Online boekhouden, hoe werkt het en waarom is het handig

Online boekhouden, hoe werkt het en waarom is het handig

In Lifestyle by Roryblokzijl22 Comments

Je administratie doen, boekhouden. Ik heb het over een taak die natuurlijk heel belangrijk is voor iedereen. Maar wist je dat – als je een eigen bedrijf hebt – het juist ook heel belangrijk is om je boekhouding goed bij te houden? Iets met inzicht hebben in je financiën en natuurlijk ook voldoen aan de belastingwetgeving. Dat geeft rust. Belangrijke zaken waar je zelf niet altijd per se kaas van hebt gegeten. Ik niet in ieder geval.

Of ik mijzelf bezig wil houden met boekhouden?

Dat zeg ik nu wel, maar weet je dat ik in een grijs verleden (ik was geloof ik twintig jaar) assistent van een boekhouder ben geweest bij een bedrijf dat herenjacks importeerde en verkocht? Ja, ik werkte destijds in het Berghaus gebouw, dat onderdeel uitmaakte van het World Fashion Center in Amsterdam. Ik was gestopt met mijn opleiding (MTS voor Mode en Kleding is geen standaard keuze na het behalen van je Atheneum-diploma) en mijn vader vond dat prima (mijn moeder absoluut niet trouwens, maar dat is een ander verhaal), als ik dan maar wél ging werken.

De eenvoudige klussen deed ik best goed

Ik heb dit werk ongeveer een jaar gedaan en volgens mij deed ik het best goed (de klussen dan als ‘assistent van de boekhouder’). Zoals facturen inboeken (ik kon dat heel snel doen), debiteuren en crediteuren nabellen, uitzoek-werkjes, dat soort dingen. Ik ben nu eenmaal een ‘pietje precies’ en dat komt als administratief medewerker heel goed van pas. Maar taken zoals een balans opmaken, of een verlies- en winstrekening opstellen? Als twintiger kon ik daar niet zoveel mee.

It’s all about the nineties

Ik heb het dan ook over de jaren negentig trouwens. And let’s face it. In het verleden was boekhouden best ingewikkeld en tijdrovend. Ik zag het weleens bij ooms en tantes met hun administratie. Je moest je administratie bijhouden in een fysiek boekhoudprogramma of juist in een ingewikkelde spreadsheet. Soms was het helemaal niet overzichtelijk en fouten maak je dan denk ik heel snel. Zeker als je het alleen moet doen (als je een zelfstandig ondernemer bent en niet de financiële middelen hebt om alles uit te besteden).

“Boekhouden met een glimlach!”

Afijn, tegenwoordig kun je dus eenvoudig online boekhouden. Met een online boekhoudprogramma kun je jouw administratie relatief eenvoudig en ook snel bijhouden. Maar hoe werkt het dan? Een online boekhoudprogramma is eigenlijk simpel gezegd een softwareprogramma waarmee je in nog geen tien minuten per maand je hele administratie kunt doen. Ik heb het nu specifiek over het online boekhoudprogramma van Jortt. Het is gemakkelijk in gebruik, je krijgt persoonlijke support én… je mag het gratis 30 dagen uitproberen. Kijk, daar houd ik van.

Hoe werkt het?

Denk aan handigheden als een bankkoppeling met alle Nederlandse banken (en met meer dan 60 apps). Ik kijk zelf (er zijn meerdere opties) naar het boekhoudprogramma voor ZZP’ers / voor ondernemers met een eenmanszaak. Deze optie kost je € 17,50 per maand en daar zit al heel veel in. Wat voor mij een groot pluspunt is? Dat zaken als een elektronische belastingaangifte en een gratis automatische bankkoppeling in dit pakket verwerkt zijn. Aandachtspunt – voor mijzelf – is dat ik (nog) geen zakelijke rekening heb en dat maakt het wel iets gecompliceerder. Maar ook daarover kan ik mij inlezen op de heldere en duidelijke site van Jortt.

Waarom is online boekhouden eigenlijk handig?
  • Het is goedkoper dan het te moeten uitbesteden.
  • Het is gemakkelijker en sneller dan fysiek je eigen boekhouding te doen (veel minder uitzoekwerk als je ziet wat er allemaal geautomatiseerd is).
  • Het programma belooft dat je in nog geen 10 minuten per maand je administratie kunt doen.
  • Het is overzichtelijk.
  • Het is betaalbaar (Jortt biedt een aantal aantrekkelijke mogelijkheden).
  • En wist je ook dat je heel eenvoudig bezig kunt zijn met een voorheen best gecompliceerde taak als offertes en facturen maken? Ik ben zelf gewoon (nog) niet zo technisch, dus alles dat het leven van een ondernemer kan vereenvoudigen is fijn.
Wat zegt Jortt?

Maar er is nog meer mogelijk! Op de site van Jortt vind je een heel handige uitleg voor als je een eigen  webshop wilt starten: “Start je eigen webshop en begin gelijk met de verkoop. Je klanten betalen via iDeal, verzenden doe je via PostNL en je boekhouding is gelijk verwerkt. Binnen een paar minuten is je winkel live en ben je klaar voor de eerste verkoop“.

De webshop heb ik dan zelf niet (maar jij misschien wel?), maar het zelfstandig ondernemerschap biedt zeker zo zijn uitdagingen. En alles dat het administratieve deel voor mij als ondernemer makkelijker kan maken is mooi meegenomen.

Hoe doe jij je boekhouding? En heb jij al eens van Jortt gehoord?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Jortt heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel