3 dingen die ik anders zou doen dan mijn ouders

In Opvoeding, Ouders by Roryblokzijl2 Comments

Dingen die ik anders zou doen dan mijn ouders? Vervelend. Moeilijk. Ingewikkeld. Weerstand. Was het eerste wat ik voelde toen Jelle van lijstjes.info dit suggereerde als een onderwerp. Ik schoof het opzij. Want ik vind dit kwetsend. Kwetsend voor mijn ouders die op hun eigen manier mij zo goed mogelijk hebben willen opvoeden.

Toch dacht ik bij mijzelf. Als dit al zo moeilijk is voor mij. Hoe zou dit dan zijn voor andere mensen, andere ouders. Zou ik niet anderen juist heel goed kunnen helpen, door mijn eigen strubbelingen te beschrijven? Want dit is misschien dan wel een beladen onderwerp. Het is ook iets wat juist in ons dagelijks leven voorkomt. Waarom het dan opzij schuiven?

Juist. En dus richt ik mij nu op de dingen die mijn ouders hebben gedaan. Dingen die ik anders zou willen doen. Vraag. Wíl ik ook echt concreet dingen anders doen? Wat zijn dat dan voor dingen? En waarom zou ik dan anders willen doen? Wat zijn mijn beweegredenen? 

1. Mijn kind meer vrijlaten

Ik heb het gevoel dat ik vroeger erg ‘betutteld’ ben. Dat het ertoe heeft geleid dat ik een ‘zacht’ kind was, waardoor ik een makkelijk doelwit was voor anderen. Juist ook doordat mij is bijgebracht om op te komen voor de zwakkeren. Om niet mee te gaan met de groep. Zowel op de lagere school als op het voortgezet onderwijs heeft dat geresulteerd in moeilijke periodes (ik werd gepest). Vanaf dat moment – zo rond mijn zeventiende – ben ik mij behoorlijk af gaan zetten. Zowel naar mijn ouders toe als naar mijn omgeving. Tegen alle verwachtingen in heb ik bewust gekozen voor een heel andere vervolgopleiding. Daar werd ik ineens een heel andere Rory. Ik kon weer ‘from scratch’ beginnen. Zelfvertrouwen opbouwen. Onzekerheid verliezen.

Mijn les hierin? Ik ben juist blij dat dit mij is gebeurd. Het is het beste wat mij heeft kunnen overkomen. Hier heb ik van geleerd. Het heeft mij gevormd. Een levensles. Dit kan ik mijn kind ook bijbrengen. Meer vrijlaten is niet per definitie de beste keuze. Kijk wat ‘betuttelen’ mij heeft gebracht. Veel. Wat ik zelf ga doen als moeder? Ik ga een tussenweg zoeken.

2. Mijn kind meer kansen proberen te bieden

Mijn ouders hebben mij – naar mijn gevoel – nooit echt goed kunnen helpen met mijn opleidingskeuze. In mijn twintiger jaren heb ik nog wel eens gedacht dat ik daardoor veel kansen heb gemist. Hoe anders voelt het om op je veertigste terug te kijken en te zien dat juist dát mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben. Iemand die zèlf dingen uitzoekt, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor anderen. Zou ik het nu anders hebben gedaan dan toen? Nee.

Toch is de levensles die ik hier uithaal, dat ik mij voor Mila wil blijven inlezen in alle ontwikkelingen. Op het gebied van onderwijs, opleidingen. Alles eigenlijk, wat bijdraagt aan haar toekomst. Zodat we samen de dingen kunnen aangaan, ook al staat haar zelfstandigheid voorop.

3. Mijn kind meer van de wereld laten zien

Pas toen ik Huib leerde kennen en wegging uit het ouderlijk huis. Begon ik de wereld te ontdekken. Want wij gingen vroeger niet met vakantie. Wel zo nu en dan een stad bezoeken op een zaterdag. Rotterdam, Den Haag, Amsterdam. Dat was ook echt een uitje! Bij de Bijenkorf een kindermenu krijgen. Patat met een soort van gehaktbal met een ei erin. Wat was dat een feest! Bijna alle dierentuinen in Nederland meerdere malen gezien. Super! Maar vakanties? Nee. Wel een paar keer logeren bij tante Mariska in Duitsland. That’s it. Nu ik er goed over nadenk. Ik heb ooit op mijn tiende met tekenen en kleuren een reis naar Florida gewonnen. Alle pretparken bezoeken. En ik mocht mijn moeder meenemen. Dat was gaaf.

Wat ik wil voor Mila? Ik wil haar meer van de wereld laten zien. Als de financiën het toelaten. Zo niet, dan in ieder geval een keer per jaar binnen Nederland erop uit. Echt met vakantie. Ik denk dat het goed is voor een kind. Een andere omgeving, een andere routine.

Resumerend

Verwijt ik dit mijn ouders? Absoluut niet. Het heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Iemand die dankbaar is voor alles wat ze tot nu toe heeft meegemaakt en heeft kunnen leren.

Zijn er dingen die jij anders zou doen dan je ouders?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Wil je mijn artikelen ontvangen in je mail?

[ vul je e-mail in en klik op ok! ]