Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

Het reizende restaurant ‘De Maaltuin’, een briljant initiatief

In Lifestyle by Roryblokzijl13 Comments

Wat De Maaltuin precies is? Een reizend restaurant, eigenlijk precies zoals je in de titel leest. Een reizend restaurant dat sinds 2016 opent op hele bijzondere plekken zoals musea, botanische tuinen, maar ook kastelen en paleizen. Denk aan een kennismaking met de verhalen van deze bijzondere plekken, lekker ongedwongen en onder het genot van een heerlijk diner. En niet zomaar een diner, maar specifiek op de locatie geïnspireerd. Een gezellige sfeer, live muziek en een mooi programma. Een echt avondje uit.

Sneak Peek van ‘De Maaltuin’

En ik was de gelukkige om koninklijk te mogen genieten bij Paleis Soestdijk. Eerder – in juni van dit jaar  – mocht ik al ‘proeven’ van een sneak peek van De Maaltuin in de koninklijke tuinen van Paleis Soestdijk. Dat was al een fantastische ervaring. Hoe tof is het dat je – vanaf 3 november – kunt genieten van een heerlijk 5-gangen diner in de Koninklijke Stallen en koetshuis van het paleis. Daar kom je toch normaal gesproken niet snel? Live muziek erbij, heerlijke wijnen. Niets meer aan doen. Een terugblik zien? Check dan deze video.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief
Met de flitser aan toch wat mooie plaatjes kunnen schieten tijdens de wandeling

Wat zegt De Maaltuin zelf?

De Koninklijke Stallen en het koetshuis zijn een prachtige blik op het verleden van Paleis Soestdijk. In het rustieke interieur komen verrassende details van vroeger terug. Zoals de naambordjes van de paarden en de authentieke prijzenkast. Naast de stallen ligt het Baarnse Bos met prachtige natuur. Tijdens deze editie ontdek je een uniek stukje van het landgoed van Paleis Soestdijk. Het bijzondere 5-gangen diner geeft een glimps van de toekomst van dit landgoed. Je bewondert live muziek en drinkt heerlijke wijnen. Kom jij vorstelijk genieten tijdens een heerlijke avond uit met De Maaltuin?

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief
In de Koninklijke Stallen kregen we – na onze wandeling – een welkomstdrankje (oranjebitter met gember) én een heerlijke amuse

Mag ik dan ook het paleis in?

Het paleis zelf? Is helaas gesloten voor renovatie. Maar hoe tof is het dat je gezamenlijk – nog vóór het diner – een wandeling maakt over het landgoed terwijl je meer ontdekt over de geschiedenis én de toekomst van Paleis Soestdijk. Je krijgt de kans om bijzondere bouwwerken te bekijken van dichtbij. En de bijzondere verhalen? Hoor en zie je via podcasts, kunst en creatieve uitingen. Creatief en culinair, een gouden combinatie als je het mij vraagt.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

Maar waar moet ik dan precies aan denken?

Denk aan een heerlijk menu in 5 gangen, geïnspireerd op het landgoed Paleis Soestdijk en – zoals het team van De Maaltuin zelf zegt – dat is bereid met liefde. Welke wijn (of mocktail) past bij welk gerecht? Daar hoef je jezelf dus niet druk over te maken, want een bijpassend wijn- of mocktailarrangement is inbegrepen. Net als het welkomstdrankje, de amuse vooraf en de koffie of thee achteraf. En wat dacht je van de live muziek, iedere avond zijn er geweldige muzikanten aanwezig die de sfeer nóg specialer maken met sfeervolle muziek.

Wat doe ik aan!

Je begrijpt, we hadden er enorm veel zin in. Al was het mijzelf klaarmaken voor deze bijzondere avond als ‘amateur fashionista’ wel een ding. Want je wilt rekening houden met makkelijke schoenen (de wandeling), een warme jas (’s avonds is het nu eenmaal wat kouder), het Nederlandse weer (het kan regenen dus paraplu mee) en wat kun je nu eigenlijk verwachten van een locatie als de Koninklijke Stallen en het koetshuis? En er dan toch ook nog goed gekleed (want chique locatie) uit willen zien.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

5-gangen diner van De Maaltuin in het koetshuis van Paleis Soestdijk

Afijn, de wandeling bleek kort (maar koud!) en de route via de Koninklijke Stallen naar het koetshuis bleek oprecht heel gevarieerd, informatief en leuk. Toen voelde het al als een belevenis. Het zou een understatement zijn om het alleen over een 5-gangen diner te hebben. Het voelde als een feestje. Alle gasten hadden er enorm veel zin in, dat was duidelijk. Het koetshuis was bijzonder sfeervol aangekleed. En waar ik het nog een tikje koud had (toch dat rode jurkje aangedaan), waren daar ineens de Stoov-kussentjes voor op de stoel (lekker warm!) en ook nog een extra dekentje voor over de benen.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief
Wat we hebben gegeten? Kijk met de klok mee

Genieten van dat wat reizend restaurant De Maaltuin biedt!

Ik mag en wil niet teveel verklappen, dus het complete menu schrijf ik niet uit. Wel dat het vijf bijzondere gangen zijn, waarbij gekeken is naar duurzaamheid, seizoensgroenten en een prachtige match met de heerlijke vier wijnen en de vijfde sherrywijn. De foto’s laten denk ik wel genoeg zien. Wij zijn best Bourgondiërs en hebben dan ook oprecht genoten van deze vijf gangen. Heerlijke gerechten, mooi opgemaakt, afwisselend, smaakvol, alleen de derde gang – de stoof van hert – was heerlijk, maar nét iets te zout (het is ook best lastig om de smaak overeind te houden van het stoofvlees in combinatie met het ijs). Afijn, de feedback werd onderschreven én gewaardeerd. Daar houd ik van.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

Muziek, zingen en mee willen dansen

Ook zo geweldig, de live muziek. Waar de twee muzikanten in het begin de wat bekendere nummers speelden en zongen, gingen ze op een bepaald moment los met zigeunerachtige muziek, dat perfect paste bij de entourage in het koetshuis en eigenlijk bij de hele sfeer. Bij ronde drie (ze speelden af en toe) kwamen ze bij ons aan tafel spelen en zingen en dat was zó te gek. Als er nog een vierde ronde was geweest dan had ik beslist gedanst! En nee, niet op tafel door de drank. Wel door de aanstekelijke zang en dans van deze twee mannen.

Het reizende restaurant 'De Maaltuin', een briljant initiatief

Wat vond Rory van deze bijzondere avond van De Maaltuin?

We hebben genoten! Dit zijn echt de momenten die we van jongs af aan allebei zo kunnen waarderen. In het rijtje een cocktail drinken in de Sky Bar van het Burj-al-Arab in Dubai, genieten bij Ku De Ta op Bali, een high tea in het Amstel Hotel, logeren in het Okura hotel, hoort deze beleving – want zo heb ik het ervaren – er beslist bij. Geen standaard avondje uit, maar echt een beleving! Ik kan niet anders zeggen.

Wat is voor jou / jullie het ideale avondje uit?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ook genieten van een heerlijk diner inclusief wijn- of mocktail arrangement bij deze bijzondere locatie? Tot en met 23 december kun je genieten van deze bijzondere ervaring in het koetshuis van Paleis Soestdijk.

Vanaf 8 december 2022 tot en met 22 januari 2023 kun je feestelijk dineren bij het Muiderslot.

 

Voor deze beleving ben ik uitgenodigd