How to stay in shape

In Shape by Roryblokzijl1 Comment

Shape

How to stay in shape. Dat is toch wel iets wat mij bezig houdt. Als je twintig bent is het toch makkelijker om ‘in shape’ te blijven. Dat wil zeggen, je kunt meer eten, drinken, uitgaan en er met veel minder slaap en sport toch ‘fris’ uit blijven zien. Naarmate je ouder wordt is dat gewoon lastiger en moet je er harder voor werken. Natuurlijk is het ook een kwestie van genen (ik ben gezegend met Indische genen, van mijn moeders kant), levensfase en toch ook doorzettingsvermogen.

Ik vind het belangrijk om geen oordelen te hebben en puur op basis van mijn persoonlijke ervaringen te vertellen hoe ik het zelf doe. Het zou leuk zijn als je er wat van oppikt of in ieder geval geinspireerd raakt.

Sporten

In shape blijven dus, hoe doe je dat? Toen ik nog werkte was het door mijn zware, tijdrovende functie nagenoeg onmogelijk om ’s avonds te sporten. Ik had er simpelweg de tijd niet voor (rond 20 uur thuis was eerder regel dan uitzondering) en ook zeker de puf niet. Bijna 12 uur op een dag aanwezig zijn op je werk nekt je na een aantal jaar. Dus kwam ik uit op niet vaker dan twee keer in de week mijzelf naar de sportschool te dirigeren.

Nu scheelt het wel als je sporten leuk vind. Ik ga dan niet aan de fitnessapparatuur hangen, maar ga heel graag naar groepslessen zoals Zumba, Insanity, Body Shape. Gewoon omdat ik dol ben op opzwepende muziek en ik het gevoel heb dat je met sporten in een groep elkaar stimuleert.  Los daarvan doe ik al heel lang, misschien wel sinds mijn twintigste iedere ochtend ‘even’ 60 buikspieroefeningen en druk ik mijzelf 20 keer op. Gewoon op bed. Meegenomen in het drukke ochtendritueel.

Dansen!

En verder ben ik ontzettend dol op dansen. Uitgaan dus. Naar clubs. Niet om te drinken (ook al is een wodka lime, niet meer dan twee want ik rijd altijd, heerlijk) maar om lekker te dansen. Mijn allerbeste vriendin en ik deden dat iedere maand, sinds de geboorte van mijn dochtertje is de frequentie wel verminderd. Maar na een opstartperiode van helemaal niets gaan we toch zeker een keer in de drie maanden een dansje doen. Lekker om 23 uur er al zijn, zodat we de dansvloer voor onszelf hebben en dan heerlijk drie/vier uur achter elkaar dansen, serieus!

Heerlijk, zowel het sporten als dansen geven mij een enorme adrenalinestoot. Mijn energielevel is dan weer helemaal omhoog gegaan en ik kan er de dagen erna gewoon weer tegenaan. Tja, als je niet voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?

Natuurlijk heeft een positieve levensinstelling (genieten!) en een goede gezichts- en lichaamsverzorging ook invloed. Waarover later meer.

image

Wat doen jullie om ‘in shape’ te blijven? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl