Waarom laarzen altijd een goed idee zijn

Waarom laarzen altijd een goed idee zijn

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Laarzen. Een goed idee! Je kan er niet genoeg van hebben. Serieus Rory? Nou, eerlijk gezegd wel. Vroeger, toen ik begin twintig was ‘kickte’ ik al op de combinatie strakke spijkerbroek, cowboy laarzen (je weet wel, met zo’n sleehak en een enorme punt aan de voorkant), wit strak hemdje en oversized colbert. Hèt colbert was zwart, van zijde en had schoudervullingen à la het hoogtepunt van de eighties. Járenlang heb ik het bewaard (en amper gedragen. Want als ik heel eerlijk ben waren die schoudervullingen echt belachelijk aanwezig) en uiteindelijk toch maar weg gegeven.

Spijt is een zinloze emotie

Spijt. Een zinloze emotie, I know. Maar toch merk ik dat mijn gedachten zo nu en dan naar het bewuste colbert teruggaan. En betrap ik mijzelf erop dat ik dan toch denk: “Had ik het maar bewaard“. Maar je weet het hè? Aan ‘als als, dan dan’ heb je feitelijk helemaal niets. Afijn. Dat is mijn eerste herinnering aan laarzen. Weet je trouwens dat ik nog twee paar waanzinnige cowboy laarzen heb? De eerste zijn van pleather (plastic leather) en zijn inmiddels aan het vergaan. Zó zonde.

Van pleather naar leather

Het tweede paar (van leder) –  made in Italy en gekocht in Barcelona – heeft een prachtige kleur paars. De voering is ook van leer. Maar het vreemde is dat ook die binnenkant als het ware aan het vergaan is. Als ik de laarzen draag en ik doe ze uit dan hangen er allerlei kleine stukjes zwart leer aan mijn kuiten. Niet heel charmant als je ergens op bezoek bent – niet dat het op bezoek gaan nu echt makkelijk is in coronatijd – en je jouw schoenen uit doet.

Hóeveel paar laarzen heb je? Wat een goed idee

Heb ik verder veel laarzen in mijn bezit? Nou, heb je even? Járen geleden kocht ik in New York mijn eerste paar Uggs. En dan niet die standaard slof-laarzen zoals je ze vaak ziet rondschuifelen (geen oordeel overigens), maar echt mooie lederen laarzen met een stevige rubberen zool en een mooi metalen plaatje achterop de hak. Later kwam daar nog een paar bij met sleehakken. Ik heb het dan over echt prachtige, stevige modellen waar je jarenlang mee kan doen.

Biker-, halfhoog-, cowboy and more

En – nog een idee – dan heb je natuurlijk ook de categorie bikerlaarsjes (check: een paar bruine en een paar zwarte), halfhoge cowboy laarsjes (eveneens: check), halfhoge laarsjes met een heel hoge hak (wederom: check) en een paar vintage ecru kalfsleren Shoebaloo’s die ik tweedehands van een vrouwelijke chefkok heb overgenomen, omdat ze niet kon lopen op de hoge hakken. Waanzinnig en de aankoop van de eeuw. Ik koester ze (maar mag ze wel wat vaker dragen). Ineens bedenk ik mij dat ik ook nog een paar van bruin suède heb met goudkleurige studs. Een paar gemaakt van zilverkleurige pailletjes met kittenheels. En nog meer…

Over stoepjesbeklimmers gesproken

Afijn, ik wilde dus vertellen over een nieuwe aankoop – en langzaam maar zeker voel ik mijn wangen wat warm worden – waar ik heel blij mee ben. Spontaan kwam het bij mij op – wat een goed idee – toen ik ze voorbij zag komen online. Stoer en toch stijlvol. Geschikt voor een casual outfit maar het kan zeker ook bij een leuk jurkje. Ze doen mij lichtjes denken aan de ‘stoepjesbeklimmers’ zoals ik van die bergschoenen vroeger noemde. Je weet wel, die met zo’n lichte kleur nubuck, leer of suède en met veters. Ooit – in mijn puberjaren – bezat ik ze in de kleur knalrood. Ja, die waren wel heel gaaf moet ik toegeven. En gedurende mijn middelbare school periode heb ik ze enorm vaak gedragen.

Iets nieuws erin? Dan iets ouds eruit

Maar onlangs viel mijn oog ook steeds vaker op van die prachtige stoere hoge laarzen (gewoon om in te stappen, zonder rits of veters) en die zijn prach-tig. Ik zag ze en ik wilde ze onmiddellijk hebben. Yup, in deze tijden waarin je eigenlijk eerst in je eigen kast moet shoppen en waarin minder uitgeven beter is voor je portemonnee en het milieu heb ik weer eens een aankoop gedaan. Maar soms kan iets kopen ook troostend zijn wanneer je jezelf even wat minder voelt. Ja, ik ben eerlijk en oprecht daarin. Dat doe ik best weleens en (gelukkig) negen van de tien keer zonder spijt.

Ik bied 1 euro inclusief verzendkosten…

Aan de andere kant ben ik weer begonnen met Marktplaats-acties (verkoop bedoel ik dan). Zijn we nagenoeg iedere dag alledrie iets aan het opruimen. Of dat nu een pennenbakje, een lade of een plank in de kledingkast is. En is nu bij mij wel de regel: komt er iets in, dan gaat er ook wat weg. En laten nu twee paar halfhoge laarsjes jarenlang gedragen zijn en toe zijn aan nieuwe hakken. Dat zijn ook fikse bedragen. En eerlijk gezegd ben ik na al die jaren er wel aan toe om ze weg te geven (want aan weggooien doe ik niet. Tenzij iets stuk of ‘op’ is natuurlijk) en ben ik superduper blij met mijn mooie nieuwe laarzen.

Laarzen en je outfit

Toch krijg ik weer dat gevoel zoals ik het aan het begin van dit artikel omschreef. Alleen is de outfit die ik hierbij voor ogen heb nèt weer anders. De strakke spijkerbroek blijft, net als het strakke hemdje. Alleen doe ik er nu bijvoorbeeld een mooi casual overhemd overheen. Of ga ik juist voor een (strakke) broek met luipaardprint en maak ik de outfit net wat chiquer met een twist. Hoe dan ook. Dit zijn mooie, warme (want gevoerde) en hele praktische (want waterproof) laarzen voor een lente, herfst en misschien wel meer seizoenen.

Waarom laarzen altijd een goed idee zijn

Verschillende schoenen en laarzen in huis, vind jij dat een goed idee? En zeg eens eerlijk… hoeveel paar bezit jij?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Deze mooie laarzen heb ik toegezonden gekregen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]