Heb jij weleens een miskoop gedaan? En hoe voorkom je dat?

In Lifestyle by Roryblokzijl24 Comments

Een miskoop? Mijn hand gaat direct omhoog. Het zijn er overigens niet veel gelukkig. Op een hand te tellen, omdat ik het gevoel heb dat ik heel goed in de gaten heb wat mij wel en niet staat. Niet alleen qua kleur, maar ook qua model of ontwerp. Maar heel soms slipt er weleens iets tussendoor. In wat voor soort situaties dat mij gebeurt? In haast (vlak voor de vakantie nog éven iets willen kopen wat ik echt – not – nodig heb) of in de uitverkoop. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik laat mij toch echt leiden door een gigantische prijsverlaging. Ineens is iets dan bijvoorbeeld betaalbaar en dus leuk.

MISKOOP met hoofdletters

Een voorbeeld? Vlak voor de vakantie vorig jaar viel de gids van een grote modeketen in de brievenbus. Dat die openviel bij het tabje ’tieners’ had mij eigenlijk genoeg moeten zeggen. Want hoe jong je jezelf ook voelt, op een gegeven moment passen sommige dingen niet meer bij je als veertigplusser. Desalniettemin werd mijn blik getrokken naar een ontzettend leuk (veel te) lang vest. Zonder knopen. Wat je open draagt. Over een strak hemdje en dito kort jeansbroekje heen. Het vest zelf had ook nog twee splitten tot de taille. Heel gaaf. Dacht ik. Miskoop!

Oh Rory, wat zie je bleek!

Want in plaats van mijn normale (zwarte) kleur bedacht ik mij ineens dat het meisje op de foto er wel heel leuk uitzag in dat nude zandkleurige vest. Een kleur die mij echt niet staat en juist heel bleek maakt. Maar in de haast (ik had nog maar een paar dagen voordat we weg zouden gaan dus ik móest ‘m op tijd in huis hebben) drukte ik veel te snel op ‘bestellen’. Current situation? Het vest is meegegaan op de bewuste vakantie (ongedragen). En twee zomers verder heb ik het nog nooit aan gehad. Zonde dus.

Glitter and glamour to the max

Ander voorbeeld. Het geweldige pailletten bomberjack dat ik tegenkwam. Met 70% korting in de uitverkoop. Dat kobaltblauw met groen en zilver niet helemaal mijn kleurencombinatie is, zag ik over het hoofd. Want het was wel heel goedkoop, opvallend en erg gaaf. Toegegeven. Iedere keer dat ik het jasje – want het is na drie jaar nog steeds ongedragen – uit de kast haal komt er een hele grote grijns op mijn gezicht. Miskoop met ‘benefits’. Maar ik moet het van mijzelf nu toch echt een keertje aandoen, want anders gaat het onherroepelijk weg (net als het vest van hierboven overigens. Genoeg is genoeg).

Geen miskoop meer? Bereid je goed voor

Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je jezelf wat beter voorbereidt? Minder gevoelig bent voor momenten van uitverkoop of andersoortige impulsaankopen? Door je van te voren in te lezen in (mode)tijdschriften? Tja, daar heb ik eigenlijk geen tijd voor. Met een boekje op de bank zitten? Dat is in geen jaren meer voorgekomen. Modeshows kijken? Hetzelfde liedje. Ik kan mij nog herinneren dat we vroeger regelmatig de Fashion Week bezochten, maar met een klein kindje doe je dat gewoon niet meer.

Bereid je online voor

De oplossing: online kijken bij sites van gerenommeerde modemerken. Wat ik prettig vind is dat je meteen een beeld krijgt van de verschillende merken en items. In een oogopslag is duidelijk wat naar voren springt (en wat niet. Want smaken verschillen). Ik ben zelf – zoals jullie weten – enorme fan van de LaDress-jurken, maar na een jurk of zeven ben je ook weleens toe aan een ander type jurk. Of een broek. Want ineens ben ik helemaal weg van de stijlvolle pantalons met wijder uitlopende pijpen. Dat gecombineerd met mooie pumps en een mooi strak (col)truitje maakt mij blij.

Iets met de crêpe de Chine en luipaardprint

Fijn om een beeld te krijgen van de (mode)trends voor het komende seizoen. Het zorgt ervoor dat je van te voren een idee krijgt van wat je zelf wilt. Want dat geldt dan ook weer voor mij. Het modebeeld is een ding, wat ik zelf eruit haal is iets anders. Het gaat erom om geïnspireerd te worden en daar dan voor jezelf iets mee te doen. Een voorbeeld? Wat vind je van deze prachtige crêpe de Chine blouse (100% zijde) van Uta Raasch? Geweldig. Zo’n blouse is heel veelzijdig. Niet alleen om te combineren met een mooie pantalon (zoals op de foto van de site) maar juist ook met je skinny jeans. Op deze manier zorg je er juist voor up to date te blijven met de nieuwste modetrends, maar schaf je zorgvuldiger – want je bent beter voorbereid – aan.

Heb jij weleens een miskoop gedaan? En hoe voorkom je dat?

Heb jij een miskoop in je kast hangen? En denk jij eerst goed na over een aankoop of ben je meer van de impulsaankopen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer