Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?

Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?

In Gezichtsverzorging & make-up, Persoonlijk by Roryblokzijl10 Comments

U heeft last van atopisch eczeem, maar ook van dermatitis perioralis“. Atopisch eczeem? Mag ik even? Inmiddels ben ik hier wel heel erg lang mee bezig. Maanden zelfs. Waar het eerder nog zoiets was van een maand in de herfst / winter wat last is het ditmaal wel heel erg heftig aanwezig. Zo erg dat mijn huisarts mij stante pede doorstuurde naar de dermatoloog. Het werd tijd om definitief uit te vinden waar dit vandaan kwam, in plaats van bezig te zijn met lapmiddeltjes zoals de zoveelste hydrocortison-zalf.

Van eczeem naar atopisch eczeem
Prettig, want met die laatste – hydrocortison – ben ik zo ongeveer opgegroeid. En dat doet niet zoveel goeds voor je huid. Die kan namelijk dunner worden bij veelvuldig gebruik. Let wel. Atopisch eczeem is een probleem dat ik vanaf jongs af aan heb ervaren. Als baby schijn ik wantjes te hebben gedragen om mij ervan te weerhouden mijn huid kapot te krabben. Toen ik – ik denk dat ik zo’n acht / negen jaar moet zijn geweest – wederom extreem veel last kreeg van eczeem heeft mijn vader zelf ‘kokers’ gemaakt van het karton van dozen en die met spelden aan mijn nachthemd bevestigd, zodat ik mijn armen niet kon buigen.
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
Hier zie je het atopisch eczeem rondom mijn ogen vrij goed
Met kartonnen kokers om je armen slapen
Nu ik dit zo opschrijf klinkt dat best wel bijzonder en dat was het ook. Want je armen niet kunnen buigen tijdens je slaap, is iets wat niet fijn is. Laat staan als je naar het toilet moet. Dat betekende dan ook dat ik altijd moest roepen voor hulp om de kokers uit te krijgen. Dat lukt je namelijk echt niet zelf. Geen halve maatregel dus (na een nacht heb je echt wel pijn aan je armen), maar ja. Ik kon niet aan mijn huid krabben en dat was het effect dat met al deze ellende bereikt diende te worden.
Eczeem zit in mijn leven. Inmiddels is het verworden tot atopisch eczeem
Lang verhaal kort. Eczeem zit in mijn leven. Die hele heftige fase liep zo ongeveer tot mijn zestiende levensjaar. Laaide vervolgens ergens rond mijn dertigste (kort) weer op. Toen weer rond mijn veertigste. En nu is het dus wederom volop aanwezig. Afijn, mijn bezoek aan de dermatoloog dus. Nog niet zo vaak ervaren dat een specialist ook (zeer) empathisch kan zijn. Deze vrouw was dat zeker. Blijkbaar had ze na een blik op mij al gezien dat mijn stress-level (veel) te hoog was. Want nadat we naar het lichamelijke deel hadden gekeken was een vriendelijke blik en een paar begripvolle woorden voldoende om mij in tranen te krijgen.
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
Dermatitis Perioralis ’to the max’. Het werd nog erger dan dit. Rode bultjes, soms wat gelig
U heeft een chronische allergische aandoening
