Hoe behandel je jouw haardos na je veertigste? 8 tips

Hoe behandel jij jouw haardos na je veertigste? 8 tips

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik geloofde het vroeger niet. Die verhalen van: “Ja Rory. Nu heb je nog mooi, vol haar. Wacht maar tot na je veertigste, dan is het voorbij met die volle haardos“. Mijn haren waren altijd al glanzend, dansend en vol. Ik dacht oprecht dat ik de dans wel zou ontspringen… Helaas pindakaas is dat niet het geval. Of het aan ouder worden ligt, of gewoon de winterperiode (hebben we dan niet allemaal minder en / of dunner haar?), of aan wat anders. Hoe dan ook merk ik dat mijn haardos echt wel dunner is geworden.

Ik dacht dat ik de dans wel zou ontspringen

Want zelfs tijdens mijn zwangerschap en de periode na de bevalling bleef mijn haar prachtig (het werd juist steeds mooier én voller tijdens mijn zwangerschap). Niets mis mee dacht ik. Nu speelt het denk ik wel mee dat ik weinig ‘rommelde’ met mijn haren. Geen krultang, stijltang (het incident met het strijkijzer daargelaten – waar gebeurd), permanent (kom ik op terug) of verf.

Je haardos verven

Verven? Heb jij ooit je haar geverfd dan? Ai, dat laatste is toch wel zo’n – even tellen – twee keer gebeurd ergens rond mijn twintigste. En als ik heel eerlijk ben ook nog een keer bij de kapper toen ik ongeveer dertig was en ook na mijn veertigste heb ik twee keer (zelf) mijn haar geverfd (als blogopdracht).

Hoe behandel je jouw haardos na je veertigste? 8 tips
Wow! De BaByliss Hydro-Fusion 4-in-1 Föhnborstel

Er een half jaar als een hooligan bijlopen

Goed. Over dat permanent, dat ik heb laten zetten door de kapper. Ik was 17 jaar en de kapster had bedacht dat ik niet alleen een grove krul moest laten zetten (dat was mijn idee). Maar ze adviseerde dat ik mijn haar in laagjes moest knippen, zodat: “De krul goed zou pakken“. Het deel bovenop mijn hoofd zou ze extra stevig permanenten. Het resultaat? Ik heb een half jaar erbij gelopen als een hooligan, een ‘Sjonnie’, als een poedel.

Hoe behandel jij jouw haardos na je veertigste? 8 tips
Ver-schrik-ke-lijk! Uiteindelijk ben ik maar haarvet in gaan doen zodat mijn haar minder recht overeind stond bovenop mijn hoofd…

Highlights in je haardos? Is dor en oranje ook goed?

Verven bij de kapper? Ik wilde heel graag highlights (in mijn heel erg donkerbruine haar). Dat was prima te doen, zeiden ze. Ze moesten alleen eerst even die bewuste plukjes bleken en dan daaroverheen de rode verf aanbrengen. Een beetje jammer dat ik op redelijk korte termijn ná het verven met vakantie ging. Tellen oranje dorre plukjes ook als highlights? Dat was het resultaat na veel zon. Wat ik nu precies met het strijkijzer heb gedaan? En dat ik toen zeker een kind was? Kuch, dat laten we maar even voor wat het is. Ik was trouwens een jaar of 19 en tja, dat zegt genoeg…

Haardos op je vijftigste

Maar goed. We zijn inmiddels jaren verder. Zo rond mijn vijftigste kreeg ik nog waanzinnig veel complimentjes over mijn mooie haren. Ik nam destijds (beauty)supplementen in ter ondersteuning van mijn huid, haar en nagels en dat ging eigenlijk heel goed. Ik had een stralende dos haar in de categorie: “Pam, je haar danst!” (wie kent die irritante reclame nog?). Totdat ik onlangs – tijdelijk – wilde stoppen met supplementen, het weer kouder werd en ik ineens merkte dat er wel heel weinig volume meer in mijn paardenstaart zat.

Hoe behandel je jouw haardos na je veertigste? 8 tips

Een prop haar bij het afvoerputje

Shit! Hoe kan dat nu ineens? Zou het met het steeds regelmatiger haren wassen te maken kunnen hebben? Want ineens lag er ook iedere keer een hele prop haar bij het afvoerputje. Of moet ik mijn eetpatroon aanpassen? Heeft het te maken met het fenomeen dat ik stelselmatig negeer (iets met de overgang) omdat ik denk er geen last van te hebben?

Mijn 8 tips voor een mooie haardos na je veertigste
  1. Je haar na het wassen niet hardhandig droogwrijven met een handdoek, maar droog deppen of gebruik een ‘hair turban‘ zodat je haar langzaam kan drogen. Deze vind ik oprecht heel fijn (ik heb zelfs drie stuks).
  2. Was je haar eens minder vaak. Eens in de week schijnt genoeg te zijn (dat lukt mij – nog – niet. Je moet dat echt opbouwen, want door het vele wassen, wordt je haar ook sneller vettig), maar ik houd momenteel eens in de drie dagen aan.
  3. Gebruik betere kwaliteit haarproducten. En dat is natuurlijk subjectief. Vraag eens bij je kapper of een andere expert welke ingrediënten je het beste kunt vermijden.
  4. Verzorg je haar op een zorgvuldige manier. Gebruik tijdens het slapen een zijden (of satijnen) kussensloop.
  5. Bescherm je haar ook tijdens het slapen (vlecht het losjes in of doe een knot bovenop je hoofd).
  6. Gebruik alleen elastiekjes zonder metaal erin. Tip van Flip: knip van een kapotte panty de bovenkant af en gebruik dat als elastiek voor je haardos.
  7. Altijd je haar beschermen met een goed product als je het wilt verhitten.
  8. En als je dan toch je haar wilt drogen of stylen gebruik dan goede producten, zoals deze fijne 4-in-1 Föhnborstel van BaByliss.
BaByliss baby!

Terugkomend op mijn laatste tip. Ik kreeg de ‘BaByliss Hydro-Fusion 4-in-1 Föhnborstel‘ toegezonden. Een ideaal ‘all in one‘-product, want deze föhnborstel droogt en styled in één. Hij heeft 4 verwisselbare opzetstukken waarmee je jouw haar niet alleen kan drogen, maar ook glad kan maken. Je kunt er ook je haren mee steilen of alleen volume en vorm toevoegen. Ideaal, helemaal omdat mijn hele repertoire bestaat uit een oeroude föhn en weinig meer.

Hoe behandel je jouw haardos na je veertigste? 8 tips

Wat zegt BaByliss zelf?

De Advanced Plasma Technologie gebruikt een vochtbalancerend dubbel ionisch systeem dat positieve en negatieve ionen combineert die samenwerken om het haar pluisvrij te maken en te verzorgen. Het haar voelt zijdezacht en geconditioneerd met een prachtige, luxueuze glans“. Zelf heb ik gemerkt dat ik er wel nog even wat handigheid in moet krijgen. Als iemand die nog een föhn uit het jaar kruik heeft (met diffuser, dat dan weer wel. Alleen valt de diffuser van ouderdom regelmatig van de föhn zelf af. Onhandig tijdens het drogen) is dit echt wel ‘state of the art’.

Handig!

Check even of het nog steeds geldig is, maar ik zag dat er een mooie cashback actie geldig is momenteel. Los van het financiële plaatje vind ik een pluspunt dat dit mooie apparaat voor je haardos 1000W gebruikt voor snel drogen. Dat 2,5 meter meedraaiende snoer is fijn en essentieel. Want je kijkt toch af en toe in de spiegel hoe het eruit komt te zien en die spiegel is niet perse dicht in je buurt. Zoals gezegd moet ik nog wel wat meer ervaring opdoen, maar de zachte, gladmakende borstel is momenteel favoriet.

Hoe verzorg jij jouw haren en wat vind jij van mijn fijne 4-in-1 föhnborstel?

Tot de volgende keer

Rory Blokzijl

 

 

Deze BaByliss Hydro-Fusion 4-in-1 Föhnborstel (ter waarde van € 79,90) heb ik toegezonden gekregen