Wat als je jouw dochter van 5 zelf haar kleding laat uitkiezen

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl4 Comments

Je dochter van 5 zelf haar kleding laten uitkiezen? Dat is toch niet zo ingewikkeld? Nee, dat is het ook niet. Eerst – toen ze nog een dreumes was – koos ik altijd haar kleding uit. Inmiddels zijn we al jaren zover dat ze het heel graag zelf wil doen. Na de ervaring met haar kledingkeuze als driejarige (fietshelm, nachthemd en rubber laarzen. En dat met een temperatuur van 27 graden) was ik wat aarzelend in het begin. Inmiddels kunnen we het (al dan niet) samen heel goed uitkiezen. Maar eigenlijk doelde ik op kleding uitkiezen … in een winkel.

Ik ben 5 en ik weet wat leuk is

5 jaar. En een geheel eigen mening over wat leuk is en wat niet. Waar ik voorheen toch wel de grootste stem had in kleding uitkiezen (te duur, dat katoenen stofje wel, die fluor kleur niet) had ik nu besloten om het – voor een keer – eens helemaal los te laten. En te kijken wat ze uit zou kiezen. Wat ze zelf graag zou willen hebben. Waar ze voor zou gaan. Wat voor kleding.

Stap 1. Welke winkel?

Mama, ik wil graag naar Zeeman. Want daar zag ik laatst een Frozen-jurk“. Zucht, steekt nu weer dat Frozen-enthousiasme alwéér de kop op? Zou dat komen doordat Netflix de film weer in zijn assortiment heeft opgenomen? En wij daardoor de film alweer twee keer achter elkaar hebben gezien. Ach ja. Toe maar.

Stap 2. Wat voor kleding

Mama, een jurkje, een jurkje!“. Meisjes en jurkjes. Ik had het kunnen weten. Niets mis mee trouwens. Ik ben ook dol op jurkjes. Had ik al eens verteld dat Mila zich graag aan mij spiegelt (en ik aan haar)? Want ze vindt het erg leuk als we er allebei (min of meer) hetzelfde uit zien. Afijn, de zoektocht door de winkel naar jurkjes begon. Het zal jullie niet verrassen dat keuze nummer een viel op een wel heel leuk zomers jurkje. Met een dessin van … Anna en Elsa. Juist, van Frozen.

Wat als je jouw dochter van 5 zelf haar kleding laat uitkiezen
Jurkje: 4,99 / petje: 2,99

Stap 3. Welke kleur kleding

Dat de jurk met het dessin van Frozen het zou worden was duidelijk. Dat de kleuren iets anders waren dan haar favoriete kleuren roze en paars mocht de pret niet drukken. Wit met blauw en geel (en ook wat lichtroze) is óók heel leuk. Zeker als Anna en Elsa er heel duidelijk op staan. Wat was (en is) ze er blij mee. Zo leuk ook, de verrassing op haar gezichtje toen ze hoorde dat ze nóg wat mocht uitzoeken.

Stap 4. De zoektocht gaat door

De zoektocht door de rekken ging verder. Want iets met roze vond ze ook wel heel erg leuk. Laat hetzelfde jurkje er nu ook zijn in een heel andere print. Die van My Little Pony. En wat denk je? In welke kleur? Roze! Big time zelfs. Nu was mijn meisje helemaal blij. En eigenlijk dacht ze ook echt dat het nu klaar was. Maar wat ze niet wist is dat ik een cadeaubon had ontvangen ter waarde van 15 euro. En dat je die in zijn geheel moet spenderen.

Wat als je jouw dochter van 5 zelf haar kleding laat uitkiezen
Jurkje: 4,99 / haaraccessoires privé-bezit (Zenner)

Stap 5. En nu?

Haar blik dwaalde af. Heel handig van deze winkel is dat het assortiment voor meisjes erg uitgebreid is. En niet alleen met kleding maar ook met accessoires. Zoals haarclipjes, elastiekjes, haarbanden, ondergoed, speelgoed en … petjes. Van … Frozen. Waar ik eerst bij het standaard printje (lichtblauw. Sneeuw op de achtergrond. Anna en Elsa en Olaf erbij) dacht: “Nee hè, dit niet“. Veranderde het helemaal toen ik hetzelfde petje in een heel andere print zag. Anna en Elsa die je blij aankeken. Met allerlei bloemetjes, vlindertjes in felle kleurtjes die je toelachten. En eerlijk is eerlijk. Ik had gezegd dat ze zelf wat uit mocht zoeken.

Stap 6. En nu gaat mama kleding uitzoeken

Het kostenplaatje. We zaten inmiddel op zo’n 13 euro (12,97 om precies te zijn). Nog circa twee euro te gaan. Nu besloot ik – in overleg – dat ík even ging bepalen wat het laatste kledingstuk zou worden. De keuze viel al vrij snel – voor ons allebei – op een leuk wit t-shirt met een vogelprint in roze en oranje kleurtjes met ook nog wat pailletjes op het voorpand. Hartstikke leuk. Makkelijk te combineren. Heerlijk shirtje voor de zomer. En dat voor 2,99. Goed, we zijn dus 96 eurocent over het budget gegaan.

Wat als je jouw dochter van 5 zelf haar kleding laat uitkiezen
T-shirt: 2,99 / haaraccessoires: privé-bezit (Zenner)

Het belangrijkste

Wat ik zo ontzettend fijn en leuk vond om te merken? Er was geen hebberigheid. Maar eerder aarzeling. Mijn dochtertje heeft nog niet echt besef van prijzen en de waarde van dingen. Maar die voorzichtigheid? Hoe ze mij aankeek nadat ze besefte dat het niet bij één jurkje bleef? Dat ze zelfs nóg een jurkje mocht uitzoeken. En uiteindelijk zelfs ook nog de pet (en later nog een t-shirt)? Onbetaalbaar. De verrassing, de oprechte blijheid op haar gezichtje. Lief! Kind, wat houd ik toch ontzettend veel van je.

Heb jij je kind weleens zelf kleding laten uitzoeken (in de winkel)? En wat heeft hij / zij toen uitgekozen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De cadeaubon ter waarde van 15 euro heb ik ontvangen

Wist je trouwens dat op zaterdag 3 juni 2017 om 14:00 uur alle Zeeman-filialen een internationale recordpoging bellenblazen organiseren in het kader van #zeeman50years? Ben jij er ook bij? 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]