Het eczeem rondom mijn ogen? Is inmiddels atopisch eczeem. Een uitleg? Rondje Google om het begrijpelijk uit te leggen: “Atopisch eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een chronische allergische aandoening. Je ziet dat de huid rode plekken vertoont en (erg) jeukt. Om de jeuk aan te pakken en de huid tot rust te brengen, moet de barrièrefunctie van de huid worden hersteld”. Ik kreeg daarvoor een speciale hydrocortison voorgeschreven, geschikt voor de kwetsbare huid rondom de ogen. Een koelkast product dat een behoorlijk deel van mijn eigen risico heeft gekost (ik geloof wel zo’n 50 euro per tube van 8 ml). Maar… wel iets dat daadwerkelijk heeft geholpen.
Wat smeer je dan rondom je ogen bij atopisch eczeem?
Dat laatste is een pluspunt. Verder vind ik het natuurlijk ronduit spannend om dit soort producten in de buurt van mijn ogen te gebruiken. Toch werkte dit niet afdoende. En aldus belandde ik nog een tweede keer bij (een collega van) de dermatoloog. Toen ik aangaf dat ik ook een product zocht dat ik – los van de hydrocortison – voor de huid rondom mijn ogen zocht. Iets waar ik níet allergisch op reageerde. Kreeg ik zo’n vier samples mee van de oogcrème uit de TOLERIANE Dermallergo-lijn van La Roche-Posay. En dat bleek de gouden greep. Ik ben ervan overtuigd dat ik hiermee van het eczeem rondom mijn ogen af ben gekomen.
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
TOLERIANE Dermallergo Ogen
Denk aan een dagelijkse oogverzorging die direct hydrateert en helpt een geïrriteerd aanvoelende huid te verzachten en herstellen. Een drievoudige werking: anti-irriterend en jeukend gevoel, anti-roodheid. Geschikt voor een zeer gevoelige huid rondom de ogen met neiging tot (atopisch) eczeem. Oftalmologisch getest en getest op een huid met neiging tot allergie. Hypoallergeen. Prachtig, maar wat voor mij het meest belangrijk is, is dat dit de enige oogcrème is die ik momenteel nog kan aanbrengen en die ook daadwerkelijk de aangetaste huid herstelt.
De TOLERIANE Dermallergo-lijn van La Roche-Posay
Hoe fijn is het dat La Roche-Posay het zo goed oppakte dat ik vervolgens ook de dag-, nachtcrème en het serum uit diezelfde lijn toegestuurd kreeg. Producten die ik nu nog gebruik (als enige, want ik durf even niets anders meer) los overigens van de Esse Protect Oil overigens, die ik ook toegestuurd kreeg van Marja van PR-bureau MVPR). Ook Marja had gelezen over mijn troubles en dacht terecht dat mijn getroebleerde huid hier mee om kon gaan. De oogcrème Toleriane Dermallergo heb ik zelf ook weer gekocht en ik vermoed dat dit ook geldt voor de andere producten uit deze lijn.
Wat zit er in de dagcrème uit deze lijn?
TOLERIANE Dermallergo Crème is een dagelijkse hydraterende crème voor een huid met neiging tot allergie, of een droge tot zeer droge en gevoelige huid. Hydrateert onmiddellijk & verzacht een geïrriteerd gevoel. Werkt tegen roodheid van de huid en de terugkeer hiervan. Wist je dat deze producten getest zijn op een huid met neiging tot allergie? Pluspunt? Het is hypoallergeen. Ingrediënten onder andere Sphingobioma (versterkt de microbioomfuncties), Neurosensine (een sterk verzachtend ingrediënt dat de tekenen van huidirritatie en gevoeligheid aanpakt) en natuurlijk ook het Thermaal Bronwater van La Roche-Posay (van nature verzachtend en helpt een geïrriteerd gevoelverminderen).
TOLERIANE Dermallergo Nacht

Een nachtcrème voor een zeer gevoelige huid of huid met neiging tot allergie. Verzachtend, hydraterend en ook deze nachtcrème werkt tegen roodheid (en de terugkeer hiervan). Het ideale product voor de nacht die helpt ongemakken die samenhangen met een droge huid en tekenen van een gevoelige huid te verminderen. Een fijne combinatie. En weet je wat ik dan ook nog onder de dag- en nachtcrème gebruik?

Wat? Is er ook nog een serum uit diezelfde lijn?
Yes, en wel het TOLERIANE Dermallergo Serum 0,1% Neurosensine. Dagelijks verzachtend en hydraterend fris en niet plakkerig serum – trekt snel in! – verrijkt met Neurosensine. Het serum dat – samen met de dag- en nachtcrème – helpt om ongemakken direct intensief te verminderen en om de huidbarrière te helpen herstellen. Voor allergie-gevoelige of ultra gevoelige huid (roodheid, tintelingen). Wat ik nog niet wist, maar zojuist las: “Zonder parfum / alcoholGetest op gevoelige en allergie-gevoelige huid. Getest door een oogarts“.
Weetjes
De formules zijn getest onder dermatologisch en oftalmologisch toezicht. Bevat 0% alcohol, 0% parfum. Geformuleerd met de recente innovatie van La Roche-Posay: Sphingobioma, dat de microbioomfuncties versterkt. Enorm groot pluspunt is de hermetische verpakking. Heel hygiënisch en ook juist zo belangrijk bij dit soort huidproblemen. Een zeer minimalistische formulering en optimale tolerantie. Niet-comedogeen. Ook fijn: ECARF gecertificeerd (producten die door de European Center for Allergy Research Foundation zijn gecertificeerd, zijn volledig afgestemd op de behoeften van mensen met allergieën).
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
Esse Protect Oil (gebruik ik eens in de zoveel dagen voor het slapen gaan, onder de Elidel crème)

Een olie die je (gevoelige) huid voedt, beschermt, verzorgt, herstelt en verzacht. Alhoewel deze olie niet speciaal bedoeld is voor de eczeem gevoelige huid, beschermt Ximenia olie de gevoelige huid wél tegen vrije radicalen. Wat zegt ESSE: “Een belangrijk onderdeel van Ximenia olie is Ximenynzuur. Dit zuur bevat een zeldzame driedubbele verbinding in de koolstofketen. Zodra het wordt blootgesteld aan UV-licht of vrije radicalen, breekt de driedubbele verbinding en bindt zich aan andere ketens, zodat er een beschermend polymeerlaagje op de huid ontstaat“. Wat zit er naast Ximenia Americana Deed Oil nog meer in: Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Vanillin (oftwel 100% van de totale ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong.

IK Skin Perfection EXCM
Ook geprobeerd en fijn voor de huid, maar wellicht niet voor als je huid ‘zo ver heen is’ als die van mij. Ik heb het over het IK Skin Perfection EXCM SERUM+ en de EXCM CREAM+. Wat zegt IK Skin Perfection zelf: “Op dit moment zijn er ruim 375.000 mensen in Nederland met eczeem klachten. Voor het verminderen van deze klachten worden vaak hormoonzalven of producten met hydrocortison voorgeschreven. IK Skin Perfection biedt met de Award- winning EXCM SERUM+ en de EXCM CREAM+ een veilig en gezond alternatief. EXCM+-producten kunnen ook toegepast worden om het gebruik van hydrocortison of hormoonzalven te verminderen of af te bouwen“.
EXCM CREAM+ en EXCM SERUM+
EXCM CREAM+ is een voedende en rijke huidherstellende crème die de natuurlijke bacterieflora weer in balans brengt. Denk aan een schilferige, ruwe extreem gevoelige huid die daardoor direct wordt gekalmeerd en die roodheid en irritatie verminderd. Het EXCM SERUM+ is een serum dat snel door de huid wordt opgenomen. Ook dit product vermindert roodheid en jeuk én verzacht de extreem gevoelige, droge, geprikkelde en geïrriteerde huid. Twee producten die elkaar aanvullen en samen de huid en de huidbarrière weer opbouwen.
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
Het werkt bij eczeem, maar is – bij mij – niet effectief genoeg bij dermatitis perioralis
Omdat deze producten niet specifiek bedoeld zijn voor de kwetsbare huid rondom de ogen heb ik het met name op mijn gezichtshuid aangebracht. Op de lichtjes aangetaste plekken voelde dat ook heel goed en fijn. Zowel het serum als de crème voelen zacht aan op de huid. Mijn huid jeukt daar niet meer en blijft goed gehydrateerd. Maar op de erg aangetaste huid rondom mijn mond – dermatitis perioralis – deed het helaas niet heel veel of in ieder geval niet genoeg.
Dermatitis perioralis = clowns-eczeem
Gek genoeg is het stukje huid rondom mijn lippen intact en mooi, as always. Het gaat om de rest van de huid. Vlak onder mijn neus en aan de onderkant van mijn onderlip. Ze noemen het niet voor niets ‘clowns-eczeem’. Omdat dit gepaard ging met rode huid, schilfers, bultjes die er rood uitzagen, maar soms ook gelig – klinkt lekker, maar ik kan het niet mooie maken dan het is – dacht men aan Rosacea of dermatitis perioralis. Helaas is het dus het laatste.
Wat stress kan doen
Waarom helaas? In mijn geval is het – volgens de dermatoloog – stress gerelateerd. Wat in mijn geval betekent dat het nog wel een tijdje kan duren voordat dit weg is. De crème die ik daarvoor gebruik is Elidel. De werkzame stof is Pimecrolimus en deze onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen, je noemt het dan ook een immuunsuppressief medicijn. En je gebruikt het als corticosteroiden onvoldoende effect hebben of te veel bijwerkingen.
Atopisch eczeem en dermatitis perioralis, wat helpt en wat niet?
Ik word er niet blij van, maar ik móet dit eens per dag blijven gebruiken
Ook niet helemaal prettig, maar ik móet dat echt een keer per dag (voor ik ga slapen) aanbrengen, anders is het einde zoek en wordt het roder, dikker en erger. Een betere oplossing zou zijn om antibiotica te slikken, maar gezien de staat van mijn huid hebben we het dan over maanden. En dat wil ik niet. De onderliggende oorzaak is natuurlijk het beste om aan te pakken. Maar stress zit in de aard van het beestje en zowel privé als zakelijk ben ik op dit moment te druk en heb ik veel te verwerken. Dat maakt dit ook zo ingewikkeld.
En nu de zomer eraan komt?
Aldus tot zover mijn verhaal van de laatste paar maanden. Ik heb nu ook goed heb gelezen dat het gebruik van Elidel inhoudt dat je heel voorzichtig moet zijn met zonlicht. De huid waar je het aanbrengt is erg gevoelig voor zonlicht en dus moet je – behalve dat je een (heel) hoge factor gebruikt – eigenlijk uit de zon blijven. Dat maakt het lastiger met het (hopelijk) mooiere weer dat eraan zit te komen. Ook omdat dermatitis perioralis slecht schijnt te reageren op zon. Terwijl normaal gesproken mijn eczeem juist geneest van zonlicht. Lastig lastig.
Maak je niet zo druk wijfie

Voor diegenen die denken: “Ach, dan gebruik je toch wat vaseline, of cetamacrogol of een andere neutrale crème die veel minder kost“. Allereerst, vaseline moet je nooit gebruiken. Nooit. Dat sluit af en doet verder niets. En zelfs bij mij: allergische reactie. Datzelfde gold voor een voorgeschreven neutrale crème (inmiddels weg gegeven en de naam niet bij de hand). 99% procent ervaart nul last. En ik? Hoor bij die ene procent. Cetamacrogol? Idem. Dikke, rode huid, jeuk. Dikke irritatie en allergie.

Heb jij een specifieke huidaandoening? Of misschien wel eczeem of dermatitis perioralis. En wat vind jij van mijn tips?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

La Roche-Posay TOLERIANE Dermallergo Serum – 20 ml – € 28,95

TOLERIANE Dermallergo Dagcrème – 40 ml – € 23,50

TOLERIANE Dermallergo Nachtcrème – 40 ml – € 23,50

La Roche-Posay TOLERIANE Dermallergo Oogcrème – 20 ml – € 20,95

ESSE Protect Oil – 15 ml – € 66,50

IK Skin Perfection EXCM CREAM+ – 100ml – € 35,66

IK Skin Perfection EXCM SERUM+ – 100ml – € 39,89