Uitstelgedrag, herken jij dit ook?

In Lifestyle by Roryblokzijl24 Comments

Uitstelgedrag, ik weet er alles van. Zoals je weleens hoort bij andere mensen dat ze al een jaar of tien in hun nieuwe huis wonen en er nog steeds een peertje aan het plafond hangt. Zo heb ik dat met een van de gordijnen in onze woonkamer. We hebben destijds de gordijnen op maat laten maken, maar al vanaf het begin hing er een draadje los in de zoom. Kleine moeite om dat te maken zou je denken. Zo niet voor mij.

Uitstelgedrag: “Ja maar, dan moet ik hélemaal naar boven

Ik moet dan ‘helemaal naar boven’ om de naaidoos te pakken. Mijn stofschaar, de juiste naald, de juiste draad. Dan moet ik het gordijn van de rails af halen. Of ik had het gordijn natuurlijk gewoon op kunnen tillen. Dat had ook gekund. Maar ja, ik had er geen zin in. Even wachten. Andere keer. Een schoolvoorbeeld van uitstelgedrag denk ik zo? Ondertussen ging ik ze wel minimaal een keer per jaar wassen. En wat gebeurt er dan?

Iets met een zoom met een steeds groter gat

Juist, bij het wassen wordt het draadje – dat toch al los zat – keer op keer langer en langer. Gevolg: er ontstond een steeds grotere opening in de zoom. En nu (ja, ik weet het. Bijna 18 jaar later) hangt de zoom van dat ene gordijn bijna helemaal los. En negeer ik het inmiddels. Opknappen van dingen? Het is niet echt mijn ding. Ik ben meer van het uitstellen. Had ik je ook al verteld dat ik – toen ik zwanger was – een losgeraakt knoopje ging bevestigen aan een overhemd van H.?

Sorry schat, er zit een gat in je overhemd

Ik weet serieus niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar voor ik het wist zat het knoopje er nog steeds niet aan, maar had ik wel een joekel van een gat geknipt in het jukstuk (achterkant bovenaan, onder de kraag) van zijn overhemd. Hij heeft het erna nooit meer gevraagd. Dat gezegd hebbende is ook daar steeds meer uitstelgedrag ingeslopen. Sokken die moeten worden gestopt, knoopjes die moeten worden vastgezet, de gordijnen op de eerste verdieping waar ik nog éven wat vlieseline moest instrijken en een zoom in moest maken? We leven inmiddels tien jaar na dato en ik heb deze dingen nog steeds niet gedaan.

Verduisterend? Nou nee

Dat is overigens echt nog wel een dingetje. Op de eerste verdieping hebben we drie slaapkamers aan de tuinzijde met openslaande deuren. Onze tuin ligt op het zuidwesten en dus komt er behoorlijk wat zonlicht binnen schijnen. Daardoor kan het op zonnige dagen behoorlijk warm worden in de slaapkamers. Daarom wilden we graag verduisterende gordijnen. De eerste poging (licht verduisterende gordijnen aan de rails) had niet het gewenste effect. Want natuurlijk was het nog hartstikke licht in de slaapkamers. We misten toen jammer genoeg de informatie ‘half’-verduisterend en het was nog steeds te licht.

Geen uitstelgedrag: een douchestang in de koof

Onze uiteindelijke oplossing was om een douchestang in de koof van de openslaande deuren te plaatsen en daar een soort van verduisterend gordijn van een Zweedse gigant in te plaatsen. In de hoop dat half-verduisterend en half-verduisterend zouden resulteren in ‘geheel verduisterend’. Helaas. Een stuk beter, maar nog steeds niet optimaal. Plus die zomen hè. Ook dat heb ik nog steeds niet gedaan. Dit kan anders. Maar hoe? Door jezelf online goed te oriënteren.

Voordeelgordijnen

En zo kwam ik terecht bij Voordeelgordijnen, een online aanbieder met goede reviews. Ik vond daar verduisterende gordijnen met een lichtdichtheid van 96%. Dat betekent volgens mij dat het bijna helemaal donker zal zijn in de kamer. En je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor een extra verduisterende voering. Zo hoef je ook niet persé voor zwarte (of héle donkere) gordijnen te kiezen, maar kun je ook gaan voor een mooie lichte tint als ecru, zand of taupe.

Geen uitstelgedrag: onze wishlist

We zijn momenteel bezig om een voor een de verbeterpunten in ons huis aan te pakken. Nadat de ijskast het begaf, zei de bakoven ook nog eens ‘poef’ en ging kort daarna ook onze droger helaas stuk. Best behoorlijk wat uitgaven dus, waardoor we ook echt even goed moeten kijken wat we wanneer gaan aanpakken. Naast een nieuwe tussendeur (tussen de gang en woonkamer) staan goede verduisterende gordijnen voor de slaapkamers op de eerste verdieping dan ook hoog op onze wishlist.

Merk jij dat je – in de loop der jaren – moet beginnen met opknapklusjes in huis? En waar geef jij voorrang aan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer