Chanel for everyone

In Persoonlijk by Roryblokzijl7 Comments

Chanel for everyone

Chanel for everyone. Niet zomaar een loze kreet. Nee, echt een belevenis! En wát voor een. Een belevenis om nooit te vergeten. Ik had namelijk gereageerd op een oproep van het Gemeentemuseum (Den Haag) op Facebook. Een oproep waarbij je aan moest geven waarom juist jij de meest geschikte persoon zou zijn om te poseren in een origineel vintage Chanel jasje. Helder, duidelijk en met name heel spontaan heb ik mijn beweegredenen gepost…en ik werd geselecteerd, samen met nog een paar anderen! 

Chanel: de legende

15 december was de dag. Heerlijk, een dagje erop uit, in mijn eentje. Op naar het Gemeentemuseum in Den Haag voor de Chanel for everyone-shoot. Fotografe Robin de Puy, stylist Maarten Spruyt, visagiste Bianca Fabrie en Rachid Naas (productie) stonden ons op te wachten.

Natuurlijk was ik een uur te vroeg. Maar dat gaf mij ruimschoots de tijd om nog even door de tentoonstelling ‘Chanel: de legende’ heen te lopen. Omdat de fotostudio was ingebouwd in dezelfde ruimte kon ik ook nog even stiekem kijken hoe alles in zijn werk ging. Enthousiast vertelde ik iemand dat ik ‘next’ was voor de fotoshoot. En wat bleek? Zij  was vlak vóór mij gefotografeerd!
Chanel for Everyone

Modellenwereld

Heerlijk om zo vooraf ervaringen en informatie uit te kunnen wisselen. Ik heb best wel eens fotoshoots gedaan, maar hé, ik ben geen Doutzen. Spannend! Afijn, terwijl ik onder handen werd genomen door de visagiste (wat is dat toch hemels) keek ik wat om mij heen en zag tot mijn verbazing een prachtige zwart-wit foto van iemand die ik dacht te herkennen.

Een gesprek met Rachid bracht uitkomst. Dit was inderdaad Patricia Janssen, in vintage Chanel. Een Indisch meisje waar ik – toen ik twintig was – erg tegen opkeek. Patricia en Monique Klemann (destijds een model) waren de modellen waar ik mij enorm mij identificeerde. Zij waren mijn grote voorbeelden.
Chanel for Everyone

History repeats itself?

En ook al ben ik dan nooit model geworden. Toch is het zo ontzettend bijzonder dat ik hier nu, twintig jaar na dato –  met zicht op de prachtige foto van een inmiddels oudere, maar nog net zo mooie Patricia – zelf model sta. Op een podium, mooi opgemaakt en gestyled, in een vintage Chanel jasje. Wat een luxe en wat een rijkdom. Zo voelt dat op zo’n moment.
Chanel for Everyone

Indische genen

Ik wilde dat mijn Indische Oma dit had kunnen zien. Gisteren kreeg ik de foto toe gemaild. Grappig genoeg herkende ik mijzelf eerst niet. Toch wel heel bijzonder hoe Robin (de fotografe) mij vast heeft weten te leggen. Ik riep het tijdens de shoot al en nu weer. Ik heb er echt nog nooit zo Indisch uitgezien. En dat uitgerekend in een vintage Chanel jasje. Wat een ervaring en wat een mooie herinnering. Echt iets om later aan mijn dochter te vertellen.

Wat vinden jullie van deze foto? Herkennen jullie mij nog wel?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl