Zorg goed voor jezelf, op verschillende manieren

Zorg goed voor jezelf, op verschillende manieren

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Op verschillende manieren voor jezelf zorgen? Hoe bedoel je dat precies? Je kunt bijvoorbeeld je huid verzorgen aan de buitenkant door het gebruik van goede, hydraterende crèmes die bij je type huid en leeftijd passen. Maar diezelfde verzorging is ook vanaf de binnenkant van belang. Ik had het er vanochtend nog over tijdens een telefonisch interview met een journaliste. Hydrateren doe je ook door voldoende vocht tot je te nemen. Ik heb het dan met name over water, (kruiden)thee, maar ook een of (maximaal voor mij) twee latte macchiatos. Vers geperste jus d’orange, maar ook een yakult (gefermenteerde zuiveldrank) en zo nu en dan een glas karnemelk.

Die luchtvochtigheid in huis

Maar tot zover even over je huid. Er is namelijk meer te verzorgen. En op meerdere manieren. Zeker in deze ingewikkelde tijden. De luchtvochtigheid in huis bijvoorbeeld. Ik merk zelf dat ik – nu ik thuiswerk (deed ik altijd al, maar ik bezocht met enige regelmaat events en ging gewoon veel vaker de deur uit) – mij met meer moet bezighouden dan met mijn eigen werkzaamheden. Er is thuisonderwijs bijgekomen, het huishouden moet vaker worden gedaan nu we als gezin continu thuis zijn. Je hoofd kan soms wat ‘wollig’ worden doordat in datzelfde huis in deze winterperiode de hele dag de verwarming aanstaat. Het klimaat in huis verandert daardoor. En juist die luchtvochtigheid is ook van belang voor een goede gezondheid.

Hoe verbeter je het leefklimaat in je huis?

Op welke manieren maak je het leefklimaat in je huis beter behapbaar dan? Ik vertelde al eerder dat ik iedere dag minimaal een uur de ramen en deuren tegenover elkaar openzet (eerste en tweede verdieping), maar beneden gebeurt dat eigenlijk niet. En daarom ben ik weer aan de slag gegaan met een luchtbevochtiger en hebben we twee nieuwe, mooie en luchtzuiverende planten in de woonkamer en keuken geplaatst. Maar dat is allemaal over het leefklimaat en wat goed is voor je huid en lichaam. Los daarvan is ook je geestelijke gezondheid van groot belang.

Verschillende manieren om je geest goed te verzorgen

Goed voor jezelf zorgen betekent ook letten op hoe het ‘intern’ met je gaat. Je geestelijke gezondheid. Ik merk dat ik zelf heel veel behoefte heb aan beweging. Of dat nu in de vorm van wandelen in de buitenlucht is, een korte dance work out van een minuut of tien (lekker laagdrempelig) of een meditatie. Ook yoga doet veel. Voor je geest, maar zeker ook voor de flexibiliteit van je lichaam. Je gebruikt spieren die je tijdens een normale work out niet benut. Verschillende manieren dus om je lichaam en geest gezond te houden.

Denk eens ‘out of the box

Maar er is ook nog een andere manier om goed voor jezelf te zorgen. Want niet iedereen heeft een gezin of is samen met een partner. Of misschien juist wel, dat hoeft niet eens wat uit te maken natuurlijk. Denk eens out of the box. Seksspeeltjes kopen is ook een mogelijkheid en biedt weer hele andere voordelen voor je gezondheid. Ook – of misschien juist – in deze coronatijden kan dit een mogelijkheid zijn om samen of alleen te genieten van en met jezelf. Is het niet je ding? Vind je het spannend? Denk dan eens buiten de gebaande paden. Er zijn in deze moderne tijden verschillende soorten speeltjes. Vibraties kunnen je ook een fijn gevoel geven tegen je hals of borst.

Moeilijke tijden beter aankunnen

Er zijn verschillende manieren om jezelf (en / of je partner) een fijn gevoel te geven. Zie het niet als een taboe, maar kijk naar dat wat er is en haal eruit wat op jou van toepassing is. Seksuele activiteit kan positief bijdragen aan je geestelijke gezondheid. Vergeleken met een aantal jaren geleden zijn er nu zoveel meer mogelijkheden. Naar een fysieke winkel gaan hóeft niet meer tegenwoordig (en letterlijk kan en mag het nu tijdelijk niet), online zijn er zoveel mogelijkheden. Want jezelf een fijn gevoel geven. Jezelf te (laten) bevredigen door middel van toys kan je lichaam een boost geven, waardoor je jezelf zowel fysiek als geestelijk opgepept voelt en de moeilijke tijd waarin we zitten wat beter aankan.

Find what feels good to you

Wat ik maar wil zeggen. Sluit niets uit en kijk gewoon wat goed voelt. Probeer eventuele oordelen naast je neer te leggen en zoek naar de manieren die bij jou passen. Wat voor de een werkt hoeft voor een ander niet de juiste manier te zijn. Misschien ligt de oplossing (per persoon) in een combinatie van factoren. In mijn beleving zijn humor en ontspanning hele belangrijke basis elementen om goed voor jezelf te zorgen in moeilijke tijden. Vind de dingen die goed voor je zijn!

Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen? Voor lichaam en geest?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer