Mama, dat kan ik zelf wel hoor!

In Lifestyle by Roryblokzijl22 Comments

Mama, dat kan ik zelf wel hoor!” Het is een opmerking die ik steeds vaker hoor de laatste tijd. In allerlei situaties. De jas aantrekken, rugzak inpakken, tanden poetsen, haren borstelen, maar ook … haaraccessoires en kleding uitzoeken. Het ‘zelf willen doen’ is heel natuurlijk. En belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Dus zelfstandig worden? Een heel goed plan.

Van je af bewegen

Maar het natuurlijke proces van ‘van je af bewegen’? Deze moeder heeft het er wat moeilijk mee. Kijk, als we het hebben over zelf kleding uitzoeken. Het selecteren van combinaties die niet heel gelukkig zijn (als peuter deed ze het ook al trouwens). Dan trek ik mij daar niet zoveel van aan. Het kind moet het zelf leren. Al zal ik natuurlijk wel voorkomen dat ze in de winter met teenslippers naar school gaat. Dan is het even niet: “Dat kan ik zelf wel hoor“.

Mama, ik vind papa wat liever

Het ‘afwijzen’ van mij daarentegen in bepaalde situaties. Dat vind ik wat ingewikkelder. Soms gaat de slaapkamerdeur dicht, want ze wil ‘even alleen zijn’. Of is ze ineens iets aan het maken wat ik (nog) niet mag zien. En wat vind je van de opmerking: “Mama, mag ik heel eerlijk zijn? Ik vind papa eigenlijk wat liever“. Natuurlijk raakt mij dat. Maar vanzelfsprekend laat ik dat niet (aan haar) merken.

Mama, dat kan ik zelf wel hoor!

Alle gevoelens mogen er zijn

Want ik vind namelijk dat het moet kunnen. Ze mag voelen en denken wat ze wil. Alle emotie is goed. Ik wil de gevoelens van mijn kind erkennen en respecteren. En het niet bagatelliseren. Dus als ze boos is omdat ik onaardig ben geweest? Dat mag. Of als ze verdrietig is? Het mag er zijn. Ze mag huilen. En ik zal haar troosten. Ik zal er altijd voor haar zijn.

Mam, mag ik nóg wat uitzoeken?!?

Maar om het wat luchtiger te houden. Inmiddels zijn we in de fase beland dat ze zo nu en dan ook zelf dingen mag uitzoeken in de winkel. Dit jaar is dat al een keer eerder gebeurd. Haar blije koppie destijds toen duidelijk werd dat er ná het uitzoeken van een jurkje met Frozen-print ruimte was om nóg iets uit te zoeken vergeet ik nooit meer. Zo dankbaar. Zo lief.

‘Dat kan ik zelf wel hoor mama’

Ook nu mochten we van Zeeman voor een bedrag van 15 euro kleding uitzoeken. Gekoppeld aan een moeder-dochter dagje in de stad gingen we op zoek. Zo schattig om te zien waar direct de blik naartoe gaat. De eerste keus? Een heel mooi roze sweatshirt-achtig truitje met een heel mooi ‘heen en weer’-hartje op het voorpand. Heen en weer? Ja, als je jouw hand de ene kant op beweegt is het pailetten-hartje goudkleurig, de ander kant op wordt het hartje zilverkleurig. Een tikje magisch.

Mama, dat kan ik zelf wel hoor!

Kleding uitzoeken? Dat kan ik zelf wel hoor!

Wederom was er weer heel veel blijdschap toen bleek dat er nog wat overbleef van het bedrag. “Mama, mag ik nog iets uitzoeken?!? Maar dat kan ik zelf wel hoor!” Het werd een ander – superleuk – sweatshirt met een van haar favoriete dieren als print: de eenhoorn. Volgens mij heb ik dit leuke truitje op Instagram vaker voorbij zien komen. En met een kleine bijdrage van ons (1 euro) konden we nóg een ontzettend leuk t-shirt kopen met de print van een katje erop.

Mixen en matchen? Ook dat kan ik zelf wel hoor, mama!

Eenmaal thuis gekomen is het altijd weer een feest om de kleding opnieuw te passen en de superleuke accessoires die we van Zenner hebben gekregen (van de collecties ‘Handmade’ en ‘Blooming’) erbij te mixen en matchen. Wat zijn het toch prachtige speldjes, clipjes, strikjes en haarelastiekjes. Ik kan mij echt niet herinneren dat we in ‘mijn’ tijd zulke mooie haaraccessoires hadden. Het is een feest om combinaties te maken. Zowel voor Mila als voor mij.

Mama, dat kan ik zelf wel hoor!

Het is zoals het is

Heel leuk om te zien hoe zo’n klein meisje al een geheel eigen stijl ontwikkelt. Zonder rekening te houden met de gebaande paden. Niet denken in hokjes. Gewoon kiezen en combineren wat fijn en goed voelt. Of het nu de collectie voor vrouwen is of voor kleine fashionista’s. Het is zoals het is.

Wat zijn de meest bijzondere combinaties die jouw kind zelf heeft uitgezocht?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

– De in dit artikel genoemde producten heb ik gekregen –

Sweatshirt ster (Zeeman) – € 6,99

Sweatshirt eenhoorn (Zeeman) – € 5,99

T-shirt met print van een katje (Zeeman) – € 2,99

Zenner ‘Handmade’-collectie: warme tinten (zoals robijn en oker) in najaarsbloemen, maar ook bijzondere (en lichtgewicht) haar-ornamenten

‘Blooming’-collectie van Zenner voor kleine fashionista’s zoals mijn ‘mini me’: warme en fleurige najaarstinten in mooie rozen met glitter

Accessoires van Zenner zijn verkrijgbaar bij de drogist. De verkoopprijzen van deze mooie collecties variëren van € 3,99 tot € 9,99