Een allergie? Die bouw je op

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle, Opvoeding, Ouders by Roryblokzijl15 Comments

Iets wat ik de afgelopen jaren helaas zelf heb mogen ervaren. Een allergie, die bouw je in de loop der jaren op. In de koudere periodes (herfst / winter) ontwikkel ik een droge, schilferige huid die jeukt en ‘werkt’. Ik probeer mijzelf in de hand te houden, maar ik merk dat ik bijvoorbeeld maar blijf krabben als mijn hoofdhuid eenmaal begint te kriebelen. Het doet mij denken aan eczeem, waar ik als baby en als kind enorm last van heb gehad.

Ik krab, jij krabt, wij krabben

Ken je dat? De allergie manifesteert zich. Het kriebelt. Je krabt en krabt. Eerst begint het te bloeden. Maar als je doorgaat en dieper in je huidlaag komt dan wordt het wat ‘nattig’ en kom je bij het wondvocht. Afijn, ga lekker zo een tijdje door en je huid blijft open en vatbaar voor infecties en bacteriën. Voor je het weet heb je een semi-permanente plek waar je maar aan blijft zitten: eczeem.

Eczeem to the maxx

De afgelopen winters manifesteerde zich een soort van eczeem om mijn mond (dermatitis perioralis) en om mijn oog. Een paar dagen geleden begon het bij mijn ooglid (tegen de traanbuis aan) en dat ging gelukkig vrij snel weg. Mijn hoofdhuid echter? Dat begint echt een probleem te worden. Raar is het eigenlijk dat we heel alert lijken te zijn met wat we in onze mond stoppen. Maar dat we nog niet (genoeg) bezig zijn met ons te realiseren wat we op ons gezicht en lichaam smeren.

Een allergie? Die bouw je op

De campagne ‘Be Kind to Your Skin’

Daarom was ik ook zo blij dat ik afgelopen 3 september aanwezig mocht zijn bij de lancering van de campagne ‘Be Kind to Your Skin’, op iniatief van de Deense organisatie AllergyCertified. Ewa Daniél, toxicoloog en mede-oprichter heb ik in 2018 al eens ontmoet bij de presentatie van het Deense merk Sandstone Skandinavia. Toen al was ik blij verrast met de inzichten die AllergyCertified heeft opgedaan met betrekking tot de allergie die je voor ingrediënten kunt ontwikkelen die verwerkt zijn in beauty- en cosmeticaproducten.

Het Deense AllergyCertified

AllergyCertified is opgericht in Denemarken en een aantal jaren geleden in Nederland begonnen met de certificering van cosmetica. Denk aan Nederlandse cosmeticamerken als: Drs. Leenarts, Squalan, Aurora SkinCare, AT14, Sara Rosalie, maar ook luiers van Albert Heijn en Etos. Deze zijn inmiddels gecertificeerd. Wist je dat AllergyCertify wereldwijd al meer dan 1000 producten heeft gecertificeerd? Geweldig nieuws is dat ze recentelijk ook zijn begonnen met het certificeren van nieuwe – en naar mijn mening hele belangrijke – productgroepen zoals speelgoed en kleding.

Baby’s en kinderen

Want alles begint met baby’s en kinderen. Zij zijn de basis. Hun jonge huid is nog zó kwetsbaar, want nog niet volledig ontwikkeld. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Want pas vanaf 4-6 jaar wordt de huid wat dikker. Het is shocking om te horen dat één op de vijf personen allergisch is voor één of meer ingrediënten. Huidallergie is daarmee gewoon een van de meest voorkomende chronische ziekten in Europa! AllergyCertified wil het bewustzijn hierover vergroten en ervoor zorgen dat je weet hoe je de ontwikkeling van huidallergie kunt voorkomen. En dat is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Een allergie? Die bouw je op

Het effect van (huid)allergie op de kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven is zo belangrijk. En huidallergie kan daar absoluut een heel negatief effect op hebben (denk aan onzekerheid over je uiterlijk). Mede-oprichter van AllergyCertified Ewa Daniél zegt dan ook: “Ik werk al ruim 15 jaar met huidallergie en nog steeds begrijp ik niet waarom mensen niet meer aandacht besteden aan wat ze op hun huid aanbrengen. Onze huid is immers ons grootste orgaan. Waarom gebruik je dagelijks, gedurende vele jaren, een lotion of gezichtscrème die het potentieel heeft om je een chronische ziekte te geven, wanneer je de mogelijkheid hebt om een huidvriendelijk leven te leven?” Dat is dan ook meteen waar de campagne ‘Be Kind to Your Skin’ over gaat. Het voorkomen van een huidallergie. Deze campagne loopt de hele maand september.

