Niet iets bewaren als je het nu kunt gebruiken!

Niet iets bewaren als je het nu kunt gebruiken!

In Persoonlijk by Roryblokzijl20 Comments

Nee. Niet iets bewaren als je het nu kunt gebruiken. Gewoon. Niet. Doen. Dat bewaren voor later. Heeft het te maken met de periode waarin ik ben opgegroeid? De tachtiger jaren? Of het feit dat we het vroeger thuis niet heel erg breed hadden? Of ben ik het gedrag gaan vertonen zoals ik dat vroeger thuis zelf heb gezien en ervaren? 

De jas doen we in een hoes

Ik weet namelijk nog hoe het vroeger vaak ging. Mijn moeder had eigenlijk een nieuwe jas nodig (maar kocht – zoals alle andere moeders – vaker kleding voor mij in plaats van voor haarzelf). Zocht net zolang totdat ze er eentje vond die aan haar wensen voldeed. Het liefst ook nog in de aanbieding (dat doe ik zelf trouwens ook. Nog steeds). En liet de jas vervolgens nog maanden in de kast hangen. Soms zelfs nog in de hoes.

Zonde! Hij is zo nieuw. Laten we ‘m bewaren

Waarom? Waarom doen mensen dat? Het bewaren. Want mijn moeder is daar niet alleen in. Ik doe het – heel soms – ook. Ik weet nog dat mijn moeder destijds zei: “Het is zonde. Want hij is zo nieuw. Ik kan beter eerst mijn oude jas opgebruiken en dan pas de nieuwe aandoen“. Maar waarom?!? Denk ik nu. Want dan koop je een jas, om die vervolgens een heel seizoen of langer te bewaren. Tegen die tijd vind je de jas misschien helemaal niet mooi meer?

Cuaranta y tres

Een recent voorbeeld van mijzelf. Ooit, in 2006, ging ik met een vriendinnetje naar Barcelona. We hadden een te gekke tijd. Hebben alles qua cultuur gemist. Dat wil zeggen. We hebben genoten van alle heerlijke gerechten en tapas. Dronken heerlijke likeur (licor43 = cuarenta y tres). Kregen behoorlijk wat aandacht van de Spaanse mannelijke bevolking (stiekem toch erg leuk). En on top of all hebben we samen de Spaanse economie behoorlijk gesponsord.

Hangend op je heupbotten

Een van de aankopen was een waanzinnig mooie very, very low rise skinny van Mango. In de outlet gekocht. Voor … wat was het? Iets van 15 euro. De mooiste broek ever. Als ik de jeans aan had kreeg en krijg ik alleen maar complimenten. Zo goed valt het model om mijn billen heen. En wat besloot ik een jaartje of 5 geleden? Zonde met al dat kruipen en spelen over de vloer met mijn baby. ‘Ik bewaar de broek wel voor later. Dan blijft hij mooi’…

Bukken is geen optie

Juist. Vanochtend zag ik ineens het licht en besloot ik de broek uit zijn verbanning te halen. Gelukkig past hij nog perfect. En is hij werkelijk prachtig. Maar … waar ik dacht dat de jeans van H&M al behoorlijk laag op de heupen waren. Had ik nog niet aan deze broek gedacht. Hij hangt zo mogelijk nog lager op mijn heupbotten. Bukken is geen optie (al draag ik extra lange hemdjes, bij mij geen bouwvakkersdecolleté) maar dat is niet het ergste. De pijpen zijn veel te lang en breed.

Bewaren of dragen

Heb ik daar nu zo lang op gewacht? Feitelijk heb ik mijn lievelingsbroek verbannen en verstoten. Goed, ik heb ‘m bewaard tot een beter tijdstip. Wat zó zonde is. Want eigenlijk heb ik mijn favoriete broek bewaard. Om er nu achter te komen dat het een ‘net niet’-model is geworden. Terwijl ik er nog jaren plezier van had kunnen hebben. De wijze les die ik heb geleerd? Bewaren voor later is eigenlijk bewaren om weg te doen. Erg jammer. De keuze kan beter zijn: dragen of opruimen (lees: weggeven).

Welke kledingstukken heb jij lang bewaard? En waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Dinosetenkoekjes

  Ik deed dat vroeger ook: dat 1ne kleedje niet aandoen want tja dan moest ik het wassen en strijken en dan ga ik net nodig hebben als het in de was ligt ofzo… Nu doe ik het gewoon aan want hey ik heb nog 4 leuke kleedjes in de kast hangen die ik dan ook kan aandoen en even mooi zijn!

  • Roryblokzijl

   Zonde is dat hè? En ik herken het ook nog eens. Soms denk ik: straks ga ik vrijdag naar Koffietijd en dan wil ik dat jurkje aan. Dus laat ik het nu maar in de kast laten. Dan blijkt achteraf dat het niet doorgaat en heb ik dus het jurkje niet aan kunnen doen. Raar.

 • Ik heb dat ook altijd, er ligt nu nog steeds een broek in de kast die ik ooit graag aan wil. Maar ik weet gewoon dat ik hem nooit meer zal dragen.

  • Dan is er – volgens de boeken die ik lees – maar een mogelijkheid: weggeven of wegdoen. Want iedere keer dat je die broek ziet word je eraan herinnert dat je ‘m niet meer past. En dat is zo zonde van de energie.

 • Hanneke de Haas

  Wat een figuur heb jij! Mooi!

  • Thanks Hanneke. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het wel een foto uit 2006 is. Maar … zelfs na mijn zwangerschap en met 11 jaartjes erbij probeer ik – op een niet verkrampte manier – er lekker in mijn vel bij te lopen 🙂

 • Pink it

  Hallo dan beauty! Ik heb veel kleding bewaard die mij nu te klein zijn, maar waar ik hopelijk over een paar maanden wel weer in kan 🙂

  • Thank you Bianca! Ik moet en wil nu echt opruimen. Maar echt makkelijk gaat het mij niet af helaas. Ik zie – op FB – dat jij volgens mij enorm veel aan het sporten bent?

 • Mirjam

  Dat deed ik nog wel eens met mooie jurkjes van Fiene – waardoor ik die soms bijna ongedragen moest wegdoen omdat het te klein was geworden. Nu draagt ze alles gewoon en zien we wel als het kapot gaat. (Soms nog best lastig haha)

  • Ja zonde hè. Heb ik ooit ervaren. Nu mag ze alles aan. Witte broeken bij een boswandeling. Licht suède laarsjes bij buitenspelen. Ik bedenk maar bij mijzelf: een kind mag een kind zijn. Neemt niet weg dat ik het natuurlijk wel zonde vind als er iets stuk gaat.

 • Babs Ijkelenstam

  Wijze woorden… Ik ben echt een bewaarder en probeer toch wat vaker iets te gaan dragen wat ik echt leuk vind of mooi. Ik bewaar mijn nette laarzen, mijn nette jurkjes voor speciale uitjes omdat ik altijd bang ben dat er een vlek op komt. Heel stom, ik weet het, maar het kan iets zijn dat ik uit een gezin kom waar dat ook gebeurde. Ik kan mij niet herinneren of ik de kleding van mijn oudere zussen kreeg maar bijvoorbeeld schaatsen werden wel doorgegeven. Ik loop eigenlijk altijd met mijn oude kloffie en als ik een jas aan heb, dan denk ik altijd…Wie ziet het?

 • Beauty Unboxing

  Helemaal waar! Ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik nooit echt iets bewaar als t gaat om kleding. Het is voornamelijk make-up wat ik dan “bewaar”.

  • Oh ja, ik zag je verzameling lippenstiften op Insta. Wow! Echt heel mooi en heel veel. Daar ga ik nu weer veel makkelijker mee om 😉

 • MC Kleuver

  Oh nee hoor. Bewaren helemaal niets. Als het gekocht is, moet het ook gedragen worden. Anders had ik het inderdaad beter niet kunnen kopen.

  • Duidelijk. Maar jij bent dan ook een nuchtere man, toch? 🙂

 • Susan Zielhuis

  Moet eerlijk zeggen dat het voor mij niet echt geld, dat bewaren. Ik moet juist altijd alles meteen hetzelfde moment nog an, als het even kan. Grappig!

  • Misschien heb ik gewoon wel te veel kleding Susan (wat kan kloppen want ik pas gewoon alles van jaren geleden nog en ik vind het zonde om ‘zomaar’ weg te doen). Maar ik merk nu toch echt dat alsmaar bewaren niet werkt…

 • Lien Voets

  Haha! Wat een leuk artikel! Ik herken het wel van vroeger, dat ‘bewaren’. Maar nu heb ik dat totaal niet meer. Alles dat ik heb wordt gebruikt en gedragen.

 • Iris

  Wat grappig zeg, ik had vorige week juist het tegenovergestelde 🙂
  Ik ging afgelopen vrijdag mijn kast opruimen. Wij zijn 3 jaar terug verhuisd naar een tijdelijke woning omdat onze nieuwe woning nog gebouwd moest worden. Toen heb ik een hele doos met kleren ingepakt die nog relatief nieuw waren voordat ik zwanger was van onze oudste. Daarna heb ik deze kleren nooit meer aangehad vanwege mijn after-baby-belly. Ik had de kleren echter wel bewaard om aan mijn zusje te gaan geven, of voor haarzelf, of voor een goed doel. Deze doos is echter zoek geraakt met de verhuizing, maar kwam vorig jaar weer boven water toen we naar ons nieuwgebouwde huis verhuisden. Maar toen was ik hoogzwanger van de tweede en heeft mijn moeder deze doos gewoon bij mijn winterkleding in de kast op zolder gelegd. Al een jaar zat ik er tegenaan te hikken om deze kast eens grondig uit te pluizen en naar de zak van max te verhuizen.
  Maar……. al die oude kleren pasten weer! Ik ben na de tweede 6 kilo kwijt en hoewel ik nog steeds een baby-belly heb, vielen de bewaarde kleren toch prima. Ik heb heel blij alles gepast en in de was gegooid en kan nu weer genieten van 5 setjes kleding die niet veel te groot is. Ik heb namelijk na deze zwangerschap nog niet de tijd, zin, maar vooral geld gehad om een passende garderobe aan te schaffen
  Dus ik ben heel blij dat ik deze doos toch nog bewaard heb

 • José – ENJOY! The Good Life

  Toen ik je artikel las dacht ik dat ik daar geen last van had. Tot ik mijn kast inliep en al die overvolle planken met kleding zag. Zoveel, in alle denkbare maten (jojo). Eigenlijk moet ik realistisch zijn. Alles onder maat 42 kan wel weg. Dat gaat hem toch niet meer worden 😉 Bedankt voor de motivatie om op te ruimen. Haha…. die lege dozen voor Marktplaats (opruimartikel). Zo herkenbaar. Ik kan vaak niet eens meer de garage in zoveel dozen liggen er voor ‘je weet maar nooit wat je moet versturen’.