Geef je kind zijn eigen ruimte!

In Lifestyle, Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl4 Comments

Je kind eigen ruimte geven. Je kunt het letterlijk of figuurlijk bekijken. Willen we niet allemaal dat ons kind opgroeit tot een autonoom persoon? Dat kan eigenlijk alleen maar als je jouw kind de ruimte geeft. Durft los te laten. Erken de gevoelens van je kind. Probeer niet alles – inclusief de gevoelens van je kind – te beheersen. Geef je kind de mogelijkheid om fouten te maken. Los daarvan. Heeft een kind ook letterlijk de behoefte aan ‘eigen ruimte’. Een mogelijkheid om zich terug te trekken. Op eigen terrein.

Over beschermend opvoeden gesproken

Laat ik eerlijk zijn. Heel eerlijk en oprecht. Ik ben best behoorlijk beschermd opgevoed. Mijn moeder heeft mij weinig ruimte gegeven. Ruimte om fouten te maken, om eigen ervaringen op te doen. Ze wilde simpelweg – vol liefde – voorkomen dat ik nare dingen mee zou maken. En heeft het meeste bij mij weg gehouden. Ze heeft mij – vol goede bedoelingen – willen beschermen tegen het kwaad in de grote, boze wereld. Deze manier van opvoeding kán (want het hoeft niet. Het hangt natuurlijk ook nog af van het karakter van je kind) ‘gevaarlijk’ zijn heb ik gelezen. Gevaarlijk? Hoe bedoel je dat precies Rory?  Nou, het zelfvertrouwen van je kind kan een deuk oplopen. Of je kind kan gepest worden. Dat is ook een mogelijkheid.

Geef je kind zijn eigen ruimte!
(En dit was mijn eigen ruimte in de woonkamer vroeger. En daar was ik heel blij mee)

Ik wil geen ‘hypermoeder’ zijn

Of ik wat in het bovenstaande herken, vraag je? Tja, best wel. Ik heb weinig ruimte gekregen. Ik was geloof ik behoorlijk onzeker. Zachtaardig en té lief. Waardoor ik ook ben gepest. Maar ik geloof dat de dingen op je pad komen met een reden. Dat je leert van wat je zelf is overkomen. Hoe akward is het dan toch. Dat als je zelf moeder bent geworden. Je trekjes in jezelf herkent van je eigen moeder. De neiging om overbeschermend te zijn bijvoorbeeld. Om weinig ruimte te geven.

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Zweethandjes…

Gelukkig ben ik getrouwd met een redelijke tegenhanger van mijzelf. Hij heeft Mila vanaf haar eerste jaar geleerd te klimmen, klauteren en (veel te hoog) te schommelen. Kortom. De dingen die ik veel te eng vind. Waar ik letterlijk zweethandjes van krijg. Die ik liever niet met haar wil doen. Die pakt hij gewoon op. Omdat hij het belangrijk vindt voor Mila’s ontwikkeling.

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Je kind letterlijk zijn eigen ruimte geven

Maar nu naar het ‘letterlijk ruimte geven’ kijkend. Ik herinner mij mijn eigen jeugd nog goed. En ook de wens om af en toe onzichtbaar te zijn. Verstopt. Even weg kunnen en mogen zijn in mijn eigen ruimte. Zonder dat ik meteen gezien werd door mijn ouders. Wat ging ik graag naar mijn vriendinnetje. Die haar eigen bed had omgetoverd tot een soort van bedstee. Gewoon, zelfgemaakt met lappen en doeken. We voelden ons zo geborgen en veilig. Weet je dat het het fijnste plekje was om met waskrijtjes lekker samen te tekenen? Gewoon overdag. Gordijntjes dicht. Zaklantaarn erbij. En maar kleuren.

Geef je kind zijn eigen ruimte!
(De zelfgemaakte ‘bedstee’ van mijn vriendinnetje)

Een huisje in een huis = eigen ruimte

Hoe gaaf is het dat dit nu – maar dan op een moderne manier – ook realiseerbaar is gemaakt door Stokke? Met hun concept voor de kinderkamer Stokke Home kun je het ‘bedstee-‘ of mijn favoriete benaming ‘huisje in het huis’- gevoel perfect benaderen. Cosy, veilig, mooi en fijn. De perfecte eigen ruimte voor je kind. Ik weet dat ik hier vroeger ultiem gelukkig mee zou zijn geweest. Mila vindt het in ieder geval fantastisch!

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Geef je kind zijn eigen ruimte!

Ik ben heel blij dat ik op deze manier Mila haar eigen ruimte kan geven. Hoe doe jij dat met jouw kind?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Deze producten heb ik toegestuurd gekregen