een kwestie van het glas halfvol of halfleeg zien. Gelukkig ben ik veel meer van de positiviteit en dat is meteen dan ook weer een groot voordeel van ouder worden (voor mij dan).

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Indisch, Indonesisch, Aziatisch

Maar let’s talk about food. Asian food in het bijzonder. Ik ben Indisch en ik heb dan ook een grote voorkeur voor de Indische en Indonesische keuken. Maar alles wat ook maar enigszins Aziatisch is heeft ook mijn grote belangstelling. Zo kwam ik bij de Foodhall in Scheveningen bij WANTSAM Dim Sum en daar was ik zo van onder de indruk dat ik gewoon nog een keer terug ben geweest. En ik werd niet teleurgesteld!

Restaurant Melati

Alles begon eigenlijk – way back in 1991 – met restaurant Melati in Naarden-Vesting. Helaas zijn ze alweer heel veel jaren weg, maar dat was mijn eerste echte kennismaking met uit eten gaan (dat deden we vroeger thuis eigenlijk niet). En dat was ook echt een avondje uit. Een zeer uitgebreide rijsttafel – lekker pedis, adoeh! – daar ging onze voorkeur destijds naar uit. Zoveel mogelijk proeven, kleine gerechtjes, alles delen. Heerlijk.

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Mooiste herinnering aan restaurant Merpatis

Restaurant Merpatis in Blaricum was epic. Daar hebben we zelfs onze bruiloft gevierd. Ook dit mooie restaurant is er helaas niet meer. En erger nog, Rieka Wattimena en inmiddels ook Bert Wattimena zijn overleden. Rieka, die de meest heerlijke gerechten klaar kon maken en altijd even bij ons aan tafel kwam zitten na het eten. Bert, die samen met broer Richard de charmante gastheren van de avond waren en altijd tijd hadden voor een praatje, een grapje en de (Indische) sfeer maakten. We missen ze en ze zijn voor altijd in ons hart.

Van de straat eten?

Japans genieten deden we eens in de zoveel jaar bij hotel Okura in Amsterdam. Niet alleen een heel luxe menu in restaurant Sazanka, maar we bleven er meteen logeren. Ook in het buitenland hebben we ons gelaafd aan de Aziatische en soms fusion-keuken. Denk aan Spice Market in het Meatpacking District in Manhattan, New York. Alle eettentjes – ja, ook die op straat – op het eiland Penang (Maleisië), heel veilig en heerlijk. Diverse keukens bij elkaar. Maar ook op straat in Kuta (Bali, Indonesië) genoten we van de heerlijkste udang (garnalen), bami en rendang. Wel altijd een colaatje erbij gedronken, voor je weet maar nooit. ‘Van de straat’ eten in Indonesië vind ik net even wat riskanter.

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant in Amsterdam

Afijn, back in The Netherlands is er dus ook heel veel mogelijk voor wat betreft de Aziatische keuken. En laat ik nu net een uitnodiging hebben gekregen voor de opening van Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant. Denk aan Aziatisch georiënteerde gerechten, heerlijke karakteristieke cocktails en muziek voor de full experience. Ik was nieuwsgierig. Ook toen ik begreep dat we een sneak preview kregen van nieuwe gerechten die alleen in Amsterdam op de kaart komen (Yuzu vind je ook in Den Haag).

Gimme a Horapa Smash

Allereerst is Yuzu Dining Bar heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Van deur tot deur deed ik er zo’n klein uurtje over en dat is echt prima te doen. Wil je genieten van heerlijke cocktails als ‘Horapa Smash’ (favoriet bij mij!), gemaakt van Roku gin, lime en Thai basil (naar eigen recept), een goed glas wijn, sake of wat anders? Dan is het aan te bevelen om niet te rijden. Maar vertel eens verder Rory, wat was er verder?

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Minimalistisch interieur, heerlijke gerechten

Denk aan een mooie, minimalistisch ingerichte ruimte, een open keuken (waar ik nog had willen kijken want ik had de chefs willen complimenteren met de heerlijke gerechtjes), diverse tafeltjes – zowel laag als hoger – en oprecht heerlijke gerechten. Wij kregen een selectie geserveerd van de kaart in Amsterdam en mochten dat met onze tafelgenoten delen. Ook al ging dat niet altijd even soepel (denk aan vier skewers voor acht personen), toch deed het vriendelijke personeel er alles aan om ons van al het lekkers te laten proeven.

Van Gyoza tot skewer

En eerlijk is eerlijk. Het was fantastisch. Ik heb eigenlijk teveel favorieten om op te noemen, maar de Gyoza was werkelijk heerlijk (chicken | water-chestnut | white soy | mustard seed), net als de Squid tempura (Japanese curry mayo | chives) en de Rice chips (verrukkelijk! met smoked miso butter). Oh en de skewers Hatsu (heart | garlic sake | chives), Reba (liver | tare) en King Oyster (red miso | ginger | soy sauce) zijn zo ontzettend lekker!

Yuzu Dining Bar, een modern Japans restaurant is geopend in Amsterdam

Cocktails, wine, sake and more

De muziek was lekker, de service goed – ondanks de drukte van de opening – en het advies van Dexter (een van de eigenaren) heel fijn. De Sepp Moser Burgenland Organic Zweigelt was werkelijk heerlijk bij de Hatsu-skewer (kippenhart). Heel fijn dat ik gezellig bij heb kunnen praten met (blog-)vrienden en vriendinnen. Ik ben natuurlijk een aantal maal richting het toilet gelopen – altijd veel water drinken is mijn devies. Ook of juist als je alcohol nuttigt – en ook die ruimtes zijn minimalistisch en mooi ingericht.

Menukaart to the max!

Orgaanvlees? Hoor ik je denken. Klopt, eigenlijk at ik dat nooit (ooit in Rome ongemerkt wel, maar dat is een ander verhaal). In dit geval vond ik het goed om te horen dat dit ook vanuit een ‘no waste’-oogpunt wordt geserveerd. Het is zo zonde om eten weg te gooien. Afijn, al met al is Yuze Dining Bar een aanrader ‘when in Amsterdam‘. Na een shopping-moment, of uit het werk. Genieten met vrienden, delen met familie. Een mooie sfeer en een toffe tent op een goede locatie. Wist je trouwens dat de eerste vestiging te vinden is in Den Haag?

Houd jij van de Aziatische keuken? En wat is jouw favoriete gerecht (en vooruit, cocktail)?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Voor de opening van Yuzu Dining Bar ben ik uitgenodigd