Iets nieuws ontdekken

In Lifestyle by Roryblokzijl2 Comments

Iets nieuws ontdekken

Iets nieuws ontdekken. In iedere fase van je leven doe je dat wel. In het begin (want dan is alles nieuw en spannend) ontdek je wel iedere dag iets nieuws. Je eerste keer uitgaan, je eerste keer examen of tentamens doen, je eerste weekendbaantje, je eerste baan, je eerste vakantie alleen of met vrienden. Teveel om op te noemen. Wat een spannende ontdekkingsreis is dat eigenlijk, zo in het begin van je leven. 

Is dit het nou?

Dan komt er geleidelijk aan een moment dat je eigenlijk (bijna) alles wel een keertje hebt gedaan. De vakanties worden misschien langer of je gaat verder weg. Je krijgt je tweede of je derde baan. Je verhuist naar een ander huur- of koophuis. Het is nog steeds spannend, maar het nieuws is er wel een beetje af. Natuurlijk is het ook wel wat je er zelf van maakt. Als je dingen niet als vanzelfsprekend ziet en blij bent met wat je hebt, dan blijf je het ook zien als iets nieuws.

Ontdekken, ervaren, genieten

Goed beschouwd blijf je je hele leven min of meer ontdekken, ervaren, genieten, leren en verder gaan. Dat is het mooie van ouder worden. Maar natuurlijk begrijp ik dat de sleur er soms een beetje inschiet. Dat je niet iedere ochtend vol positieve spanning naar je werk gaat. Dat je niet met trillende benen wacht op die speciale klus. Dat je niet iedere avond in je meest prachtige outfit staat te koken.

Met verwondering kijken

Dat is dan ook het mooie van op latere leeftijd moeder worden. Eigenlijk heb je al heel veel meegemaakt, maar door je kind leer je weer met verwondering naar de kleine mooie dingen in het leven te kijken. Iets nieuws. Je kind zorgt ervoor dat je een pas op de plaats maakt. In plaats van doorjakkeren en haasten word je gedwongen om stil te staan – letterlijk soms – en met aandacht te kijken door de ogen van je kind.

Stap uit je dagelijkse routine

En hoe pas ik dat dan toe in het dagelijkse leven? Ik heb wel eens gelezen dat je eens met je andere hand je tanden moet poetsen. Dat haalt je even uit je dagelijkse routine, misschien zelfs wel uit je comfortzone, en doet je weer ervaren hoe iets nieuws aanvoelt. Klinkt goed, maar ik zoek het meer in andere dingen. Eens een keer een sportles volgen waar ik van te voren dacht niets mee te hebben (bodyshake, body pump). Of eens een keer alleen uitgaan. Toch weer een keer een andere ervaring. Het klinkt simpel, maar het is gewoon spannend om iets nieuws te doen.

Iets nieuws ontdekken

Stap jij wel eens uit je dagelijkse routine? En wat doe je dan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl