Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

In Lifestyle by Roryblokzijl9 Comments

Waarom ik dat zo zeg? Ik moet met enige regelmaat terugdenken aan onze vakanties – per vliegtuig – naar verre bestemmingen, waar ik altijd en eeuwig kijk en luister naar de veiligheidsinstructies van de stewardess. Toen hadden we nog geen kind, maar het viel mij wel op dat altijd werd gezegd dat je eerst goed voor jezelf moest zorgen en dan pas voor je kind. En eigenlijk is dat ook wel heel logisch (ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo).

Goed voor jezelf zorgen

Aldus de insteek voor dit artikel. Want ik zou eigenlijk best weleens wat vaker goed voor mijzelf mogen zorgen. Ook ik – ik denk terug aan mijn moeder – heb de neiging om te ‘zorgen’ voor de ander. Eerst de anderen en dan kom ik pas. Dat moet anders. Maar hoe doe je dat dan precies? Dat voor jezelf zorgen? In mijn geval heb ik echt tijd voor mijzelf nodig. Door alle werkzaamheden aan de blog en de advertentieverkoop die ik inmiddels voor Moesson, hét Indisch maandblad verricht blijft er nu eenmaal – naast huishouden, zorg voor ons kind en mijn ongoing opruimproject – erg weinig tijd over.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Hoe doe je dat dan precies?

Ik probeer in ieder geval iedere dag een uurtje de tijd te nemen voor daadwerkelijke beweging (los van het heen en weer naar school lopen). Dat kan de ene dag een yoga work-out (alles online) zijn, de andere dag juist buikspieroefeningen. Bijna altijd doe ik een geleide meditatie van een minuut of vijf (langer is echt niet nodig om goed te kunnen mediteren. Het mág wel, maar het hoeft niet). En los daarvan kom ik eerlijk gezegd vrij weinig aan mijzelf toe. Lezen vind ik ook essentieel, alleen lukt dat nagenoeg alleen maar een paar minuten voor het slapen gaan.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is ook kijken naar de mooie momenten in je werk

Dat is dan ook weer het mooie van het (blog)werk dat ik doe. Met enige regelmaat mag ik mooie events bijwonen waar ik heel blij van word. Op zich is en blijft het ook werk, omdat je druk bezig bent met fotografie, alvast mooie captions bedenken en alles wat er nog meer bij komt kijken. Maar eerlijk is eerlijk. Het is ook genieten. Bijpraten met collega’s, de leuke mensen van het PR-bureau en natuurlijk nieuwe mensen leren kennen van de locatie, het event, het merk.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Pop-up restaurant De Maaltuin in de koninklijke tuinen van Paleis Soestdijk

Zo was ik onlangs bij een wel heel bijzonder en zelfs koninklijk event, dat plaatsvond in de koninklijke tuinen van Paleis Soestdijk! Deze tuinen waren het decor van het pop-up restaurant De
Maaltuin. Dat was oprecht genieten van een heel bijzondere beleving in een royale ambiance. En voor mij een soort van déjà-vu. Ik was zelf nog niet eerder in Soestdijk geweest, maar ik heb als kind wel kennis mogen maken met Koningin Beatrix en Prins Claus. Als ik bij Paleis Soestdijk wandel, dan moet ik daar aan terugdenken.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Iets met straattekenwedstrijden

Ik was (ok, en ben) namelijk heel goed in kleuren en tekenen. Vroeger deed ik heel frequent mee aan wedstrijden en ook straattekenwedstrijden hoorden daarbij. Ik won bijzonder vaak de eerste prijs in onze wijk (Oog in Al in Utrecht) en die keer – ik was 10 jaar oud – mocht ik daardoor zelfs meedoen aan de extra wedstrijd in de Jaarbeurs. Daar tekende ik geheel spontaan Koningin Beatrix omdat zowel zij als Prins Claus op bezoek zouden zijn in – diezelfde – Jaarbeurs voor het een en ander. Ik had alleen geen idee dat ze ook bij de tekenwedstrijd zelf aanwezig zouden zijn.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Hallo, ik ben Prins Claus

Totdat ik op een gegeven moment op mijn schouder werd getikt. Het was Prins Claus en hij wilde zich graag aan mij voorstellen. Terwijl ik met hem aan het praten was kwam Koningin Beatrix aanlopen. Ze was heel geïnteresseerd in mijn tekening en nog meer toen ik met de bravoure van een tienjarige vertelde dat ik haar had getekend, maar dan “eindelijk” eens met een ander kapsel. Ai, de eerlijkheid van een kind. Maar wel een onvergetelijke ervaring.

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Horecabeleving to the max met De Maaltuin

Afijn, meer on topic. Horecabeleving ‘De Maaltuin‘ vindt sinds 2016 plaats op bijzondere plekken als kastelen, paleizen, musea of botanische tuinen. En onlangs dus in de tuinen van Paleis Soestdijk. Heel gaaf omdat je tegelijkertijd een voorproefje kon krijgen van de hedendaagse kunsttentoonstelling Voorlopers (aanrader!). Het 5-gangen diner vindt plaats in de avond maar wij mochten vooraf genieten en overdag proeven van een 3-gangenlunch aan de lange eettafels in de kassen op het landgoed.

Genieten!

Wat een combinatie biedt de Maaltuin: kunst, spoken word, een uniek en culinair diner en er werd ook gesproken over silent disco! De chef had zich voor het menu laten inspireren door de kunstexpositie Voorlopers, ingrediënten uit het seizoen en de bijzondere architectuur van het paleis. De gerechten werden begeleid door een bijpassend drankarrangement van wijnen en mocktails. Heel goed, ook dat laatste!

Goed voor een ander zorgen, maar ook voor jezelf

Made By Holland

Heb je trouwens gehoord van de toekomstplannen voor Paleis Soestdijk? Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. In 2025 opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform, podium en landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het publiek. Goed om te weten.

Heb jij mooie herinneringen aan ons Koningshuis? En welke locatie van De Maaltuin zou jij willen bezoeken?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Door een heerlijk diner, gerechten met een verhaal en live muziek ervaar en ontdek je het
bijzondere en verborgen verhaal van de locatie. Waar vinden nu de aankomende edities van De Maaltuin plaats?
Vliegbasis Soesterberg 9 juni – 10 juli
Maritiem Museum 16 juni – 17 juli
Muiderslot 4 augustus – 4 september
Trompenburg Tuinen 11 augustus – 11 september

 

Voor dit mooie koninklijke event ben ik uitgenodigd

 

Uitgelichte foto: made by Mariette van ‘Over Eten Gesproken’

Foto’s 1, 2 en de laatste: made by ‘Kaylee Fotografeert

Foto 5: made by Mariska van ‘Marvelousz’