Weet jij hoe belangrijk voorlezen is voor een kind?

In Lifestyle by Roryblokzijl12 Comments

Voorlezen. Iets wat we heel belangrijk vinden en altijd al hebben gedaan voor ons dochtertje. Zelfs al toen ze nog maar een baby was. Ik weet het nog goed. Ze was nog geen dag oud en mijn man kwam – na het bij het Stadhuis doen van aangifte van de geboorte van Mila – terug via de bibliotheek met een ‘voorlees-koffertje’ met daarin allerlei nuttige informatie over voorlezen, de voordelen voor je kind en allerlei nuttige boekentips en meer. Een tip die Huib kreeg van de ambtenaar op het Stadhuis. Zó ontzettend leuk (en ook belangrijk) om al vanaf het begin een (gratis) abonnement bij de bibliotheek te hebben. Het koffertje gebruikt ze nu nog (alleen dan om kleine spulletjes in te doen, maar toch).

Weet jij hoe belangrijk voorlezen is voor een kind?

Hét voorleeskoffertje van de bibliotheek

Goediegoedie dada

Ik weet nog goed dat mijn moeder weleens zei: “Rory, je vertelt haar teveel“. Omdat ik altijd en overal tegen haar praatte. Ja, ook vanaf dat ze een baby was. Geen: “goediegoedie dada” maar juist: “Goedemorgen lieverd, mama gaat je even omkleden en een schoon rompertje aandoen“. Waarom? Omdat ik het gevoel had dat het goed voor haar taalgevoel en woordenschat zou zijn. Dat hebben we ook met voorlezen gedaan. Belangrijk: natuurlijk wel voorlezen van boekjes passend bij de leeftijd. Dat dan weer wel.

Wie kan het beste voorlezen?

Wist je trouwens dat ik – toen Mila ongeveer 4 jaar was – heb meegedaan met een wedstrijd bij onze lokale ‘nieuwe’ bibliotheek? Echt een prachtige en sfeervolle bibliotheek trouwens. De wedstrijd ‘Wie is de beste voorlezer?’. Ik vond het ontzettend spannend om aan mee te doen (en dat terwijl ik acteerlessen heb gehad en echt wel voor groepen durf te spreken) maar het ging heel goed. De wethouder (een van de juryleden) was heel enthousiast, al vond hij dat ik als nieuwslezeres beter tot mijn recht zou komen. Omdat ik zo helder en duidelijk sprak en op de juiste momenten de juiste pauzes nam.

“U zou een uitstekende nieuwslezeres zijn”

Afijn, een tikje jammer dat ik – volgens hen – niet de ‘beste’ voorlees-skills had. Daarentegen heeft het luisteren naar de andere kandidaten mij geholpen om verder te groeien in het voorlezen thuis. Fijn … èn belangrijk (vind ik). Ons dochtertje is inmiddels 7 jaar en elke avond voor het slapen gaan lezen wij (juist ja, wij allebei) haar voor. Een gezellig ijkmoment. Even tot rust komen en je fantasie de vrije loop geven. Binnenkort zijn de Nationale Voorleesdagen weer en we zijn alledrie erg geïnteresseerd wat er allemaal te doen is. Nu kan ik dat thuis op de laptop altijd even uitzoeken.

Voorlezen maakt je leuker

Maar stel dat je onderweg bent in de stad (of op bezoek bij Oma en Opa) en je wilt weten wanneer en waar ook al weer precies de voorleesontbijten zijn? Of welk prentenboek nu in de top tien staat? Dan is het toch heel handig als je even op je smartphone kunt internetten. Of je nu een regulier abonnement hebt, een ‘sim only’- of een prepaid abonnement. Het is gewoon ideaal dat je altijd de mogelijkheid hebt om via Google uit te vinden wat je nodig hebt. En heel eerlijk? Thuis pak ik stiekem eigenlijk ook steeds vaker de smartphone (in plaats van de laptop) om even snel iets op te zoeken.

Welke boeken we voorlezen?

Welke boeken we zelf allemaal voorlezen? Grappig genoeg heeft Mila bij elk van ons een specifieke voorkeur. Huib leest onder andere veel boeken uit de series van Geronimo Stilton, Jochem Meijer over zijn Gorgels, Meester Jaap en Janneke Schotveld voor (wist je dat ik samen met Janneke bij het televisieprogramma Koffietijd ben geweest om te praten over de 63ste editie van de Kinderboekenweek?). Vooral omdat hij merkt dat Mila daar erg van geniet (en hijzelf stiekem ook). Ik daarentegen ben de favoriete voorlezer voor wat betreft de boeken van Alice Pantermüller (de boekenseries ‘Tina Talent’ en ‘Lotte Wirwar’). Eigenlijk allemaal boeken geschikt voor kinderen die nèt even wat ouder zijn, maar wij merken dat dit prima bij ons dochtertje past.

Iets met een hele grote woordenschat

En best belangrijk. Weet je dat ik heb gemerkt dat de woordenschat van ons dochtertje ongekend groot is? Iets dat we al eerder op school hebben gehoord van de juffen. Die zeggen ook het uitzonderlijk te vinden dat Mila al zoveel woorden kent.  Ze dachten ook al dat het zou komen door frequent voorlezen (dat ‘promoten’ ze ook op school omdat ze het belangrijk vinden). Wist je dat je op de site van de Nationale Voorleesdagen ook allerlei nuttige tips kunt vinden over voorlezen? Ik noem er een aantal. Laat je kind zelf een boek kiezen. Gebruik verschillende stemmetjes (dat kreeg ik ook als tip tijdens de voorleeswedstrijd waar ik het eerder over had). Lees verhalen nóg een keer.

Voorleestips opzoeken op internet met je mobiel

Dat soort dingen (zoals die voorleestips) zoek ik ook weleens op mijn smartphone op als we onderweg zijn of bijvoorbeeld in de bibliotheek. Alleen dan heb ik niet altijd wifi en ben ik dus afhankelijk van mijn tegoed. Hoe handig is het als je dan een prepaid mogelijkheid voor internet hebt zoals prepaid internet van Simyo. Dan weet je tenminste van te voren wat je uitgeeft aan mobiel internetten (en wat je bel- en sms tegoed is). Kortom, dan weet je altijd waar je aan toe bent en kom je niet voor rare verrassingen (zoals extra hoge kosten achteraf) te staan.

Afijn, voorlezen dus. Lees jij je kind(eren) iedere dag voor? En wat zijn jullie favoriete boeken of boekenseries?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer