Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl34 Comments

Beauty findings rond je veertigste. Zoals ik al eerder schreef valt er nog best wat te ontdekken op je ‘veertigste en een beetje’. Sterker nog, nu mijn netwerk zich steeds meer uitbreidt en ik in contact kom met meer merken, PR-bureaus en gewoon allemaal hartstikke enthousiaste en leuke mensen gaat er een wereld voor mij open.

Whut?!? Ben je al zó oud?

Weet je nog? Heel vroeger. Dat je als klein kind weleens dacht: “Mijn oom en tante zijn dertig jaar. Woooooow, dat is echt hartstikke oud!“. Uh, for real? Nu ik zelf al toch echt wat ouder dan dertig ben, kan ik mij nog steeds zo jong voelen. Onlangs nog – tijdens het gesprek in radioprogramma ‘Dit is de Nacht’ – zei ik het weer eens. Een klein kind houd je ook echt jong.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2
Opname tijdens het programma ‘Dit is de Nacht’ van NPO Radio 1

Genieten van al het gewone, maar toch heel bijzondere

Want de verwondering over alle kleine, gewone – maar stiekem hele bijzondere – dingen die je normaal gesproken niet bewust waarneemt. De wandeling naar de supermarkt van 10 minuten die met een kleintje erbij toch echt drie kwartier kan duren. Waarin je veel meer van je omgeving ziet. Niet alleen de mensen die in je wijk wonen. Maar het katje waarvoor je de tijd neemt om die te aaien, samen met (destijds) peuter. Het steentje of bloemetje wat ineens de aandacht van je kleintje trekt en waar je dan ineens zelf ook met veel belangstelling naar kijkt. Want hoe mooi is het eigenlijk wel niet?

“Wat is er toch mis met een lekker broodje poep?”

Maar ook het dansen in de woonkamer. Het samen creaties maken van klei. Waterverven. Verstoppertje spelen. Zingen op de muziek van ‘Jazz voor kinderen’ van Mr Luca. Iets met ‘Waarom? Daarom?‘ en “Wat is er toch mis met een lekker broodje poep“. Denk de aanstekelijke jazz-muziek erbij. Als je visueel bent ingesteld zie je Mila en mij dansen. En begrijp je dat ik mijzelf lekker jong blijf voelen. Maar dat is allemaal innerlijk. Sowieso ben ik ervan overtuigt dat een jong innerlijk ook bijdraagt aan een jong uiterlijk. Maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.

Beauty findings naar aanleiding van de huiddiagnose

Ik heb het niet voor niets over beauty findings. Iets waar ik al een hele tijd over wil schrijven is de persoonlijke huiddiagnose met de sQuinno OBSERVE 520 die ik mocht ‘ondergaan’ tijdens het ontzettend leuke blogevent van Vichy van september vorig jaar. Niet alleen was dat best confronterend – je ziet alle oneffenheden uitvergroot op het scherm verschijnen – maar naar aanleiding van die huiddiagnose kreeg ik een goed advies hoe ik mijn huid het beste kon behandelen. En een tijdje later kreeg ik ook de geadviseerde producten thuis gestuurd om uit te proberen.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

Pigmentvlekken, wat doe je ertegen?

Nu ben ik iemand die producten eerst (heel) gedegen wil testen voordat ik mijn mening erover met jullie deel. Dat heb ik in dit geval natuurlijk ook gedaan. Want twee producten van de drie heb ik inmiddels letterlijk opgebruikt. En ik ben er heel tevreden over. Een nieuw exemplaar van de La Roche-Posay Pigmentclar ligt zelfs al in de kast. Ik heb namelijk last van pigmentvlekken. Vrij forse vlekken, op mijn gezichtshuid. In de zomer worden die nog duidelijker zichtbaar. De conclusie van de huidanalyse was dat het al heel goed is dat ik mijzelf standaard – in de zomer – insmeer met zonnebrandmiddel, inmiddels met factor 50. Zelfs met mijn Indische (toch ietwat getinte) huid. Als ik dat niet doe – het insmeren met een hoge factor -, worden de vlekken namelijk alleen maar groter, donkerder en dus meer zichtbaar.

Een van de beauty findings: La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30

Maar wat doe je nu op de andere dagen? Wanneer het lentezonnetje schijnt. Of de herfstzon zijn laatste stralen laat vallen? Dan is het toch heel fijn als je een dagcrème gebruikt met een SPF erin. Ik mocht de La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30 uitproberen. Dat in combinatie met het reinigende La Roche Posay Effaclar Micellair Water (zowel ’s ochtends als ’s avonds!) werkt voor mij heel fijn. Waar het eerst nog wat vreemd aanvoelde om mijn gezicht niet met water (en mijn Clinique gezichtszeep) te wassen, maar alleen het micellair water op een wattenschijfje aan te brengen en daarmee mijn gezicht te deppen. Voelde het uiteindelijk juist heel fijn. Mijn huid wordt minder droog, voelt ook minder ‘strak’ aan. En is klaar voor de gezichtsverzorging.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

Ook een van de beauty findings: La Roche-Posay Effaclar Purifying Micellar Water

Het effect van beide producten op mijn huid is prettig. Een minder droge en ‘strakke’ huid doordat ik nagenoeg geen water gebruik om mijn huid te reinigen. Mijn huid voelt zachter aan en neemt de verzorging voor de dag (serum, DDML en La Roche-Posay Pigmentclar SPF 30) en nacht (Shisheido Bio-Performance LiftDynamic Cream) beter op. De laatstgenoemde volle en voedende crème gebruik ik trouwens als nachtcrème en heb ik – ondanks dat ik er heel zuinig mee ben geweest – bijna opgebruikt. Dit is mijn duurste (en fijnste) crème ‘ever‘. Ik ben bang dat ik niet heel snel een nieuw exemplaar zal kunnen aanschaffen. Wat jammer is, want ook daarvan voel ik echt het effect op mijn (ouder wordende) huid.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2
Lucky me. Deze zeer luxe crème ter waarde van 125 (!) euro won ik via het tijdschrift JAN

Meningen zijn er altijd. Wat haal je er zélf uit? Iets met beauty findings

Er zijn tegenstanders en voorstanders van het altijd maar smeren met een SPF. Volgens tegenstanders is het juist belangrijk om wat zonlicht op je – onbeschermde – huid te laten komen. Want vitamine D is iets wat belangrijk is. Ook zeggen sommigen dat je met altijd maar met een SPF smeren een allergie kunt ontwikkelen. Voor- en nadelen dus. In mijn geval smeer ik (met mate en soms juist extra goed) het liefst wel met een SPF. Ik zie namelijk echt resultaat met het minder donker worden van mijn pigmentvlekken.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2
Altijd lastig fotograferen, want de belichting is net even wat anders. Toch zie je heel goed het verschil in intensiteit met de voor-foto (toen ik net begon in oktober met de Pigmentclar) en de na-foto (een paar maanden later)

Een bodylotion voor het hele gezin, maar dan echt!

Een ander product wat ik destijds in mijn goodiebag vond na het eerder genoemde event van Vichy is de Lipikar Lait van La Roche-Posay. Een bodylotion geschikt voor het hele gezin. Maar dan ook echt. Baby’s, kinderen, volwassenen maar ook ouderen (wordt daadwerkelijk zo vermeld) hebben hier baat bij. En dat klopt. We hebben de proef op de som genomen en met zijn drietjes hebben we de bodylotion – tevens geschikt voor een heel gevoelige huid – dagelijks gebruikt. Waar mijn man eerst nog wat aarzeling voelde (want zijn eigen bodylotion – speciaal voor mannen – was zo fijn) was hij al vrij snel om. Het is gewoon ook handig. Een handige pompflacon in de badkamer, waar we alledrie gebruik van kunnen maken.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

De geur is heel mild. De substantie heel prettig en zacht. Het merk La Roche-Posay staat bekend om de kalmerende en beschermende eigenschappen (deze bodylotion bevat onder andere cold-cream, voedend karitéboter en thermaal water van La Roche-Posay).

Beauty findings, last but not least

Mijn laatste finding is ook heel fijn. Prachtige make-up van het Deense merk Sandstone. De oprichter – Jesper Hansen, vader van drie tienerdochters – maakte zich bezorgd over de effecten van reguliere make-up producten. Hij heeft zelf een parfum-allergie ontwikkeld en wilde niet dat dit ook zijn dochters zou overkomen. Zijn grote droom was om een complete lijn huidvriendelijke make-up producten te ontwikkelen (100% vrij van parfum en parabenen). En dat is gelukt!

Sandstone Skandinavia, 100% vrij van parfum en parabenen

Je ziet hieronder overigens slechts een selectie, want het assortiment bevat meer dan 157 verschillende producten. De producten bevatten allemaal het logo van ‘AllergyCertified’. De uitzondering is de lippenstift. Deze bevat 0,5% vanille extract (een lage kans op gevoelige reacties. Maar het moet wel vermeld worden). Zou dat er overigens niet in zitten, dan smaakt de lippenstift niet lekker.

Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2

Iets met Dermatitis Perioralis en eczeem rond mijn ogen

Natuurlijk wil ik deze producten – ik heb ze ontvangen tijdens mijn bezoek aan de stand van Parfumvrij, waar ik overigens ook de presentaties van oprichter van Sandstone Skandinavia, Jesper Hansen en toxicoloog Ewa Daniéls van het Deense AllergyCertified mocht bijwonen – heel graag uitproberen. Helaas moet ik daar heel even mee wachten, want kampte ik vorig jaar winter nog met een heel vervelende Dermatitis Perioralis die ruim 9 maanden aanhield. Deze winter ben ik ‘verblijd’ met een vervelende eczeem rondom mijn ogen. Denk aan kloofjes die maar open blijven gaan. Rode huid, rimpels gevuld met vocht in combinatie met jeuk. En je begrijpt dat ik heel erg uitkijk naar de zomer (en serieus overweeg om voortaan te gaan overwinteren in een warm land).

Zomer, waar blijf je nou?

En vergeet ik toch bijna te vertellen over de wel heel fijne zonnebrandcrème van La Roche-Posay die klaarstaat voor begin zomer om uitgebreid te testen: Anthelios XL (SPF 50). Want als er een ding is wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is dat wel dat je jouw huid (en die van je kinderen) héél goed moet beschermen tegen de zon. “Ja maar vroeger Rory, toen mochten we zonder zonnebrand in de zon spelen“. Of: “Maar mijn ouders hebben mij nooit ingesmeerd“. Can be. Maar we leven letterlijk in een andere tijd nu. Het klimaat is veranderd. De zonkracht misschien ook wel. Ik geloof in ‘better safe than sorry‘. En natuurlijk, alles wat ’te’ is, is niet goed. Vind je eigen balans hierin.

Wat vinden jullie? Op naar een ‘beauty findings rond je veertigste levensjaar #3’? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]