Prof. dr. Thomas Rustemeyer

Tijdens de presentatie van prof. dr. Thomas Rustemeyer werden we met de neus op de feiten gedrukt. Vervelende beelden (die tegelijkertijd wel heel noodzakelijk zijn om te zien) van bijvoorbeeld het effect van ingrediënten in haarverf op de huid van een volwassene, of allergie op de huid van een baby doen je nadenken over het effect van deze ingrediënten. Die allergie kan zich ontwikkelen zodat je huid later in je leven al heftig kan reageren op hele kleine deeltjes van een bepaald stofje. Ook nuttig vond ik om te horen dat de bovenste laag van je huid (bestaande uit dode huidcellen) juist ook een effectieve beschermlaag vormt. Hoe vaker je scrubt (of gebruik maakt van een peeling of derma-roller) hoe meer je die laag weghaalt en dus eigenlijk openstelt voor invloeden van buitenaf (bacteriën en meer).

Parfum-allergie

Wist je trouwens dat kinderen vanaf de leeftijd van 3 en ouder een allergie kunnen ontwikkelen voor parfum? En dat je dit zelf eenvoudig kunt voorkomen? Het enige wat je moet doen is stoppen met het gebruik van producten met parfum. En inderdaad, dat moet je maar net weten. Nog belangrijker, wil je er ook wat mee doen? In ‘mijn’ tijd – toen mijn kind nog een baby was en ik nog geen blogger – wist ik er eigenlijk te weinig vanaf. Ik ben grootgebracht met verschillende bekende merken (die je nu nog bij de drogisterij vindt) en eigenlijk heb ik precies hetzelfde gedaan. Het is goed dat er meer bewustzijn komt, al blijf ik het belangrijk vinden om er niet te verkrampt mee om te gaan. Niet vanuit angst te handelen.

Een allergie? Die bouw je op

Niet ál te verkrampt, alsjeblieft

Weerstand opbouwen. Dat bereik je – in mijn optiek – ook door juist bepaalde dingen níet te vermijden. Ik ben vroeger zelf behoorlijk beschermd opgevoed. Dat was de manier van mijn ouders en daar wil ik ook niets over zeggen. Zelf doe ik het alleen anders. Laat je iets van (droog) eten op de grond vallen? In huis is het: “Snel oppakken, blazen en opeten“. Het is natuurlijk wat anders als je een broodje pindakaas met de natte kant op de vloer van een trein laat vallen. Dat gooi je weg. Pindakaas en noten? Dat heb ik mijn dochtertje júist vrij snel mee laten kennismaken. Vermijden is niet altijd het beste.

Bewustzijn over allergie

Natuurlijk ben ik heel erg te spreken over de initiatieven van een organisatie als AllergyCertified. Zij zorgen voor meer bewustzijn over allergieën, de oorzaken, de ontwikkeling ervan en wat je er zelf – redelijk eenvoudig – tegen kan doen. En dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Een lijst van AllergyCertified producten die beschikbaar zijn in Nederland:

 • AT14 (verkrijgbaar bij dermatologie-winkel.nl en bij ziekenhuis apotheken)
 • Aurora Dionis (verkrijgbaar bij auroradionis.com)
 • Derma (verkrijgbaar bij Etos en bij purenordic.nl)
  #bekindtoyourskin geeft 20% korting in september op purenordic.nl
 • Dr. Leenarts (verkrijgbaar bij Etos en bij drleenarts.com)
 • Ivy Aia (verkrijgbaar bij Normal winkels)
 • Lillydoo (verkrijgbaar bij lillydoo.com/nl)
 • Neutral (verkrijgbaar bij AH en Etos)
 • OrganiCup (verkrijgbaar bij Etos, Kruidvat en bij bol.com)
 • Sara Rosalie (verkrijgbaar bij gathershop.nl, posie.nl, sararosalie.nl)
  code ‘bekindtoyourskin’ geeft 20% korting van 16 t/m 30 september
  op de nieuwe Eye Balm (50ml) op sararosalie.nl
 • Squalan (kijk voor verkooppunten: squalan.com/stores)
  code ‘bekindtoyourskin’ geeft 20% korting in september op squalan.com
  (niet geldig in combi met andere acties)
 • Urtekram (verkrijgbaar bij Eko Plaza)
 • Luiers (van Etos en Albert Heijn)
Niet verkrampt, wel met een open blik

Staar je overigens niet blind op reclame-uitgingen als: “Dit product bevat geen parabenen“. Hartstikke leuk, maar welk stofje zit er dan wèl in? En is dat dan niet ook schadelijk? Dat zijn onder meer dingen waar AllergyCertified goed naar kijkt. Ook heel nuttig om te weten. Organic producten zijn niet persé beter. Eigenlijk gaat het voor ons dan ook om logisch nadenken. Kijk niet alleen vanuit angst, maar met een open blik.

Een allergie? Die bouw je op

Heb jij een specifieke allergie? En ken jij de Deense organisatie AllergyCertified?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Voor de launch van deze belangrijke campagne ‘Be Kind to Your Skin’ ben ik uitgenodigd

De producten op de foto heb ik ontvangen en ga ik in de loop der tijd testen (houd mijn Instagram in de gaten voor updates)

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]