Je leven verandert

In Zwanger! by Roryblokzijl2 Comments

 Je leven verandert

Altijd een ontzettend druk sociaal leven gehad en dan ineens…is dat weg. Dat is mij overkomen na de geboorte van mijn dochtertje. Voorheen werkten mijn man en ik allebei in Amsterdam (ik werkte in het centrum) en dus gebeurde het regelmatig dat we even een hapje gingen eten na het werk. Of een drankje doen. Sowieso waren er veel (werkgerelateerde) borrels, afdelingsuitjes, ‘heisessies’ of cursussen. We hadden alle vrijheid om zomaar een weekendje weg te boeken, gewoon omdat we daar zin in hadden. Een extra vakantie was ook zo geregeld. Dansen deed ik regelmatig.

Werkdruk

Aan de andere kant was daar ook de enorme druk van het moeten presteren. Hele lange werkdagen. De ontzettende vermoeidheid die bijna niet meer weg ging. Haat en nijd tussen collega’s onderling. Pauzes die niet mochten worden genomen, want te druk. Overwerken was heel normaal. Om 18.00 uur weg gaan was zo ongeveer abnormaal. Tja, dan schiet het ook niet op om in hartje Amsterdam te werken, als je er niets mee kan.

Zwanger op je veertigste

En dan ineens raak je zwanger. Op je veertigste. En alles verandert. Het is een wonder en een geschenk en alles moet wijken. Je lichamelijke conditie – sterk verminderd door jarenlange stress en werkdruk – is toch wat minder dan op je twintigste. Gelukkig heb ik altijd gesport, dat is een grote pre. In beweging blijven is een van de beste dingen die je kan doen. En heel gezond eten. Op zich deden we dat al redelijk, maar ik heb toendertijd een enorme fruit-fetish ontwikkeld. Geestelijk en fysiek ben je alleen maar bezig met het kleine hummeltje wat aan het groeien is in je buik. Langzaam maar zeker kom je in je eigen (kleine) cocon terecht waarin letterlijk niets er meer toe doet, behalve je kind.

En daar is de baby!

Weer een flinke stap verder is dan uiteindelijk daar je langverwachte baby…en ineens bevind je je in een compleet andere wereld waar nooit iemand je over heeft verteld. Mensen hebben het alleen maar over genieten, “geniet ervan”, “dit is een prachttijd” en “voor je het weet zijn ze groot”. Maar niemand vertelt over de twaalf (!) voedingen die je op een dag kunt hebben. Dat dat je leven is op dat moment in die 24 uur. Dat er soms tussen een voeding maar 2 uurtjes zit waarin je dus in slaap moet vallen; wat dan natuurlijk niet lukt. Een loodzware periode dat eerste jaar. Je begrijpt dat een sociaal leven er totaal niet meer in zat. In etappes vertel ik jullie graag meer hierover.

je-leven-verandert

Kind of geen kind, baan of geen baan, hoe is jullie sociale leven?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl