Herinneringen aan mijn witte Nikes van vroeger …

In Lifestyle by Roryblokzijl15 Comments

Mijn allereerste witte canvas Nikes? Van vroeger? Ja, het zit zo. Ooit – het lijkt inmiddels wel een eeuw geleden – heb ik een tekenwedstrijd gewonnen. En mocht ik als 9-jarige – samen met mijn moeder – naar Florida. De hele groep winnaars en winnaressen werden meegenomen op een heuse trip in Orlando. We bezochten veel attractieparken met als ‘main event‘ Disneyworld!

Een tekenwedstrijd winnen en naar Florida gaan

Wat een prijs om te winnen hè? Dat was nogal wat. Zeker voor die tijd. Met een grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij naar Atlanta vliegen, in een van de grootste vliegtuigen die er destijds waren. We kregen een maaltijd met echt bestek en mochten gewoon de cockpit in. Vanaf Atlanta (het is zo lang geleden maar ik weet het nog precies) vlogen we met een kleine DC-10 (vraag mij niet welke luchtvaartmaatschappij) door naar Orlando.

Van motel naar pretpark naar shopping mall

We logeerden in een echt ouderwets Amerikaans motel. Gingen lekker uit eten (als Nederlanders werden we argwanend bekeken omdat Nederlanders er destijds om bekend stonden dat ze kauwgom onder de tafels plakten – raar maar waar) en bezochten allerlei andere leuke dingen zoals pretparken en een echte huge shopping mall. Het fenomeen ‘shopping mall’ was toen (ik heb het over de jaren 70) nog niet zo bekend als nu. Dus het was heel normaal om daar echt tijd voor uit te trekken.

Mijn allereerste Nikes ever!

Mijn meest levendige herinnering aan de desbetreffende mall? Ik mocht mijn aller, allereerste Nikes ever uitzoeken van mama. Een supermooi, eenvoudig en tegelijkertijd prachtig model. Iconisch nu bijna als ik terugkijk. Vintage. Wit canvas met een prachtige blauwe swoosh (dat is de benaming voor het Nike logo). We zijn zelfs nog terug gegaan omdat ik een maatje te klein had gekocht. Toen was het dus al zo, dat je Nikes altijd een maat groter moet aanschaffen. Die specifieke schoenen, sneakers, gympen, echte Nikes! Ben ik nooit meer vergeten.

Nikes voor de sportschool

Dat was het moment dat mijn liefde voor Nikes – het merk Nike – begon. Die verder is aangewakkerd doordat ik altijd ben blijven sporten op specifieke Nikes, geschikt voor mijn sportlessen. Want dat is ook heel fijn. Voor hardlopen, aerobicslessen, danslessen. You name it. Overal is een geschikt model voor. Op een blauwe maandag heb ik nog eens gesolliciteerd bij het hoofdkantoor van Nike in Hilversum (en helaas werd ik niet aangenomen). Dat leek mij wel wat. Werken in het kloppend hart van mijn favoriete sneakermerk.

Op mijn wishlist: Nike Air Max 97 (Essential)

Als ik heel eerlijk ben is het wachten nog op het moment om mijn momenteel favoriete sneakers aan te schaffen. Door omstandigheden zit dat er nu nog even niet in. Maar ze staan hoog op mijn wishlist. Waar ik het over heb? De Nike Air Max 97! En dan specifiek over de ‘Nike Air Max 97 Essential’ hieronder. Waarom? Het is alsof verleden en heden gemixt zijn tot een heel toegankelijk, maar toch bijzonder ontwerp. Het model is bijna legendarisch te noemen.

Herinneringen aan mijn witte Nikes van vroeger ...
Deze Nikes vind je op de site van Sportshowroom!

Eigenschappen versus wat ik zelf mooi vind

Je kan kijken naar de eigenschappen zoals een comfortabele demping over de hele lengte van de schoen. Of dat je de pasvorm kunt aanpassen (echt waar? Yep, met het innovatieve vetersysteem). Liever kijk ik naar het uiterlijk, omdat ik het fijn vind om een schoen te hebben die bij mij past. In dit geval: een paar bijzondere Nikes die passen bij mij en mijn stijl. De ene keer is dat chique met stiletto heels, soms weer casual met biker boots of juist comfortabel en toch trendy met … je raadt het al. Deze Nikes… (de naam van de kleur trouwens: Psychic Pink. Briljant!). Al neig ik ook wel naar de andere kleur (University Blue) omdat die mij doen denken aan mijn allereerste paar.

Herinneringen aan mijn witte Nikes van vroeger ...
Blauw, blauw, ik hou van jou

History of these Nikes

Wist je trouwens dat deze revolutionaire Air-Sole unit voor het eerst in 1978 werd gebruikt in Nike schoenen? En dat de Nike Air Max 1 in 1987 het levenslicht zag? Oh ja, met die zichtbare luchtkamer in de hak. Dat was nogal wat. Destijds hadden we thuis niet de middelen om mij dit soort sneakers te kunnen geven. Daarentegen heeft het ook wel wat om te kunnen sparen voor iets wat je heel mooi vindt. Nieuwsgierig naar alle andere modellen van de Nike Air Max 97? Kijk eens op Sportshowroom.nl. Daar vind je alle modellen en zijn de aanbieders helder en duidelijk gecategoriseerd (op soort en merk).

Wat is jouw favoriete sneakermerk? En waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer