Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl38 Comments

Een winactie met de ontzettend leuke boxen van Re-Cycle-Me? Heel gaaf! Want knutselen is iets dat ik héél leuk (en heel belangrijk) vind voor de ontwikkeling van een kind. Creatief denken, prikkelen van de fijne motoriek en gewoon veel plezier hebben met dat wat er is. Natuurlijk zijn er allemaal prachtige apps. Leuke spelletjes op de tablet. Waar kinderen zich mee kunnen vermaken. En is (buiten)spelen ook heel belangrijk. Maar dat knutselen en tekenen? Ik ben voor!

Vroeger, back in the seventies

Iets dat ik van vroeger herken. Van school. Ik denk terug aan de peuter- en kleuterschool (weet je dat ik zelfs nog de naam van mijn juf weet? Juffrouw Pleus. En ook nog exact weet hoe ze eruit zag? Lang donker haar met een pony. Een lieve juf) en aan al mijn maaksels. Dat je een sticker kreeg als je een werkje af had gemaakt. De combinatie destijds van binnen en buiten spelen, al een tikje leren en het knutselen en tekenen. Ik heb er warme herinneringen aan.

Ik heb een nieuw tekenblok voor je

Thuis werd met name tekenen heel erg gestimuleerd. Mama heeft mij wat dat betreft zeker geholpen. Uitleg over hoe je het mooist een blad van een boom inkleurt. “Niet zomaar groen maken, dat doet iedereen. Maak eerst nerven met donkergroen en dan kleur je het met lichtgroen in” of “Dat truitje van dat meisje kan je bijzonder maken door eerst een patroon te maken zoals ruitjes of rondjes en dan verschillende kleurtjes te gebruiken“. Nou, met mijn fijne motoriek en de potloodgreep zat het wel goed.

Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen
De drie boxen die ik heb ontvangen voor Mila

Wat doet een kinderergotherapeut eigenlijk?

Een paar dagen geleden woonde ik – als lid van de Medezeggenschapsraad van de school van Mila en mede-organisator van zogenaamde ‘koffieochtenden’ met een thema voor ouders – een praatje bij van een kinderergotherapeut. Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik kon verwachten. Zo nuttig om te horen wat kinderergotherapeuten kunnen betekenen voor een kind. Wanneer een kind problemen ervaart bij het (zelfstandig) dagelijks handelen.

De fijne motoriek, een heel belangrijk aspect

Een van de onderwerpen die belicht werden is de fijne motoriek (denk aan leren schrijven, de potloodhouding, knippen met een schaar). Soms kan een achterstand hierin te maken hebben met ontwikkeling, maar ook met ervaring. De kinderergotherapeut vertelde dat met name meisjes gewend zijn om van jongs af aan te knutselen en priegelig werk te verrichten (denk bijvoorbeeld aan strijkkralen) en dat daardoor de fijne motoriek bij meisjes normaal gesproken vaker in orde is.

Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen
Aan de slag!

Kni, kna, knutselen!

Knutselen it is dus. Ik vond het zo bijzonder en dierbaar dat mijn moeder altijd met Mila wel een paar uurtjes ging knutselen. Wat ze samen hebben gemaakt? Ongelofelijk veel dingen. Denk aan tasjes met hengsels (van papier), schilderijtjes, boekjes, poppetjes. Ik heb afgesproken met mijn dochtertje dat ik specifiek het knutselen op woensdagmiddag, eens in de twee weken (zoals mama dat deed) overneem.

Betrokken ouders met een missie

En toen kwam het merk Re-Cycle-Me in beeld. Mensen met een missie. Het team van Re-Cycle-Me bestaat uit  betrokken ouders die de wereld een beetje beter willen maken. Hoe? Door van het afval dat we allemaal (teveel) produceren samen met onze kinderen duurzaam speelgoed te maken. Goed voor het milieu, de fijne motoriek en creativiteit van kinderen en natuurlijk goed voor de verbinding. Samen knutselen betekent daadwerkelijke aandacht aan je kinderen geven. Dat willen we toch allemaal?

Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen
Die eierdoosjes knippen is nog wel een dingetje

Wat is Re-Cycle-Me dan precies?

Het is een knutselpakket (en er bestaan zóveel verschillende soorten) waarmee kinderen speelgoed kunnen maken met lege verpakkingen zoals bijvoorbeeld wc-rollen, eierdozen, melk-, karnemelk- of sappakken. In elke doos vind je papieren zakken met een knutsel-inhoud (denk aan papier, foam, pailletten, verf, penseel en nog veel meer) en een handleiding hoe je daarmee leuke dingen kan maken. Met duidelijke foto’s. Het enige wat je zelf moet verzamelen zijn dus lege verpakkingen. En daarnaast is het handig als je een schaar hebt en lijm, of plakband.

Wat zegt Re-Cycle-Me zelf?

Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recyclen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken!” Ik ben het er helemaal mee eens. Het is ook te gek voor woorden als je ziet hoeveel we met zijn allen aan afval creëren. Er is niets mis mee om je daar (als ouder èn als kind) meer bewust van te worden. En als je dat ook nog kunt omzetten in creatieve uitingen, hoe gaaf is dat?

Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen
Echt, ze vindt het zó leuk!

Waar liep ik tegenaan (en wat was meteen een wijze levensles)?

Ik vond de instructies niet altijd even duidelijk. Het uitknippen van vormpjes uit de eierdozen ging bij mij niet van een leien dakje waardoor er – bij mij – frustratie kwam opzetten. Heel onnodig bleek later want de reactie van mijn dochtertje was: “Mama, waarom maak je jezelf zo druk? Ik vind het juist heel mooi“. Waardoor ik weer kon loslaten en kon leren van haar wijsheid, de wijsheid van een kind. Goed is goed genoeg. Het hoeft niet perfect te zijn. Een mooie levensles.

Dus dat

Kortom. Het heeft mij en ons heel veel gebracht. Deze knutselpakketten van Re-Cycle-Me. Wist je dat er zowel jongens- als meisjesboxen zijn? En home decoratie-, party- en themaboxen? Online verkrijgbaar bij onder andere Intertoys en Bol betaal je tussen de € 6,99 en € 8,99 voor een soortgelijke box. Er zijn overigens nog veel meer varianten (ook in andere prijsklassen). Een box is in principe geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Re-Cycle-Me is ook duurzaam

En ook heel fijn om te weten. Alle boxen zijn voorzien van het FSC-keurmerk. Dit houdt in dat de verpakkingen zijn gemaakt van hout dat op een duurzame wijze uit het bos is geoogst, zonder schade aan het bos toe te brengen. Daarnaast zijn alle losse onderdelen in de box verpakt in ge-recyclede papieren zakjes en de verf die Re-Cycle-Me gebruikt is op waterbasis.

Waarom knutselen zo belangrijk is voor je kind + WINACTIE Re-Cycle-Me boxen
Tadaaaaa, wat vind jij van de superleuke knutsels?

Doe mee met deze te gekke winactie! (gesloten)

Ik mag een meisjes- èn een jongensbox weggeven. Heerlijk knutselen door of samen met je kind! Welke box kies jij?

  • Laat in een reactie hieronder, onder het bericht op mijn Facebookpagina of onder het bericht op mijn Instagram weten dat je meedoet en voor welke box je kiest: de jongens- of meisjesbox
  • Like mijn Facebookpagina en / of Instagram-account
  • Het liken van de Facebookpagina van Re-Cycle-Me wordt gewaardeerd
  • Delen van het bericht hoeft niet, maar mag uiteraard wel
  • Uit de deelnemers loot ik twee winnaars (zij krijgen persoonlijk bericht)
  • De winactie loopt van 12 tot en met 18 november, 00.00 uur.

Hoor jij ook bij #teamknutselen? En hoe duurzaam ga jij om met je afval?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze superleuke knutseldozen heb ik toegezonden gekregen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 

Volg jij mij al op FacebookTwitter, of Instagram ? Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen, nieuwe artikelen en eventuele fijne winacties!