Overvloed

In Lifestyle by Roryblokzijl2 Comments

Overvloed

Overvloed. En hoe daarmee om te gaan als het even allemaal wat tegenzit. Tja, ik denk dat iedereen dit wel eens op een moment in zijn leven tegenkomt. Per slot van rekening leven we in een consumptiemaatschappij waar alles gericht is op meer en meer vergaren. Of we het nu over een huis hebben (mooier! groter!), een auto (hou op schei uit), electronica, kleding (de aanbiedingen worden om je oren geslagen) of gewoon een dagelijks item als boodschappen (bonusaanbiedingen, ik noem maar een ding). Overvloed dus. 

En dan verlies je je baan

Overvloed. Dat is iets waar ik steeds meer moeite mee heb. Toen ik mijn baan verloor was er eerst paniek, toen berusting en later bezinning. Dit betekent dus dat we zuinig(er) aan moeten gaan doen. Geen verre reizen meer (was toch al niet meer in the picture met een kleintje), een keer per jaar twee weken weg in eigen land is al een luxe, geen kleding meer kopen, goed op de aanbiedingen letten. Toen ik ook nog via Facebook in contact kwam met Jelle Derckx van lijstjes.info en meedeed met ‘The 100 Things Summer Challenge’ was het kringetje rond.

Tweedehands is het nieuwe ‘nieuw’

Weg met de overvloed. Shop in je eigen kast (kleding) of huis (spullen). Koop pas iets als je dat écht denkt nodig te hebben. Ik probeer een maand te wachten en dan te checken of ik iets nog steeds wil. Vervolgens kijken of je dat echt níeuw wilt aanschaffen. Tweedehands kopen (of verkopen) via Marktplaats wordt steeds meer mijn ding. Het is goedkoper en het is beter voor het milieu. En je kan je spullen natuurlijk ook altijd weggeven. Er zijn altijd mensen die het minder hebben dan jijzelf.

Budget Kerst

Maar hoe ga je dan om met de dure Kerstdagen? Dat is inderdaad wat ingewikkeld. Maar de dingen waar het om gaat zijn juist niet te koop. Zie hiervoor dit inspirerende artikel. Het zet je weer even met beide voeten op de grond. Hoe ik het heb gedaan? Mijn kerstoutfit is een combinatie van alles wat ik al jaren in mijn kast heb hangen. Het diner voor eerste Kerstdag met als gast oma wordt nu eens lekker zelf koken op de Japanse grill (geleend van andere oma en opa) zonder overdadige dure kant en klare gourmetschotel. Wel verse zalm van de visboer, ossenhaas biefstuk van de Albert Heijn en mini hamburgertjes van de budget  supermarkt en veel verse groente. Ok, niet heel goedkoop, maar wel puur en lekker.

Overvloed

Een eerdere Kerst met mijn broertje.

Hoe kijk jij aan tegen overvloed? Laat het weten in een comment.

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl