Neem je een glühwein of een biertje, mama?

In Lifestyle, Opvoeding by RoryblokzijlLeave a Comment

Een glühwein of een biertje. Wat neem jij mama?” Peuter van 3,5 jaar vraagt zich dat af. Oeps. Kan je denken. Maar hé. Er is niets mis mee dat je kind leert omgaan met de gewone zaken van het dagelijkse leven toch? Zolang je niet laveloos aan de bar hangt vind ik persoonlijk dat dit soort dingen gewoon gedeeld mogen worden met je kind. In het weekend gaan wij wel eens naar een café. En ja, dan nemen wij haar gewoon mee. Vanzelfsprekend wordt er niet gerookt. Blijven wij maar even (een drankje) en krijgt peuter een glaasje appelsap, limonade of gewoon water.

Dé kerstmarkt der kerstmarkten

Aldus hadden wij bedacht dat een bezoek aan een van dé kerstmarkten in Duitsland toch ook wel leuk zou zijn in de aanloop naar de kerstvakantie. Manlief werkte de ochtend thuis. Om half twaalf waren we ready to go. Op naar Osnabrück! In pakweg 2,5 uur rijden ben je er. Via Airbnb had ik een perfect adresje in het centrum gevonden. Bushalte voor de deur en binnen tien minuten waren we bij de kerstmarkt. De kraampjes (met onder andere Glühwein) stonden ons op te wachten.

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Neem je een glühwein of een biertje, mama?
(Let op hoe sensationeel ik een ‘photobomb’ doe *kuch*)

Van glühwein via Landbrot naar Currywurst

Wat kan je daar dan precies doen? Gezelligheid, tja…glühwein, glüh Apfel met een shot Calvados behoorde ook tot de mogelijkheden. Dunkelweiss bier was ook beschikbaar. Maar verder met name veel, heel veel lekkere hapjes. Handbrot (gevuld brood om lekker uit het handje te eten), mijn favoriet Currywurst, Bratwurst, wafels, Pfannkuchen en nog veel meer. Dat doen de Duitse mensen toch wel heel erg goed.

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Lopen op houtsnippers

Houtsnippers op de vloer. Een hele grote overdekte tent waarbij kerstbomen (op zijn kop) aan het dak hingen. Ouderwetse stokers om de warmte erin te houden. Fijne houten bankjes en statafels zodat iedereen een plekje kon vinden. Of juist lekker bleef slenteren. Heerlijk. De ‘Pfand‘-bekers voor de glühwein waardoor je lekker over de markt heen kon wandelen en – wanneer en door welke kraam je wilde – je glas kon laten vullen. Gezellige muziek op de achtergrond. Wat wil je nog meer?

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Kerstmarkt, ook voor een peuter heel leuk!

Het leuke is dat – als je er voor openstaat – zo aansluiting kan vinden bij de mensen. Je komt namelijk allemaal voor hetzelfde ding. Lekker snoepen, eten. Ok, drinken ook als je dat wilt. En met name gezelligheid. Een echte kerstsfeer. Iets wat ik heel leuk vond om aan Mila mee te geven. We zijn op een avond naar twee kerstmarkten gegaan. Bij de grote was er een super draaimolen voor de kinderen. Nou, die deed goede zaken. Los daarvan vond ik persoonlijk de kleinere kerstmarkt iets meer sfeer hebben.

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Pas op! HEET!

Wat je dan verder voor kinderen hebt? Warme appelsap. Let op! Dit is niet heel handig, want de keramieken bekers waar het in gegoten wordt blijven lang. Heel lang. Heet. Niet handig met kleine kindjes. Dit zorgde voor een klein huil-intermezzo, want we hadden echt niet in de gaten hoe lang het heet bleef. No worries. Het was een überklein slokje (als er al wat binnenkwam) en meer de schrik van heet keramiek tegen een mondje.

Tschüss, bis bald und vielen Dank

Peuter had in no-time wat woordjes Duits onder de knie en dat wekte veel vertedering op bij de mensen. Dat is iets wat wij haar ook willen bijbrengen. In een ander land probeer je altijd – hoe weinig het ook is – wat woordjes te leren om te tonen dat je geïnteresseerd bent in het land en de cultuur. Respect toont voor anderen. Dat werkte ook weer heel goed toen we vanochtend nog even ‘uit ontbijten’ gingen bij de bakkerij om de hoek. Jeetje, wat was dat fijn. Gezelligheid ten top.

Al met al gingen we vrijdag om half twaalf ’s middags weg vanuit huis en waren we zaterdag om drie uur alweer back home. Maar toch. Met een overnachting erbij voelt het als een mini-vakantie. Peuter was en is reuze-enthousiast.

Neem je een glühwein of een biertje, mama?

Welke plaats kan jij aanraden voor een mini-vakantie met een klein kind? En heb jij weleens een overnachting via Airbnb geboekt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Zó leuk dat een Duitse krant mijn artikel heeft opgepikt!

Meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen in je inbox? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]