Moeders kunnen niet ziek zijn. Waar of niet waar?

In Opvoeding, Persoonlijk by Roryblokzijl11 Comments

Ugh. Ziek zijn is al niet echt leuk. Maar als moeder is het al helemaal vervelend. Want het leven gaat gewoon door. Voor die kleine. En dus ook voor jou. “Wat een onzin“, hoor ik je roepen. “Ziek is ziek!”. Ja, is dat wel zo? 

Moeders kunnen niet ziek zijn

– Iemand moet voor ze zorgen. Je man redt zich wel even (toch?). Maar je baby/peuter/kleuter? Hun leven van wakker worden, eten, spelen, al dan niet peuterspeelzaal of crèche of groep 1, gaat gewoon door. Een pauzeknop bestaat niet.

– De was gaat niet zichzelf wassen. Eten stopt zich niet vanzelf in de mond van je kind. Maar ziek zijn als moeder heeft consequenties. Alles doen zoals je gewend bent lukt nu even niet meer.

– Om het toch te redden, grijp je al sneller naar hulpmiddelen zoals medicijnen. Want ziek of niet ziek. Je moet door. Ik probeer het te redden met natuurlijke geneesmiddelen. Meaning positieve affirmaties, veel water drinken, kamillethee met honing, dropjes, rust te nemen waar het kan. Liever geen medicijnen, tenzij je het op doktersvoorschrift krijgt natuurlijk. Dan moet het wel.

5 voordelen van ziek zijn!

1. Je hebt nu absoluut geen tijd meer voor ‘moet’-dingen. Alleen het hoognodige gebeurt. Want je bent ziek.

2. Je weerstand wordt wel er een stuk steviger van (letterlijk citaat van mijn huisarts nadat ik voor de vierde keer in vijf weken tijd ziek was)

3. Tijd voor piekeren? Is er niet. Je ‘overleef’-modus staat aan.

4. Lummelen wordt je middle name. En dat is ook wel eens goed. Positief effect van ziek zijn.

5. Sporten is er even niet meer bij. Scheelt ook weer wat agenda stress. Plus je put je lichaam nu even niet uit. Afblijven van die reserves en je rust pakken. Dat heeft je lichaam nodig. Zeker bij ziek zijn.

Is het anders voor veertigplus moeders?

– Tja, je lichaam is – hoe je het went of keert – niet meer zo fit als toen je 18 was. Los van of je een kind hebt of niet. Een dag doorhalen na stappen tot een uurtje of 7 is er nu eenmaal ook niet meer bij. En dat kon ik ècht wel, toen (een eeuw geleden)…

– Zowel fysiek als mentaal is het wat zwaarder. Je kan toch iets minder hebben. Je weerstand moet zich weer opnieuw opbouwen, na het pittige eerste jaar. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Wat kan je dan het beste doen?

– Alleen het puur hoognodige. En combineren. De was kan je best even laten liggen. En indien niet, verzin iets voor je kind om bij jou in de buurt te doen.

– Stel dat je baby/peuter nog een middagslaapje doet. Direct op de bank of in bed gaan chillen. Bij een groter kind. Kind alleen laten spelen en jij ernaast op de bank, op de grond, op het kleed een beetje liggen of zitten. Kop kamille thee met veel honing erbij.

– Koken voor twee dagen tegelijk. Scheelt weer een dag moeilijk doen.

– Niet ingewikkeld doen. Gewoon een keer wat halen en iets minder verantwoord eten. Of kies iets kant en klaars van bijvoorbeeld de visboer wat wèl gezond(er) is.

– Loslaten. Het is zoals het is. Verzetten tegen wat er is zorgt alleen maar voor energieverlies. Energie die je nu niet hebt.

– Uitwijkmoment in het weekend. Is je man er? Probeer er samen uit te komen, zodat je even bij kan slapen. Zo heb ik zomaar een paar uur kunnen slapen. Overdag! Wat een luxe.

Wat vind jij? Kunnen moeders ziek zijn? En wat zijn jouw ‘survival’-tips? Ik hoor ze graag!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Schrijf je in! En ontvang mijn artikelen direct in je mailbox.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]